Korupcija je rak rana u društvu

„Korupcija slabi privredu, podriva demokratiju i vladavinu prava. Korupcija je velika prijetnja za bezbjednost i stabilnost zemlje'', kaže šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


ovodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. decembra, OEBS je u Sarajevu predstavio Priručnik o borbi protiv korupcije. Koliko će taj priručnik pomoći BiH u kojoj je korupcija postala način života?

„Korupcija slabi privredu, podriva demokratiju i vladavinu prava. Korupcija je velika prijetnja za bezbjednost i stabilnost zemlje'', kaže šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton i dodaje:

„U BiH korupcija prožima sve sektore i povezana je sa organizovanim i drugim najtežim oblicima kriminala. Destruktivni efekti korupcije u BiH su rasipanje javnih resursa, nedostatak stranih investicija i širenje apatije i nepovjerenja građana, koji su zabrinuti zbog korupcije i smatraju da je to prioritet kojim treba da se bave domaće vlasti, ali i međunarodna zajednica.''

Priručnik za borbu protiv korupcije je pokušaj međunarodne zajednice da BiH ostvari vidljiv napredak na tom polju. U Agenciji za prevenciju korupcije tvrde da će im priručnik biti od velike pomoći.

„Posebno se to odnosi na dio koji govori o kodeksu ponašanja, uspostavljanju pravilnog upravljanja finansijama u javnom sektoru, te uspostavljanju efikasnog i djelotvornog sistema javnih nabavki'', ističe direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić.

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Mijo Krešič podsjeća da BiH ima dobar zakonski okvir, 13 agencija na raznim nivoima vlasti, 11 strategija i 12 akcionih planova za borbu protiv korupcije, međutim, problem je realizacija i primjena strategija i zakona.

„To je rak rana u našem društvu. Često smo u zatvorenom krugu i ne želimo spoznati činjenicu da određene institucije funkcionišu na korupciji ili se kroz njih provlači korupcija'', tvrdi Krešić.

Da je korucija najveći problem BiH shvatili su svi osim pravosudnih institucija. Na kritike da ne rade dovoljno i efikasno na procesuiranju korupcije, imaju spreman odgovor.

„Tužilaštvo BiH nije servis političkih stranaka i ne može predmete korupcije rješavati po željama, već na osnovu činjenica, zakona i Ustava BiH'', tvrdi vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić i dodaje:

„Korupcija je prisutna prvenstveno na lokalnom nivou. Veoma je rijetka pojava da mito, taj simbol korupcije, primaju visoki zvaničnici. Obično se te vrste krivičnih dijela pojavljuju na lokalnom nivou.''

Tadićeva očigledno odgovornost pokušava da prebaci na lokalne nivoe vlasti. Na pitanje da komentariše činjenice da se zbog korupcije vode disciplinski, ali i krivični postupci protiv nekilko tužilaca, među kojima su bivši glavni tužilac BiH i njegov zamjenik, odgovara da oni rješavaju korupciju u svojoj kući.

Na pitanje koliko je završeno predmeta korupcije od kako ona vrši dužnost glavnog tužioca, Tadićeva odgovara:

„Ja imam drugačiji pristup u radu od svog prethodnika i ne požurujem svoje tužioce da završavaju predmete''.

Iz OEBS-a poručuju da borba protiv korupcije zahtjeva političku volju, neustrašive vođe, promjenu vrijednosti, ali i djelovanje svih nas.
Zbog toga pozivaju građane i medije da istraju u naporima razotkrivanja i suzbijanja korupcije.BN televizija

KOMENTARI21
POŠALJITE PORUKU

Ap

06.12.2017 20:20

Samo mlate praznu slamu.Neka kažu imenom i prezimenom KO je do sada uhapšen i osuđen radi krimimala.Svi kriminalci su na rukovodnim mijestima po stranačkoj pripadnosti i nikom ništa.Samo u BG iz RS ima blizu 15 000 stanova kupljenih od 2000 g.Pitam kako ? Ovo je samo priča za sirotinju al eto bar dijeca biježe i spašavaju se po svijetu.Sretan im put

UIO BIH najvece leglo kriminala,reketa i korupcije po vertikali.

Pajdo

06.12.2017 22:46

Vec 20 godina.

