CIK BiH kažnjava političke stranke

U Banjaluci je održana sjednica Predsjedništva Narodne skupštine Republike Srpske i Centralne izborne komisije BiH. Razgovarano je o nepravilnostima u izbornim jedinicima, ali i neusklađenosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa sa Izbornim zakonom BiH. Centralna izborna komisija počela je sa kažnjavanjem pojedinih političkih stranaka.

Bosna i Hercegovina 07.12.2017 | 21:42
CIK BiH kažnjava političke stranke
Revizori Centralne izborne komisije BiH „pročešljali“ su finansijske izvještaje političkih stranaka. Utvrdili su da je 18 političkih partija prekršilo Zakon o finansiranju. Najveću kaznu dobio je SNSD, gotovo 4.000 maraka. Na listi kažnjenih je i DNS. Stranka Marka Pavića moraće da plati kaznu od 1.500 maraka.

Za pet stranaka među kojima su između ostalih demokrati Bosne i Hercegovine, Srpski pokret obnove i Stranka pravedne politike zabranjeno je kandidovanje na narednim izborima 2018. godine. Zabrana je uslijedila zbog toga što navedene partije nisu dozvolile reviziju finansijskih izvještaja. U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da se propusti uglavnom odnose na neprikazivanje donacija, a stranke su na to obavezne.

“Najveći prekršaji su što stranke ne troše sredstva u skladu sa svojim planom i programom, ne prikazuju novčane donacije u smislu besplatnog korišćenja poslovnih prostora”, izjavila je predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić.

Centralna izborna komisija će naredne sedmice javnosti objelodaniti i podatke o imovini sa kojom raspolažu izabrani zvaničnici. Tako brzo ipak neće ići priča o izmjenama Izbornog Zakona i objedinjavanju opštih i lokalnih izbora.

Hadžiabdićeva objašnjava da je zbog kompleksnosti izbornog sistema teško u istom danu provesti i opšte i lokalne izbore, jer bi tada svaki glasač dobio šest glasačkih listića. Ona smatra da bi bilo logičnije da se npr. opšti izbori provedu na proleće, a lokalni na jesen.

Da će objedinjavanje izbora ići vrlo teško i sporo, slažu se suštinski i u Republici Srpskoj. Struka kaže da je trenutni sistem neracionalan i neekonomičan.

“Trebalo bi pokušati naći rješenje, prvenstveno među političkim strankama i njihovim liderima; saglasnost kojim bi obezbjedili da se i lokalni i opšti izbori istovremeno održavaju. Nema nikakvih smetnji u našem zakonodavstvu da dođe do takvog rješenja”, rekao je Mile Dmičić sa Pravnog fakulteta u Banjaluci.

I nova - stara priča o mandatima postaje aktuelna. Načelno, svi se zalažu da kompenzacioni mandati treba da pripadaju strankama, a pojedinačno osvojeni pojedincima.

Naredna godina je svakako izborna, tako da ideja i prijedloga neće nedostajati.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Julio

07.12.2017 20:58

Ove sankcije su otprilike kao kafana radi godinu dana i ne izdaje fiskalne racune, dodje poreska, skonta da nisi izdavao racune, i naredi ti da platis kaznu u iznosu od 100 KM.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

07.12.2017 21:29

Jake kazne vodećim stranaka pa to oni imaju onako za djeparac.A ove sto Nece na iizbore samo ce biti opet glasaćti vodeći stranaka.medvedja usluga.

ODGOVORITE
Name

borac

08.12.2017 03:59

Postoki li u ovoj zemlji ista vazno osim izbora??

ODGOVORITE
Name

BOBA

08.12.2017 11:11

SVI SU IZGUBILI KOMPAS. KAŽE ČUBRILOVIĆ ISKLJUČIVO SE STRANKA FINANCIRA ČLANARINOM.KOJA LAŽ.SANKCIJE SU TOLIKO SMIJEŠNE .KAD SE OVI LJUDI DOBRO POSMATRAJU SVIMA NE ŠTO FALI VJEROVATNO OD PUNIH DŽEPOVA.SRETNO.

ODGOVORITE