Još jedan skandal u Tužilaštvu BiH

Iz Tužilaštva BiH nestao je original dnevnika koji je o ratnim zbivanjima u Konjicu, prije svega kad je riječ o ratnim zločinima nad Srbima, pisao Miralem Macić, nekadašnji pripadnik policije i Armije BiH u Konjicu - rekao je, specijalno za "Novosti", advokat Dušan Tomić, koji je svojevremeno zastupao porodice oštećenih, a zatim i samog Macića, kad je prvobitno izašao iz zatvora.

Bosna i Hercegovina 07.12.2017 | 10:27
Još jedan skandal u Tužilaštvu BiH
Tomić podsjeća da je Macić osuđen na 17 godina zatvora, jer je proglašen odgovornim za ubistvo četvoročlane porodice Punković iz Konjica.

- Dugo sam posle tog suđenja razgovarao sa Macićem, koji mi je u jednom trenutku rekao da se pokajao - priča Tomić. - Rekao sam, ako je tako, napiši svojom rukom dnevnik i neka ostane svedočanstvo o svemu onome što se događalo u Konjicu tokom rata i kakvi su zločini činjeni, pre svega prema nedužnim srpskim civilima. Miralem je to i učinio, i to precizno, jasno i sa niz argumenata i detalja. I taj dokument u vidu dnevnika dostavljen je Tužilaštvu BiH.

Tomić kaže da je to praktično svjedočenje, pored ostalog, i o zločinima svih 13 osumnjičenih za zločine u Konjicu nad Srbima, kojima je na zahtjev Tužilaštva BiH sud odredio pritvor.

- Simptomatično je da je original dnevnika nestao, a još u januaru 2012, kad je iznenada u zatvoru Busovača umro Macić, tvrdio sam i ostajem pri tome da je otrovan, kako ne bi i neposredno svjedočio o zločinu i zločincima - kaže Tomić.

Odgovornost
Miralem Macić je u svom dnevniku naveo i svoju ulogu i odgovornost u tim zločinima. Neko se dobro potrudio da original nestane, ali u dogovoru sa postupajućim tužiocem sve ćemo učiniti da validnost fotokopiranog dokumenta bude maksimalno vjerodostojna - kaže Tomić.

(Nezavisne)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

KONDOR

07.12.2017 09:31

JEDINI NACIN DA SE SPRIJECE DALJI SKANDALI JE IZBOR DALIDE BURZIC ZA GLAVNOG TUZIOCA.

ODGOVORITE
Name

M.N.

07.12.2017 14:47

D. Burzic, nije ni za glavnog kantonalnog tuzioca, a kamo li za glavnog tuzioca Tuzilastva BiH. Prvo, nesposobna je, a drugo, previse je bliska Bakirovoj struji i SDA. Zar nije ocito da se po Bakirovoj naredbi obracunava sa kadrovina SDA kao sto je Amir Z.i drugi.

Name

audi

08.12.2017 08:34

I vi Bakira mijesate u sve kao vegetu.Ja bih se ipak zapitao ko je tad bio na vlasti imislim da u sve ima umijesane prste Lagumdzija iNiksic. Ipak je buraz u pitanju.

Name

Grga

07.12.2017 09:33

Dovoljan razlog da Gordana Tadic ne moze vrsiti funkciju Glavnog tuzioca.

ODGOVORITE
Name

???

07.12.2017 09:38

Zastupaš "oštećene", a poslije toga njihovog ubicu??? I ovaj Tomić puk'o ko tromblon. Koja kamara gluposti, bože sačuvaj...

ODGOVORITE
Name

NISI RAZUMIO

08.12.2017 08:05

TOMĆ JE U DRUGOM PREDMETU ZASTUPAO OŠTEĆENE A U NOVOM PREDMETU ZASTUPAO MIRALEMA MCIĆA KOJI SE POKAJAO. TO JE REZULTIRALO DNEVNIKOM MIRALEMA MACIĆ, KOJI JE DOPRINIJELO NDAVNOM HAPŠENJU ZLOČINACA U KONJICU. BRAVO LJUDINO TOMIĆU.

Name

Korumpirana Slavica Matijaš

07.12.2017 09:41

Kud će veći skandal od toga što u Tužilaštvu radi Slavica Matijaš,em korumpirana em nepismena?

