I BiH je među najsiromašnijim

Bosna i Hercegovina je među najsiromašnijim evropskim zemljama, pokazuje karta raspodjele bogatstva na Starom kontinentu autora kartografa Jakub Marian.

Bosna i Hercegovina 07.12.2017 | 08:50
I BiH je među najsiromašnijim
Prema ovoj karti, objavljenoj na portalu jakubmarin.com, Bosna i Hercegovina ima index bogatstva 8.9, što je daleko manje od indeksa Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Najbogatija zemlja u regiji je Slovenija, s indeksom 42, slijedi je Hrvatska (18) i Crna Gora (14). 

Prema ovoj karti Bosna i Hercegovina je bogatija od Albanije (8,4), Makedonije (5,7), Srbije (5,3). 

Ipak, kada se sagledaju indeksi razvijenih evropskih zemalja, naročito onih na zapadu, naš region je prilično siromašan, ali je primat u siromaštvu uzeo krajni istok Evrope. 

Podaci prikazani na karti utemeljeni su na analizi švicarske multinacionalne finansijske kompanije "Credit Suisse", koja mjeri bogatstvo zbrajanjem vrijednosti finansijske i ostale imovine te oduzimanjem vrijednosti dugova. 

Objavljena karta Evrope prikazuje srednju vrijednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima.



Nejednaki kriteriji za bogatstvo zemalja

Kako je portalu Index pojasnila ekonomistica Vedrana Pribičević, ovu kartu ipak treba uzeti "sa zrnom soli".   
Naime, podaci nisu potpuni za neke zemlje Europske unije. Za neke od zemalja EU koristi se izračun baziran na ukupnim bilansama domaćinstava, koje bilježe što na određeni dan posjeduje domaćinstvo, odnosno što duguje, a za neke zemlje korišteni su podaci utemeljeni na finansijskim bilansama, u koje je uključena samo finansijska imovina. U ukupne bilanse domaćinstava uključeno je sve, pa i nekretnine, tumači Pribičević.

Brojke za bivše jugoslovenske republike, koje nisu u EU, treba uzeti s rezervom jer se radi o procjenama utemeljenim na podacima lošije kvalitete, napominje autor karte. Što se pak tiče zemalja članica Evropske unije, Hrvatska je pri samome dnu po bogatstvu.

Island najbogatiji, Ukrajina najsiromašnija

Država s najvećim bogatstvom je Island, čije srednje bogatstvo iznosi 445.000 dolara po odraslom stanovniku. Druge dvije najbogatije države su Švicarska i Luksemburg, a iza njih slijede Norveška, Francuska i Velika Britanija.

Najsiromašnije države u Evropi su Ukrajina i Bjelorusija, čije srednje bogatstvo iznosi po 100 i 900 dolara po odraslom stanovniku.

(Avaz)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BiH je Masina za rezanje novca

07.12.2017 08:09

BiH služi za pranje novca EU krimosima,a ovi naši bjednici od političara im čuvaju stražu za bakšiš. Novomatic je najveća praonica novca u EU i ovdje radi pranje novca potpuno normalno bez ikakvih sankcija,a sve pod punom podrškom političara.

ODGOVORITE
Name

Đuka Banja luka

07.12.2017 08:47

Potpuno tačno. U Banjaluci već godinama taj Novomatic ima firme za pranje novca NOVO RS doo i RSA GAMING Doo i nikom ništa. Ove dvije praonice pod plaštom igara na sreću peru novac i uživaju zaštitu Milorada Dodika. Današnji revizor Republike Srpske JOVO RADUKIĆ zdušno pomaže NOVO RS doo i RSA GAMING Doo u pranju novca a sve po direktivi Milorada Dodika i Aria Livnea. Fuj fuj fuj!

Name

Slovenci u BL za NG

07.12.2017 08:10

Razlog je taj sto gradjani BiH rade vecinom u Sloveniji.

ODGOVORITE
Name

realnost

07.12.2017 08:15

Sta je tu cudno? Pa BiH ovakva kakva jeste nema perspektive.

ODGOVORITE
Name

bauhau

07.12.2017 09:28

Pa sto je Srbija siromasnija, koji je njihov problem genije.

Name

Fed

07.12.2017 08:43

Druze pogresna procjena MI u BiH nemamo perspektivu to nije tesko zakljuciti jer svaki dan sve nacije iz BiH odlaze podjednsko ako i ostane jedan dio mladih to nista ne znaci jer ne mogu sami nista uciniti

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko

07.12.2017 09:36

Pa vi ste birali ove majmune na vlasti i time doprinijeli odlasku ljudi sa tih prostora. I sada vam kao neko drugi kriv.

Name

BOBA

07.12.2017 09:00

NIKAD NE BIH SLOVENIJU I BIH POREDILA IZ RAZLOGA ŠTO SE SLOVENIJA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI UVIJEK IZDVAJALA .JA SAM JE UVIJEK DOŽIVLJAVALA KAO DRUGU DRŽAVU.SLOVENIJA JE UVIJEK BILA POJAM.TO JE I DOKAZALA POZDRAV ZA NJIH SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

07.12.2017 09:04

To možda u federaciji. RS ima bolji standard od siromašne Slovenije. Pitaj Željku :)

ODGOVORITE
Name

sarajlija

07.12.2017 09:08

BiH bi bila još bogatija a Slovenija mnogo siromašnija da nam slovenačke firme i banke nisu pokrale novac i raspolagali našim parama 26 godina...

ODGOVORITE
Name

TRN

07.12.2017 09:17

A vidi to Bosna za Srbiju Zapad

ODGOVORITE
Name

BiH

08.12.2017 22:00

Treba BG i ZG pitati zasto razbise jugoslaviju.

ODGOVORITE