Banjaluka dobila priznanje

Grad Banjaluka proglašen je večeras u Briselu za Evropski grad sporta 2018. godine, kao jedan od 23 evropska grada koji se okitio ovim priznanjem, namjenjenim popularizaciji bavljenja sportom.

Republika Srpska 06.12.2017 | 19:09
Banjaluka dobila priznanje
Banjaluka je jedini grad iz BiH koji se okitio ovom titulom i ujedno jedini van Evropske unije koji će nositi ovaj naziv u 2018. godini.

Prestižno priznanje, koje dodjeljuje Evropska federacija metropola i gradova sporta, večeras je u Evropskom parlamentu u Briselu, u ime grada, primio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Nakon uručenja, gradonačelnik Radojičić izjavio je Srni da će grad Banjaluka, sa svoje strane, učiniti maksimalne napore u idućoj godini da bi se ova nagrada valorizovala kroz konkretne aktivnosti na terenu, a prije svega popularisanjem bavljenja sportom među djecom školskog uzrasta.

"Ovo je velika stvar i za međunarodnu afirmaciju grada, pogotovo što cijela BiH, pa tako i Banjaluka, u evropskoj javnosti još nosi teret posljednjeg rata.
Danas tu sliku, kad je riječ o Banjaluci, pokušavamo promijeniti nametanjem u prvi plan priča o kulturi, sportu i poboljšanju poslovnog okruženja", rekao je Radojičić.

On je dodao da će Banjaluka, zahvaljujući ovom priznanju, dati dodatni "vjetar u leđa" nedavno usvojenom programu razvoja sporta na području grada, kojim se u prvi plan stavlja razvoj sporta među djecom školskog uzrasta.

Prema njegovim riječima, Evropska federacija je, prilikom razmatranja aplikacije za ovo priznanje, posebno pozitivne ocjene dala novom programu za razvoj sporta.

Radojičić je istakao da je cilj da u narednoj godini Grad razvija sportsku bazu, dajući podršku razvoju školskog sporta.

"Grad će finansirati sportske programe u školama, stavljajući fokus na djecu u uzrastu do šestog razreda. U školama ćemo razviti posebne programe sa nastavnicima fizičkog vaspitanja o dodatnim sportskim aktivnostima koje bi bile besplatne za tu djecu. Drugim riječima, Grad bi plaćao dodatne sportske programe, a oni koji bi se, po isteku programa, dalje odlučivali na bavljenje sportom, bili bi usmjeravani prema sportskim klubovima", naveo je Radojičić.

Osim Banjaluke, titulu Evropskog grada sporta za 2018. godinu ponijela su još 22 grada, i to svi iz zemalja članica EU. Od zemalja bivše Jugoslavije, priznanje je, dobio i slovenački Maribor.

Učešće u najvećoj mreži gradova sporta donosi brojne pogodnosti, kao što su regionalna i evropska prepoznatljivost, ali i prilika da grad učestvuje u brojnim konkursima za sredstva EU kada je u pitanju sport.

Grad Banjaluka se na kandidaturu za Evropski grad sporta odlučio slijedeći primjere brojnih evropskih gradova koji su u prošlosti ostvarili značajne koristi od ove titule.

Od 2007. godine, otkad se dodjeljuje ovo priznanje, zabilježeni su primjeri brojnih gradova koji su, poslije sticanja ovog priznanja, znatno podigli nivo sportskih aktivnosti, ali i privlačenja novih investicija.

Kao jedni od najuspješnijih primjera, često se navode slovačke Košice, koji je, kao Evropski grad sporta 2016. godine, uspio da na osnovu toga privuče oko 10 miliona evra novih investicija, ali i italijanskog Torina koji je, u godini kada je bio grad sporta, uspio da organizuje više od hiljadu sportskih događaja.

(Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Masonske fore ka vrhu piramide

06.12.2017 18:24

Kojeg BL sporta? Svi klubovi su razoreni, infrastruktura katastrofalna...nekad sportisti donosili olimpijske medalje, RK bio šampion Evrope, bokserski spektakli, FK uzeo Kup Jugoslavije, igrača iz BL i okoline bilo u reprezentaciji uvijek...a sad?

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

06.12.2017 19:11

RE, TAKO JE. B.LUKA JE BILA GRAD SPORTA A SADA JE GRAD SELJAČINA I SNSD UVLAKAČA, A NAJVEĆI JE OVAJ RADOJČIĆ KOJI LUPA KO NIKO DO SADA. O KAKVOM SPORTU ON PRIČA KAD SU NAJVEĆI KLUBOVI U RS KRUPA I IGOKEA

Name

Slazem se

06.12.2017 19:37

Proglasite gradom privrede i fabrika, dobrih plata i zadovoljnih gradjana, pa ce biti i sporta i kulture. Sa praznim dzepom vecine gradjana u ovom vremenu moze biti samo grad “natezanja od prvog do prvog”.

