LE: Ubjedljiv poraz Partizana, čeka se žrijeb!

Crno-beli pogodili prečku, pa posle pola sata igre gubili od Dinama 3:0, nakon čega je bilo jasno da će ostati drugi u B grupi Lige Evrope, iza Kijevljana.  Pola sata mraka u Kijevu! Partizan ubedljivo poražen od Dinama greškama defanzivne linije (1:4) i takimičenje u Grupi B Lige Evripe završio je na drugom mestu.  Dinamo ubedljivo savladao Partizan u Kijevu! Fudbaleri Partizana poraženi su 4:1 (3:1) od Dinama na gostovanju u Kijevu, u poslednjem meču grupne faze Lige Evrope.

Fudbal 07.12.2017 | 21:15
LE: Ubjedljiv poraz Partizana, čeka se žrijeb!
Iako to rezultat ne pokazuje, crno-beli su odigrali solidno u Ukrajini, kontrolisali tok meča tokom većeg dela susreta, ali su "jeftino" primili golove u prvom poluvremenu.

Dinamo je iz četiri udarca postigao tri pogotka u prvih 45 minuta, dva posle očajne reakcije štoper srpskog šampiona koji su bukvalno zaboravljali napadače Dinama.

Partizan je ovim porazom osvojio drugo mesto u Grupi B pa će dobiti uslovno "težeg" rivala u šesnaestini finala takmičenja. Za poznati potencijalni rivali su CSKA, Atletiko, Lajpcig i Sporting od ekipa koje su došle iz Lige šampiona, te Viljareal, Braga, Milan, Atalanta, Lokomotiva, Arsenal, Salcburg i Lacio iz LE.

Žreb parova šesnaestine finala Lige Evrope je u ponedeljak od 13 časova u sedištu UEFA u Nionu (Švajcarske). Utakmice su na programu 15. i 22. februara 2018. godine.

Partizan u prvoj utakmici neće moći da računa na zadnjeg veznog Evertona Luiza i levog beka Nemanju Miletića, jer su zaradili suspenzije zbog žutih kartona u Kijevu.

Minut nakon što je Everton pogodio prečku, Dinamo dolazi do vođstva preko kapitena Morozjuka, koji je pokupio odbitak nakon odbrane Stojkovića i loptu poslao u praznu mrežu.

Usledio je miran period igre, da bi domaćin nokautirao crno-bele sredinom poluvremena u roku od tri minuta.

Morozjuk je oba puta neometan dolazio do lopte u kaznenom prostoru i nesebično proigravao Žuniora Moraeša kojem je ostajalo samo da fudbal gurne u mrežu.

U finišu poluvremena Partizan smanjuje zaostatak golom Marka Jetvovića iz penala, koji je iznudio Sejduba Suma.

Crno-beli su nastavili u istom ritmu u drugom delu meča, kontrolisali loptu i diktirali tempo, a samo zahvaljujući golmanu Buščanu Dinamo nije ispustio prednost.

Prvo je sjajnom paradom sprečio evrogol Pantića posle "projektila", mladog igrača Partizana sa oko 25 metara, a potom je imao i sreće jer ga je Tavamba pogodio pravo u glavu sa 4-5 metara.

U samoj završnici meča Dinamo "overava" trijumf iz prestrogo dosuđenog penala, Cigankov je pao u kaznenom prostoru posle starta Miletića koji je izbio loptu pre nego što je pokosio rivala, ali je Poljak Gil pokazao na "belu tačku" s koje je Moraeš stigao do verovatno najlakšeg het-trika u karijeri.

Meč u Kijevu imao je ružnu predigru, Dinamovi huligani su ispred Partizanovog hotela presreli i pretukli dvojicu članova crno-bele delegacije iako nisu nosili klupska obeležja. Partizan je napad prijavio UEFA.

Ništa od trijumfa, prvog mesta i povlašćenog statusa na žrebu 1/16 finala Lige Evrope!

Dinamo Kijev je potvrdio utisak iz prve utakmice u Beogradu, da je bolja, organizovanija i konkretnija ekipa od crno-belih, tako da je sasvim zasluženo osvojio B grupu.

