Analiza: Idealna utakmica za Sumu!

Partizanovo gostovanje Dinamu u poslednjem kolu Grupe B Lige Evrope (19. 00) sve je samo ne izlet!

Fudbal 07.12.2017 | 16:00
Analiza: Idealna utakmica za Sumu!
Nema u fudbalu nevažnih utakmica. Ne postoji ono u nas odomaćeno "nema veze šta ćemo da uradimo".  Što bi rekao jedan od aktuelnih prvotimaca crno-belih:

"Ekstra sam motivisan i kad igram prijateljski meč za moj Partizan".

Neko će kazati kako je to samo slatkorečivost. Ima ljudi, zagledanih u blisku budućnost, spremnih da sugerišu Miroslavu Đukiću da odmori startere i sačuva nosioce igre za poslednja dva superligaška kola. Tu su i oni uvereni kako jedan meč, makar bio i u Ligi Evrope, može da se odigra bez stresa, bez pritiska...

Da li je baš sve tako?

Suviše su i Dinamo i Partizan veliki klubovi da bi večeras igrali "prijateljski". Iz samopoštovanja, pre svega. Iz respekta prema takmičenju. Iz obaveze prema prošlim i matrice kakvu bi trebalo da slede buduće generacije. I dovoljno je Miroslav Đukić - da se samo na njega ograničimo - ozbiljan čovek, naviknut još iz igračke karijere da utakmice ne deli na velike i male, pa neće sebi dozvoliti da na teren stadiona u Kijevu pošalje drugopozivce i kaže im: "igrajte za svoju dušu". Pogotovo što je ovo susret čiji nus produkti mogu da budu značajniji od prvog mesta i isplativiji od par stotina hiljada evrića koliko sledi pobedniku grupe.

Ako večeras (19.00 RTS 1, TV Arenaspor 1) Partizan, na primer, dobije - Sejdubu Sumu.

Utakmica završnog kola Grupe B Lige Evrope je kao nacrtana za vezistu iz Gvineje. Baš za njega. Baš sad. Baš ovde u Kijevu. Teško da će imati bolju priliku od ove da do odlaska na zimsku pauzu ubedi sve - od čelnika do navijača - da je čekanja bio vredan. I da u toj glavi ima ideja kakve su ga preporučile crno-belima, a u nogama baruta da zamišljeno i ostvari.

Pod uslovom da mu Đukić najpre nađe mesto u prvih 11 (ili da ga uvede bilo kad tokom utakmice), Suma će biti u obavezi da zakorači na isti onaj put kojim su se kretali Marko Janković, Leandre Tavamba, Danilo Pantić, Ognjen Ožegović... Svi su dočekivani pitanjem "koliko mogu?", bilo je perioda kad su se ozbiljno mučili u prvenstvu, a onda se u Evropi pokazalo da - mogu. Janković je davao golove i delio asistencije, Tavamba nosio na leđima odbranu svakog rivala, Pantić i Ožegović završili akciju za istorijski gol protiv Jang Bojsa.

Nije li sad red da Sejduba Suma uradi nešto? Za Partizan. Prilika je idealna. Nešto kao penal u fudbalu. Jer, utakmica sa Dinamom nema takmičarski značaj da bi se posle nje sudilo bivšem igraču Slovana, nema tenziju primetnu pred duele sa Skenderbegom i Jang Bojsom kad je moralo da se pobedi, neće biti ni neprijateljskog ambijenta na tribinama, pošto se očekuje jedva 10.000 gledalaca...

Možda je baš to potrebno Sumi. Mir. Na takvom ambijentu insitira Miroslav Đukić, pa je dočekao i osporavne Pantića i Ožegovića. Čuvao ih je od spoljnih uticaja, štitio, a oni mu vratili na terenu. A sad, u danu kad čisto sportski razmišlja kako bi bilo lepo da se savlada najtrofejniji tim Ukrajine, i to u njegovom domu, možda se treneru i celom Partizanu ukaže i najskuplji fudbaler u istoriji kluba. Naravno, da za početak, što mu je i sam trener sugerisao, počne da trči kao ostatak tima. Da igra za isti. Da bude konkretan kao što nije bio dosad. Teško je poverovati da je slučajno dao 25 golova prošle sezone. Dakle, zna.

Bude li Sejduba Suma večeras, napokon, učinkovit mogao bi da popravi svoje ne baš čvrste pozicije i nametne se kao potencijalni lider ekipe za drugi deo sezone kad će se odlučivati o trofejima.

Tek tad neće biti nevažnih utakmica.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar