BiH se približava snažno nevrijeme

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje zbog jakog olujnog vjetra sa izglednim orkanskim udarima od 100 kilometara na sat, a koji je najavljen za period 11. i 12. decembra.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Upozorenje je izdato za cijelu Bosnu i Hercegovinu u vremenu od 8 sati 11. decembra do 15. sati 12. decembra. Prosječna brzina vjetra južnog smjera između 40 i 60 km/h, sa udarima od 90 do 110 km/h.

Takođe, prema informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za dane vikenda pogoršanje vremenskih prilika biće praćeno obilnijim sniježnim padavinama, čija visina bi mogla biti između 15 i 35 cm, a predviđaju se i niske temperature vazduha.

S tim u vezi, Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo uputila je danas Preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra.

"Sva pravna i fizička lica obavezna su da odmah preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno- tehničkih sredstava. Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete", stoji u saopštenju.

Podsjećaju sva pravna i fizička lica i na obaveze koje su im predviđene Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o upravljanjem zajedničkim dijelovima zgrade koji propisuju poduzimanje mjera na uklanjanju snijega, skidanju leda i ledenica.

Takođe, posebno apeluju i na pravna lica koja imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore sa svim nivoima vlasti, da pripreme adekvatnu mehanizaciju i da na vrijeme reaguju na najavljene sniježne padavine.

Izvor: Klix

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Meteo

07.12.2017 22:50

opasno se sprema

Vrijeme je i dobro kakav smo narod.Kao da smo svi od zla oca i gore matere.Nikom vise nemozes vjerovat cak ni samom sebi.

re

08.12.2017 08:53

Meteo

07.12.2017 22:52

opasno se sprema

Meteo

08.12.2017 07:25

Usvojene akcize?

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.