Yep

07.12.2017 06:51

UIO BiH - KRIMINAL,REKET I KORUPCIJA

Tenis

07.12.2017 07:05

Rekose divni stranci koji nas uce da koruopcija nevalja i odose u posjetu Lanacu da se slikaju kod uspjesnih koji su sve postenjem zaradili..ma mrs

Igor

07.12.2017 07:29

Korupcija u BiH je nacin vodjenja drzave. Bez nje nema strategije Papaka, a bez Papaka nema vecine!

vecina odlucuje

07.12.2017 07:42

Korleone

06.12.2017 20:45

Glupača, Tadićka,misli da smo svi glupi kao ona. I ptice na grani znaju da se najviše korupcije događa na najvišem i srednjem nivou vlasti prilikom javnih nabavki, kad tender maheri ogromni novac strpaju u svoj džep.Poznati hercegovački tender efendija, luka petrović, (lopovi se pišu malim slovima),na tu temu je doktorirao i stekao veliko bogatstvo. Mito na lokalnom nivou je problem ali je u poređenju sa korupcijom kod javnih nabavki beznačajna.

Pa ona je kadar Dragana Čovića, time Mile Dodika i Bakira...koga laže Tadićka?

Kradeze

06.12.2017 21:56

Odgovornost odgovornost

06.12.2017 20:47

Glavni tuzioci bio to glavni tuzilac tuilastva BiH ili nekog okruznog tuzilastva,kantonalnog tuzilastva moraju biti i odgovorni za svoj rad i moraju kontrolisati rad tuzilaca.Ovako nema nikakve odgovornosti rekao je sinoc na k3 sudija Peric

Boris Slina Spasojevic

06.12.2017 20:47

Ja imam sest radnih mjest i nemam pojma sta je korupcija - to pitajte ove majmune sto se prijavljuju svaka dva mjeseca na biro rada.

?????

06.12.2017 21:09

A kde je Stevandic

Tužilaštvo

06.12.2017 21:33

Dok Slavica Matijaš radi kao tužilac biće korupcije maksimalno,kad se iz tužilaštva izbaci Slavica Matijaš i slični njoj tek tada se može pričati o borbi protiv korupcije. Slavica Matijaš koja je nepismena i korumpirana radi otvoreno za kriminalne skupine u Banjaluci i po njihovim direktivama podiže optužnice bez ikakve osnove,a da stvar bude još gora,sudije koje su kao ona,prpadaju istom klanu,prihvataju takve optužnice i od sudnica prave cirkus. Nema borbe protiv korupcije dok ovakav ološ radi u Sudu i tužilaštvu.

Navedi bar neke konkretne slucajeve gdje je doticna podnijela besmislenu optuznicu.

Konkretno

07.12.2017 05:09

Konkretno Putevi Republike Srpske! Jedna od tisuću.

konkretno

07.12.2017 09:03

Nemojte tako. Slavica Matijaš je meni mnogo valjala. Ja se bavim mnogo teškim poslom,dajem pare na kamatu i onda bezobraznici me prijavljivali i policiji i u tužilaštvo,a Slavica Matijaš je sve to peglala i davala mi informacije.

Šijan

07.12.2017 09:20

Slava je stara varalica,kad je godinama varala muževe kako neće i državu. Nije ona kriva,ona je dvorski tuzilac,a kriv je onaj ko je tamo drzi počevši od Lepira i Milana Tegeltije pa sve do duševnog bolesnika Dodika.

Radić

07.12.2017 09:29

KO DA SE BOR PROTIV KORUPCIJE KADA U PRAVOSUDJU IMATE PRESUDJENE SUDIJA ZA KRIVCNA DJELA PRIMJER MRKONJI GRAD OSNOVNI SUD.....BIVSA PRESJEDNICA SUDA , STA RECI A NE ZAPLAKATI.NAZALOS OVO ZNA VSTS BIH I TEGELTIJA.

ZOMMBI

07.12.2017 17:03

Geni su čudo

06.12.2017 21:38

Korupcija je kod nas normalna stvar i nasleđena je iz doba komunizma. Pravosuđe služi političarima za sječu glava nepodobnim građanima. Dok je Milan Tegeltija,Spasan Keleman,Miekic,Slavica Matijaš itd. nema od borbe ništa i korupciji je zagarantovana budućnost.

Nisi u pravu. Pogledaj kakvu imovinu posjeduje sadašnja, nazovi elita, nekretnine vrijedne desetine miliona km, višemilionske bankovne račune itd.a šta su posjedovali komunistički čelnici,pa ćeš se uvjeriti, da su komunistički čelnici prema sadašnjoj eliti socijalni slučajevi.

Korleone

06.12.2017 22:15

Piksi

06.12.2017 21:51

Lažljiva bahata sorta!

KOLINDA

07.12.2017 17:00

Predstava za javnost, lično sam prijavio korupciju i nezakonitosti u radu jedne policijske agencije i jedva ostao ziv, nazalost upoznao sam i ovu agenciju za borbu protiv korupcije i njenog direktora Sabotica, nista samo mrtvo slovo na papiru vrana vrani oci ne vadi.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.