Dinamo - Partizan 4:1 (3:1)
/Morozjuk 5, Moraeš 28, 31, 77p - Jevtović 45+4p/

Partizan će protivnika u prvoj "nokaut" rundi takmičenja tražiti među pobednicima preostalih 11 grupa (Viljareal, Braga, Milan, Atalanta, Lokomotiva Moskva, Arsenal, Salcburg, Lacio...), dok iz Lige šampiona može da izvuče neki od četiri trećeplasirana tima sa većim bodovnim učinkom, a to su CSKA Moskva, Atletiko Madrid, Lajpcig i Sporting.

Trener Miroslav Đukić već sada zna da u prvih 90 minuta tog dvomeča neće imati na raspolaganju Evertona Luiza i levog beka Nemanju Miletića, koji su posle žutih kartona u Kijevu suspendovani.

U četvrtak zbog povreda nije bilo u sastavu Marka Jankovića, ali ni Zorana Tošića, koji je otputovao sa ekipom kako bi eventualno pomogao u poslednjem kolu grupne faze, ali je odlučeno da se ništa ne rizikuje i da se reprezentativac Srbije spremi za duele sa Napretkom i Crvenom zvezdom u finišu jesenjeg dela sezone.

Šansu su od početka dobili Sejduba Suma i mladi Nigerijac Teofilus Solomon, koji je kasnije ustupio mesto Ognjenu Ožegoviću. Trener Dinama Aleksandar Hatskevič u prvih 11 je uvrstio "vezistu" mladog tima Šaparenka.

Ne postoje "dobri" ili "porazi koji ne bole". Svaki peče, jedino se tajming ovog u Kijevu može okarakterisati savršenim za srpskog prvaka. Da su mogli da biraju gde će da izgube, crno-beli bi verovatno prstom pokazali ka Olimpijskom stadionu, jer neuspeh pretrpljen u Ukrajini nema trajne posledice. Mada je način na koji je pretrpljen zabrinjavajući. U smislu igre i odnosa prema dresu, mogao bi da predstavlja smernicu rukovodiocima i treneru da ovako u šesnaestini finala Lige Evrope ne može. Posebno što večeras Miroslav Đukić nije doživeo najteži poraz otkako se vratio u naš fudbal, nego i dvojicu prvotimaca za prvi ispit u 2018. godini: Dinamo - Partizan 4:1 (3:1).

Zimovanje pod kapom UEFA je davno osigurano, a posle rezultatski nebitne utakmice jasno je da će Parni valjak u ponedeljak na žrebu za prvu nokaut rundu biti u grupi nepovolaćenih timova, pošto je veliki Dinamo apsolutno zaslužio prvo mesto u Grupi B. Bio je ubedljiviji, brži, konkretniji i efikasniji, za razliku od nedovoljno motivisanih gostiju. Tim iz Humske kao da se ispraznio u mečevima sa Skendergebom i Jang Bojsom, pa je u Kijevu prvih pola sata tumarao u mraku sopstvenih slabosti. Naročito u odbrani.

Kompletna poslednja defanzivna linija Partizana delovala je u uvodnoj fazi meča dezorijentisano, kao da je neko uglasio svetlo, i praktično je poklonila tri gola ekipi Aleksandra Hackeviča. Niko nije bio ni približno dobar kao na nekim ranijim susretima: štoperski tandem Miletić-Mitrović neskladan, bekovi Vulićević i Miletić ostavljali dovoljno prostora Cigankovu i Morozjuku, greškama u postavljanju omogućivši Dinamu da praktično sa pola gasa uradi isto ono što i u Beogradu. Da triput matira večeras nedovoljno pažljivog Vladimira Stojkovića.

Većini Partizanovih startera kao da se nije igrao fudbal. Kao da ih nije interesovalo da li će na semaforu da stoji 0:0 ili 5:0. Bez energije karakteristične za prethodnih pet kola, bez kreacije u povredama oslabljenom manveru (tek se sad videlo koliko ovom timu nedostaju Zoran Tošić i Marko Janković), bez snage u završnici... Skoro ništa nije funkcionisalo po zamislima Miroslava Đukića, opredeljenog da se vrati na formaciju 4-4-2, međutim, ni ona mu nije pomogla da izbegne prvi poraz u gostima otkako se vratio u Humsku.

