Vlada RS odbila izvještaj UNODC-a

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je danas informaciju o Sporazumu o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina za 2016. godinu između Evropske unije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska 07.12.2017 | 14:00
Vlada RS odbila izvještaj UNODC-a
Vlada je saglasna da se Sporazum o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina za 2016. godinu između Evropske unije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine uputi u dalju proceduru, saopćeno je nakon današnje sjednice.

Vlada je prihvatila i Informaciju o izvještaju UNODC za BiH o provođenju Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka.

-Vlada Srpske preduzima sve neophodne mjere u sprječavanju i borbi protiv krijumčarenja zaštićenih divljih životinja i biljaka u skladu s Ustavom, propisima RS-i međunarodnim instrumentima. Stav Vlade je da se, kako bi se postigli što bolji rezultati, saradnja sa svim međunarodnim organizacijama i njihovim predstavnicima, mora vršiti profesionalno i transparentno - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje Vlada ne prihvata da se putem bilo kojeg projekta, pa tako i ovog, niti izvještajima proisteklim iz projekata, niti na bilo koji drugi način, nameću rješenja koja zadiru u Ustavom i zakonima propisane nadležnosti.

-Vlada RS ne prihvata odgovornost za neizvršavanje, ili propuštanje, preduzimanja mjera u ovoj oblasti u Federaciji BiH, Distriktu Brčko BiH i zajedničkim institucijama, te radi toga ne može prihvatiti ni ovaj izvještaj UNODC za BiH, kojim se konstatuje da je osnovna prepreka potpunoj implementaciji CITES konvencije i drugih relevantnih konvencija nedostatak zakonodavnog okvira na državnom nivou, jer je ova oblast u isključivoj nadležnosti entiteta - navodi se u saopštenju

Smatraju “neprihvatljivim da se izvještajem UNODC (Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal), putem domaćih konsultanata, međunarodna stručna javnost svjesno i namjerno dovodi u zabludu”.

Zadužuje se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, kako se dodaje, da putem Ministarstva bezbjednosti BiH obavjesti Kancelariju UNODC u Sarajevu da predstavnici RS više neće učestvovati u ovom projektu, a putem Ministarstva spoljnih poslova UNODC-a u Beču o razlozima za prestanak saradnje, odnosno nepravilnostima u radu Kancelarije UNODC u Sarajevu.

(Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

NEKO IZ MASE

07.12.2017 13:29

Ova kriminalna i propala vlada lupeta gluposti i treba je srušiti prije izbora!!!

ODGOVORITE
Name

Narod se zabavio o svom jadu

07.12.2017 13:50

Narod se zabavio o svom jadu a vlada sama sebe nagradjuje .Dodjeljuju nagradu za najboljeg menadzera ministru Nedj Trninicu a zeljeznice koje su u njegovom resoru tonu sve dublje,ogroman broj viska radnika i da nema prevoza rude iz Ljubije nebi bilo ni zeljeznica.Nema zavrsetka mosta uLjuboviji jer vlada hoce sebi da pripise zasluge mada je ulozila mali iznos novca u most.Gotovo sve pare je dao savjet ministara

Name

re NEKO IZ MASE

07.12.2017 13:53

Pametno ,na izborima nemate ni teoretskih sansi.

Name

Ovdje su u pravu

07.12.2017 14:26

Sve sto su napisali ispravan je postupak vlade RS.Nikakva mucka Bakirovih sa medj.zajednicom nesmije proći.Stalno idu na neke dokumente i stalno nastoje izbaciti RS iz igre.Podmuklo se poturaju stranci da ko fol oni nešto rade a sve maslo domaćih Bakirovih igrača.