ODGOVORITE
Name

Tacno

08.12.2017 08:36

I onda se ljutimo i pitamo zbog cega i koga nisu procesuirani zlocini nad Srbima.

Name

DUSKO

07.12.2017 10:04

DOBARSI ADVOKAT SAMO PRITISNI NERMINA NIKSICA ON ZNA ZA SVE TO IKOJE SAKRIJO TAJ DNEVNIK NEMOJ DOPUSTITI DA PROJDE KAO SA SLUCAJEM ORIC

ODGOVORITE
Name

Darko

07.12.2017 10:33

Pa kakve ima veze Nermin Niksic sa tuzilastvom blento.

Name

re Darko

08.12.2017 08:40

Kako da nema i brat mu je jedan od osumljiceni i privedeni.

Name

DOXA

07.12.2017 10:20

Nije to nikakav Skandal ako znamo da Srbi rade tamo oni su to maznuli samo da dizu Tenzije zivi bili pa vidjeli....

ODGOVORITE
Name

SIJUKS

07.12.2017 10:31

Tacno. Vladavina prava u velikoj mjeri moze da zavisi od Glavnog tuzioca u nekoj drzavi. Slijedom: Barasin, pa Salihovic, pa sada skandali pod Gordanom Tadic. No, Dalida Burzic je dokazala na celu Sarajevskog tuzilastva da je drugacija od njih. Ako VSTV nece "Kiksove u Sticaju" ili neka imenuje Dalidu Burzic ili neka snosi odgovornosti za dosadasnje promasaje, da njihovi clanovi ne mogu vise vrsiti pravosudne funkcije!!!

ODGOVORITE
Name

jedan

07.12.2017 10:41

Sta je cudno, nestajali su i svi važni i kompromitujući dokumenti za dodika, covića, bakira, itd.......leglo lopovluka.

ODGOVORITE
Name

To Tužilaštvo

07.12.2017 11:41

Dok god oni sarađuju sa onima koji ne poštuju odluke ustavnog suda bih najveći su lopovi....nema ništa od tužilaštva u kome su srpski i hrvatski kadrovi zajedno na istoj strani a bošnjački na drugoj strani...potpuno je jasno ko upravlja tužilaštvom...politika....najgore u svemu što se sica koristi u promotivne svrhe pa svi podjednako trpe na sve tri strane....a glavna banda rahat od problema....

ODGOVORITE
Name

svedok

07.12.2017 14:34

da li posle svih ovih skandala gradjani BIH trebaju i mogu da vjeruju tuzilastvu BIH.Ovo je jasan dokaz koliko je ta instutcija ogrezla u kriminal i oni koji rade u toj instituciji jedini nacin je smjeniti sve one koji su do sada radili jel ovako ne ide.Prvo su nestale pare koje su bile kao depozit tj dokazni materijal, sada ovi dokazi u vezi sa ratnim zlocinom , niz predmeta su svjesno i namjerno zakljucani u laticama kako bi nastupila zastara postupka i amnestija odgovornih jedan u nizu tih predmeta je milionski sverc cigareta preko granicnog prelaza Strmica, koji predmet je sipa jos 2010 godine juna mjeseca dostavila u rad i na postupanje tuzilastvu BiH, .Podsjecamo isti sverc cigareta je dovodjen u finansiranje podrske haskom optuženiku Anti Gotovini, i nije jasno da se BiH institucije stavljaju u zastitu istih ratnih zlocinica umjesto da cijeli slucaj rasvjetle do kraja kako bi javnosti dali pravu informaciju o svemu.

ODGOVORITE
Name

DONALLLLD

07.12.2017 16:14

OCIGLEDNO DA SE PRAVI SELEKCIJA KO CE BITI PROCESUIRAN ZA NEKO DJELO A KO NE, ILI SE DOKAZI SISTEMATSKI UKLANJAJU SA KONKRETNIM CILJEM I ZADATKOM TU NEMA OPRAVDANJA ALI NIJE PRVI PUT OCIGLEDNO .

Name

Vilena

07.12.2017 18:10

Kakva drzava,takvo i pravosudje. Zaista je sramotno da dokazi nestaju u tuzilastvima i sudovima. Postoje postupci za utvrdjivanje odgovornosti uposlenika ( naravno i sudija i tuzilaca),ali..njih ne politika dovela u pravosudje i tu sve mora stati. I tako u krug.

ODGOVORITE