Do večeras je nanizao 16 takvih utakmica, a kad se njima doda i 19 iz minule sezone pod vođstvom Marka Nikolića stiže se do niza od 35 mečeva bez poraza u gostima u poslednjih godinu i po dana. A onda ovo u Kijevu, na mestu gde su, ipak, padali i veći od Partizana.

Posle tog uragana Dinama u početnih pola sata, kad se Žunior Moraeš dvaput praktično ušetao u gol, bilo je jasno da tri boda ostaju Ukrajincima. Na kraju je brazilski napadač postigao het-trik (posle u najmanju ruku sumnjivog penala, jer je štoper Miletić izbio loptu) i izrastao u centralnu figuru meča međutim, ostaje Grobarima da se pitaju šta bi bilo da je, na primer, udarac Evertona Luiza u petom minutu umesto na prečki završio u mreži ili da je prošla neka od početnih ideja Solomona i Sume.

Za razliku od defanzive, gde je bio nedopustivo loš, Đukićev tim je povremeno znao da izvede smislene akcije. Retko, doduše. Jednu takvu kreirao je možda i ponajbolji crno-beli pojedinac u Kijevu, Sejduba Suma, solo prodorom promešvavši odbranu domaćina i iznudivši penal koji je Marko Jevtović realizovao u nadoknadi prvog dela.

A uz rame Sumi po tome koliko mu je stalo bio je upravo Marko Jevtović. Njegov prodor po desnoj strani u 58. minutu umalo Leandre Tavamba da prevtori u gol velike nade (pogodio u glavu golmana Buščana), malo ranije je sjajnim hicem pokušao i Danilo Pantić, bilo je tu i tamo sporadičnih pretnji.. Da se popravi utisak, jer je Partizan u nastavku igrao za dve nijanse bolje, a opet ni približno dovoljno da se ugrozi ovdašnji velikan.

To što je izgubio meč još je i najmanja nevolja za Parni valjak. Loša vest je da je ostao bez Evertona Luiza i beka Nemanje G. Miletića. Obojica su dobili po žuti karton i suspendovani su za prvi susret šesnaestine finala Lige Evrope. A u njemu će Partizan morati bolje da se brani. Za početak...

LIGA EVROPE, GRUPA G, ŠESTO KOLO

DINAMO KIJEV - PARTIZAN 4:1 (3:1)
/Morozjuk 6, Žunior Moraeš 28, 31, 77 pen - Jevtović 45+1/

Kijev
Olimpijski stadion
Gledalaca: oko 14.000
Sudija: Pavel Gil (Poljska)
Žuti kartoni: Everton, Nemanja G. Miletić (Partizan)

DINAMO KIJEV: Budščan - Kedziora, Hačeridi, Kadar, Pivarić (od 69. Harmaš) - Šepelijev, Buljanski -  Morozjuk, Šaparenko (od 77. Besedin), Cigankov (od 83. Gonzales) - Žunior Moraeš. Trener: Aleksandar Hackevič.

PARTIZAN: Stojković - Vulićević, Nemanja R. Miletić, Mitrović, Nemanja G. Miletić - Jevtović, Everton (od 77. Đuričković), Suma, Pantić, Solomon (od 66. Ožegović) - Tavamba. Trener: Miroslav Đukić.

Grupa B:

Dinamo – Partizan 4:1 (3:1)
Morozjuk 6, Moraeš 28, 31, 77p – Jetović 45+4p

Jang Bojs – Skenderbeg 2:1 (0:0)
Oro 55, Asale 90+6 – Gavazaj 51

Tabela:
1. Dinamo 6 4 1 1 15:9 13
2. Partizan 6 2 2 2 8:9 8
3. Jang Bojs 6 1 3 2 7:8 6
4. Skenderbeg 6 1 2 3 6:10 5

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar