Putin nije srećan, ali neće blokirati nikoga...

Predsednik Rusije nema dilemu oko toga da li je kazna za ruske sportiste pravedna ili ne, ali je poručio da ništa neće stajati na putu njihovog odlaska u Južnu Koreju u svojstvu samostalnih sportista.

Ostali sportovi 08.12.2017 | 15:30
Putin nije srećan, ali neće blokirati nikoga...
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas, nakon što je MOK suspendovao kompletnu reprezentaciju te zemlje sa predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, da će njegova vlada dozvoliti ruskim sportistima da otputuju u Južnu Koreju i nastupe kao neutralni takmičari.

Ipak, Putin je naglasio da nema dilemu oko toga da li je nova suspenzija ruskim sportistima, posle one uoči Letnjih olimpijskih igara u Riju prošle godine, politički motivisana. Nazvao ju je nepoštenom i kolektivnom, ali naglasio da Rusija neće neće biti prepreka njenim sportistima koji su zaslužili pravo da se takmiče nakon velikih odricanja tokom prethodnih godina.

Međunarodni olimpijski komitet suspendovao je u utorak Rusiju sa predstojećih Igara u Pjongčangu nakon što su prikupljeni dokazi o sistemskom dopingu na Igrama u Sočiju 2014. godine. MOK namerava da pozove takmičare iz Rusije u individualnim sportovima da učestvuju pod olimpijskom zastavom, navodi Asošiejted pres.

U odluci objavljenoj svega 66 dana pre početka ZOI, MOK je naveo da je Olimpijski komitet Rusije suspendovan, ali da će Rusi na Igrama moći da se takmiče u individualnim sportovima kao neutralni takmičari, pod nazivom "Olimpijci iz Rusije", bez državne zastave i himne.

Putin je u televizijskom obraćanju, posle objave da će se ponovo kandidovati za predsednika Rusije, naveo da ruske vlasti "bez ikakve sumnje neće proglasiti bilo koji oblik blokade" učešća ruskih sportista.

"Nećemo blokirati učešće naših olimpijaca, ako bilo ko od njih želi da se takmiči kao pojedinac. Oni se za ta takmičenja pripremaju tokom cele karijere i za njih je to veoma važno", rekao je Putin.

On je dodao da Rusija i dalje ne prihvata optužbe da je organizovala sistem dopingovanja tokom ZOI u Sočiju i nazvao odluku MOK nepoštenom "kolektivnom kaznom".

Putin je kazao da nema nikakve sumnje da je "ta odluka politički motivisana", preneo je Frans pres.

Izvor: mondo.rs/Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar