Plenković optužio: Izvrćete riječi!

Hrvatski premijer Andrej Plenković ne priznaje da je ublažio stav u vezi sa osuđujućom haškom presudom za rantni zločin šetorici Hrvata iz BiH, pa je novinare optužio da spinuju nešto što nije rekao i sugerisao im da odu na sajt vlade i poslušaju njegovu izjavu.

Region 06.12.2017 | 13:05
Plenković optužio: Izvrćete riječi!
Upitan da komentariše promenu stava u vezi sa haškom presudom hercegovačkoj šestorki, Plenković je novinarima u Opatiji rekao:

"Vi očito se ubrajate u one koji izvrću teze, idite na veb stranicu vlade, poslušajte moju izjavu od tog dana i pročitajte izjave vlade i videćete da takvo spinovanje nečega što se nije izgovorilo nije dobro, nije primereno. Možete pitati sami sebe kakva je vrsta delovanja ovo vaše pitanje", rekao je Plenković, prenijela je zagrebačka N1 tv.

Plenković, međutim, ne mijenja stav da je Hrvatska početkom devedesetih bila žrtva agresije, s što je ovog puta izostavio da je to bila "srpska agresija".

"Hrvatska je jedna od zemalja koja je, prije svega početkom devedesetih kao žrtva agresije, podstakla UN da donese rezoluciju Savjeta bezbjednosti o formiranju ad hoc Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. On je došao sa svojim aktivnostima, nakon više od 20 godina, svom kraju.

Kad je riječ o poštovanju presuda, mi kao odgovorna članica nikakvih dilema nemamo. O tome da smo nezadovoljni pojedinim dijelovima i kvalifikacijama bili smo jasni i to je konzistentan stav", rekao je Plenković.

Međutim, nisu mediji jedini koji su konstatovali promjenu stava Plenkovića kada je riječ o haškoj presudi hercegovačkoj šestorki.

U svom prvom obraćanju javnosti nakon izricanja presude u Hagu za ratni zločin čelnicima samoproglašene republike Herceg Bosne, Plenković je najpre novinarima rekao da će Hrvatska razmotriti sve raspoložive pravne mehanizme da bi osporila tu presudu u dijelu koji se odnosi na učešće te zemje u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH.

Plenković je tada ocijenio i da je haška presuda šestoici Hrvata iz biH "neutemeljena", da se kosi sa istorijskom istinom i činjenicama, te je stoga , kako je rekao, za Vladu Hrvatske neprihvatljiva.

Za Plenković je neprihvatljivo i to što haški tribunal, kako je rekao, nije prepoznao povezanost nekadašnjeg "srpskog državnog vrha sa presudom Ratku Mladiću, a danas aludira na vezu između nekadašnjeg rukovodstva Hrvatske za udruženim zločinačkim poduhvatom u BiH u slučaju Prlić i ostali".

"To niti je istinito, niti pravedno, niti je dobro, niti prirodno. U političkom smislu takve kvalifikacije ne prihvatam", rekao je Plenković.

"Hrvatska ni na koji način nije učestvovala u ratnim dešavanjima u BiH i zato je apsurdno da ni ujednoj pravosnažnoj presudu za bivšu Jugoslavije nije utvrđena odgovornost Srbije, a kroz pojašnjenje niza zločina na velikom dijelu teritorije BiH što svjedoči i doživotna kazna Mladiću", rekao je Plenković.

Da je Plenković, ipak, promijenio stav u pogledu kvalifikovanja haške presude hercegovačkoj šestorici, potvrdio je danas ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo.

Nobilo je, naime, u intervjuu za Radio Sarajevo, gvoreći o pravu logoraša i drugih žrtava da od Hrvatske naplate odštetu, rekao da je ta presuda "udarila na sam temelj nacionalističkog projekta i zato je došlo do neprimjerene i histerične reakcije" u Hrvatskoj.

Primetio je da je tek u ponedjeljak, nekoliko dana nakon izricanja presude, Plenković počeo umirivati situaciju, te da je zauzeo drugačiji stav najvjerovatnije "pod uticajem međunarodnih faktora koji su i javno reagovali, od Amerikanaca do značajnih novina iz Britanije i Njemačke".

Nobilo vjeruje da je bilo i individualnih kontakata sa hrvatskim premijerom.

I bivša ministarka spoljnih poslova, Vesna Pusić, komentarisala je izjave čelnika države o haškoj presudi istakavši da su one naškodile spoljnoj politici Hrvatske.

"Plenković se uplašio i sad vidimo reteriranje", rekla je Pusićeva podsjetivši da je premijer juče prvi put u Mostaru izgovorio da Hrvatska poštuje sud i prihvata presudu, a da samo izražava nezadovoljstvo jednim njenim dijelom.

Prema riječima Pusićeve takva reakcija Plenkovića je trebalo da bude prije nego što je stigao "ukor" evropskog komesara Johanesa Hana.

Reagujući na izjave hrvatskih čelnika o neprihvatanju navodno nepravdene presude haškog šetorici, Han je poručio da sve sudske presude treba poštovati.

Komentarišući učešće predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN o haškom trbunalu koji završava rad, Pusićeva je rekla za zagrebačku N1 tv rekla da ne zna šta će šefica hrvatske države tamo reći.

"Hoće li izraziti zadovoljstvo presudom i na koji način, to se može reći na određeni način, ima djelova s kojima se ne slažemo, ali to je isto tako i u drugim državama. Neprimjerenije bi bilo da se ignorišu sve činjenice u onim slučajevima kad smo se slagali, na primjer sa presudama (hrvatskim generalima Anti) Gotovini i (Mladenu) Markaču, i koncentriše se na političku ocjenu ili političko vrednovanje ove posljednje presude", navela je, između ostalog Pusićeva.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dzoo.

06.12.2017 12:56

Hibrid

ODGOVORITE
Name

Eh

06.12.2017 13:43

Jeste, smatrali ste da ce Hag suditi samo Srbima za zlocine nad vama,znali ste da nece suditi vama za zlocine nad Srbima, ali onda ste se zajebali pa cinili zlocine i nad Bosnjacima a ne samo nad Srbima. Medjutim iza Bosnjaka stoji veliki kapital, a upravo kapital upravlja demokratskim Zapadom, to znaci, za pare se sve radi. Ta petorica Hercegovaca su samo kolateralna steta. Iz Zagreba nije kriv niko. Pandan njima su Mladic i Karadzic. Iz Beograda niko nije kriv, naravno. Bilo je prica, ali novinari lazu, cim zinu.

ODGOVORITE
Name

Tornado

06.12.2017 14:16

UZP daj naruči svojoj cijeloj vladi po jednu praljkovacu kuća časti.

ODGOVORITE