Name

Re

06.12.2017 20:53

Od industrijskog samoodrživog grada do administrativno seljačkog prezaduženog grada...sport smrtno postradao!

Name

@Masonske fore

07.12.2017 05:44

Bravo. Sve su to sektasi, masonske sluge! SNSD-ovce su niko i nista, samo pijuni u igri. Masonska loza zvana EAST-WEST Bridge, ogranak Trilatelarne komisije! Svi su sa slikom i opisom navedeni. Imena kao: Ana Brnabic, Igor Radojičić, Vedran Skoro, Ranko Skrbic, Ognjen Tadic, Zorica Mihajlovic...itd. Ima na listi i nekih studentskih lidera iz RS i Srbije... Sve go placenik! Evo i link, pa se uverite. http://www.ewb.rs/members.aspx

Name

modricanin

06.12.2017 19:04

Sekta sve unistila sto nije njihovo vlasnistvo.Jos da presele Borac u Trn i da se sve zagrne..

ODGOVORITE
Name

Grom

06.12.2017 22:30

Jao đetića gospode bože. Jao Banjaluci kad je ove bradonjice po svijetu brukaju. Opet se niko proglasio nizašta. Opet smo donji u nadgornjavanju sa SNSDovom klikom i njihovim bradatim likom. Opet se okitio tuđim perjem i opet sebi dao ulogu kreatora nečega. A opšte je poznato da je kreator haosa. Na teoriji haosa je nekad davno i magistrirao. Jadna Banjaluko ko ti se na grbaču popeo...

ODGOVORITE
Name

Grom 1

07.12.2017 07:24

Aj, Marinko, ne seri, Boga ti...

Name

re:grom

07.12.2017 10:55

Nije Umićević od juče. On je davno okrenuo ledja pdp-u i mnogo puta dokazao lojalnost gradonačelniku. G. Radojčicu

Name

PERO

06.12.2017 22:35

MILI MOJ STO NAPISA DAJE BANJA LUKA GRAD IZ BOSNE CUCE TE DODIK ON MISLI DAJE BANJA LUKA DRZAVA JADAN ON.

ODGOVORITE
Name

Tito

07.12.2017 01:21

Bravo.

ODGOVORITE
Name

KOGDE

07.12.2017 07:25

--kao jedan od 23 evropska grada koji se okitio ovim priznanjem, namjenjenim popularizaciji bavljenja sportom-- glupan se ponosi onim cega se pamtena stidi. Gradonacelnice djeca pisaju u skolama u zahrdjale wc solje, jedu smece tako reci , griju se na bubnjare , nemaju tekuce vode u skolama, u sred banja luke blato cim oadne kisa, u bolnicama bube svabe pojedose pacijnete...e ti si jedan mlohavi qrac gradonacelnice, jedan zatucani provincijalni radonacelnik koji uziva u malo lokalne slave sa svojim ulizicama i nesposobnim saradnicima.

ODGOVORITE
Name

"Grad Banjaluka proglašen je večeras u Briselu za Evropski grad sporta 2018. godine,"

07.12.2017 07:28

"Osim Banjaluke, titulu Evropskog grada sporta za 2018. godinu ponijela su još 22 grada." TO JE ONA TITULA STO SE KUPUJE. KAO I ONA ZA KULTURU! Pederske fore...

ODGOVORITE
Name

BOBA

07.12.2017 07:49

TO SE KAŽE ULIZICE.GDJE GOD ODU A NIGDJE I NE IDU SPOMINJU BIH ZATO ŠTO MORAJU U RS IH NON STOP PLJUJU .ONI VOLE MEDIJSKI PROSTOR .POZDRAV NOVINARIMA KOJI TRPE OVAKVE SVAKI DAN .NOVINARI SU ZA NJIH IZMISLILI SVIJET DA NE MA NOVINARA NE BIH BILO NI OVIH SELJAČINA PO BANJA LUCI. VLAST IH PONIŽAVA NA SVAKOM KORAKU .ZATO NOVINARI IZDIGNITE SE IZNAD NJIH I BUDITE PROFESIONALCI.ONI SU NAM UNIŠTILI SVE I JEDNU STRUKU U RS SVOJIM BAHAĆENJEM SRETNO.

ODGOVORITE