Dom naroda BiH o akcizama

Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmatra set zakona o akcizama, iako još nisu uvršteni u zvaničan dnevni red sjednice koji je objavljen na sajtu parlamenta BiH.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić izjavio je ranije da među članovima Kolegijuma ovog doma postoji dogovor da se predloženi zakoni nađu na dnevnom redu ako bude dovoljno vremena da se do sjednice delegati upoznaju o njima.

Softić je najavio da će neposredno prije sjednice Doma naroda biti održane sjednice Ustavnopravne i Komisije za finansije i budžet na kojima će biti razmatrani zakoni o akcizama, čime bi bila ispoštovana procedura da prođu komisijsku fazu.

Prema njegovim riječima, time će biti stvoreni uslovi da se ovaj set zakona nađe na dnevnom redu sjednice Doma naroda.

Postoje najave da će Dom naroda na današnjoj sjednici obaviti raspravu i izjašnjavanje u oba čitanja o setu zakona o akcizama.

Ovo je peti pokušaj da se u Parlamentarnoj skupštini BiH usvoji set zakona o povećanju akciza.

Savjet ministara dostavio je u utorak, 5. decembra, Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog seta zakona o akcizama, čime se stekao prvi uslov da oni budu na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda.

Odlukom Savjeta ministara od 24. novembra ovaj zakonski set upućen je Parlamentarnoj skupštini BiH uz prijedlog da bude razmatran po skraćenom postupku, koji podrazumijeva komisijsku fazu, u skraćenim rokovima.

Prema zvaničnoj najavi sjednice, delegati bi danas trebalo da u drugom čitanju razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se traži ukidanje privilegija da vozila funkcionera imaju pravo prvenstva u odnosu na hitnu pomoć i vatrogasce, kako je regulisano aktuelnim zakonom.

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju naći će se Prijedlog zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH kojima se reguliše trajanje godišnjeg odmora za zaposlene u ovim institucijama.

Na dnevnom redu sjednice je i izvještaj Ministarstva bezbjednosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

(Srna)

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

Osvit

07.12.2017 08:04

Posto postoji koncenzus o povecanju akciza , neka odmah donesu odluku da povecaju PDV za 5% , kad utjeravaju narodu nek mu utjeraju do kraja valjda ce se tad opametiti i vidjeti sa kim imaju posla.

Treba proglasiti robovlasnički sistem...ali onda treba osigurati “hljeba i igara”...a ni to ne bi znali!.

Feud

07.12.2017 09:18

Piksi

07.12.2017 08:07

Sve dobro što izglasaju da im se vrati 3 puta.

ALBATROS

07.12.2017 08:38

HOCE LI PRESUDITI OGNJEN TADIC STAVOM SUPROTNIM OD SDS, ZAHVALJUJUCI KOJEM JE U DOMU NARODA? DOVOLJNO O KARAKTERU TE OSOBE.

Trilateralna komisija EAST-WEST Bridge... MEMBER: Ognjen Tadić. http://www.ewb.rs/member.aspx?id=446

Ognjen Tadic

07.12.2017 09:56

Pa sta hocete, da nije bilo Tadica nikada ne biste ni dosli ponovo na vlast. Vidjecete sada kada je izgubite koliko vam je znacila saradnja Bosica i Tadica.

Sds BL

07.12.2017 14:42

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.