Nasilje nad ženama ozbiljan problem

Za deset mjeseci ove godine u Republici Srpskoj evidentirano je šest slučajeva nasilja nad ženama u porodici u kojima su žrtve ubijene, podaci su Džender centra Vlade RS.

Republika Srpska 06.12.2017 | 14:02
Nasilje nad ženama ozbiljan problem
Na desetine žena u Srpskoj su bile žrtve nasilja ali, prema dostupnim podacima, svaka treća od njih je prijavila šta joj se neželjeno desilo organima gonjenja.

I u višegradskoj opštini ove godine zabilježeno je nekoliko događaja koji se tretiraju kao nasilje u porodici a posebno nad ženama.

Predsjednik Udruženja žena „Most“ iz Višegrada Bosa Miletić podsjeća da postoji i Zakon o nasilju u porodici.

„ U Višegradu je nedavno zabilježeno da nasilje u porodici sa smrtnim ishodom gdje je muž ubio suprugu i njenu majku, što svjedoči da ovih pojava svuda ima“, kaže Miletićeva.



O svemu ovome bilo je riječi na okruglom stolu o zaštiti žena od nasilja u porodici kome su prisustvovali predstavnici sudstva, policije, doma zdrava, Centra za socijalni rad i osnovne i srednje škole.

I službenik OSCE Heserbanija Anjaleli kaže da slučajeva diskriminacije žena još uvijek ima i da je taj broj mnogo veći od onog koji raspolaže obdusmen u BiH.

„Građani se još uvijek, nažalost, ne usuđuju da slučajeve nasilja prijave ili nisu dovoljno upoznati sa zakonom“, dodaje Anjaleli.

Što se nasilja u porodici tiče udruženje „Most“ se još 2011.godine izborilo da se potpiše protokol sa opštinom i svim subjektima zaštite građana o postupanju u ovakvim situacijama.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Karadoz

06.12.2017 13:48

Tako kulturan i miroljubiv narod a bije zene?

ODGOVORITE
Name

Trebinjka

06.12.2017 14:22

Nasilja ima svuda,masa zena je zrtva psihickog i fizickog nasilja od svojih partnera a i muske djece.Jednostavno zivimo u primitivnoj sredini i bojimo se da prijavimo i da priznamo dasmo zrtve nasilja,

ODGOVORITE
Name

žena

07.12.2017 07:01

samo da napomenem, postoje 5 vrsta porodičnog nasilja: 1. fizičko 2. emotivno 3. psihičko 4. seksualno 5. finansijsko šta da radi jedna žena, koja nema primanja, ima decu i muža kakvog ni u snu nije ni sebi ni drugima želela? (pijanica, nasilnik, takozvana"glava kuće") pozdravljam sve institucije koji štite sve žrtve porodičnog nasilja, ali razmislite i o onim ranama koje se ne vide..

ODGOVORITE