“Potrebno pronaći zajednički interes“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u razgovoru sa američkim kolegom Reksom Tilersonom da Srbija i SAD treba da pronađu zajedničke interese i postignu strateške dogovore.

Srbija 07.12.2017 | 16:10
“Potrebno pronaći zajednički interes“
"Potrebno je videti kako možemo da imamo dobitnu kombinaciju u kojoj bi se našli zajednički interesi, da bi trajno bili rešeni neki problemi koji postoje u regionu, kao što je Kosovo i Metohija", rekao je Dačić.

Dačić, koji se sa Tilersonom sastao u Beču na marginama Savjeta ministara OEBS-a, istakao je da je neophodno postići strateške dogovore i da je Srbija spremna da otvoreno razgovara sa novom američkom administracijom.

"Te promene u američkoj politici mogu da naprave samo predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova. Oni, koji su iz starog establišmenta, nisu ni sposobni za tako nešto, jer brane svoju politiku iz devedesetih godina prošlog veka", izjavio je Dačić.

Dačić je za Tanjug rekao da je Srbija 100 godina poslije strateškog partnerstva i zajedništva iz Prvog svjetskog rata sa SAD, došla u sitaciju da je ratovala sa Amerikom.

"Razgovor sa Tilersonom bio je otvaranje vrata da se početkom iduće godine napravi bilateralni sastanak s njim", kaže Dačić, koji je ministarski savjet OEBS-a iskoristio za kontakte sa predstavnicima drugih zemalja, kao što su Rusija, Ukrajina, Velika Britanija, Švajcarska.

On je rekao da je na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim razgovarao o nekim detaljima njegove posjete Srbiji 24. februara iduće godine, na jubilej godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Srbije.

Dačić je naveo da je ministar za Evropu Velike Britanije prenio da njegova zemlja za kraj jula sprema Samit EU i zapadnog Balkana, koji će biti u Londonu, te da je pozvao Srbiju da, ako ima neke posebne zahtjeve, to iznese.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aktovka

07.12.2017 17:28

To je utopija. Sta je s dojc markama iz aktovke?

ODGOVORITE