Trampova odluka uzburkala javnost

Američki zvaničnici najavili su da će predsjednik SAD Donald Tramp danas priznati Jerusalim za prijestonicu Izraela.

Svijet 06.12.2017 | 08:21
Trampova odluka uzburkala javnost
Takođe, kako se navodi Tramp će Stejt departmentu izdati nalog da počne višegodišnji proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u sveti grad.

Neimenovani zvaničnici kažu da će priznavanje Jerusalima kao izraelske prijestonice biti priznavanje "istorijske i sadašnje realnosti", a ne političko saopštenje, prenosi AP.

Oni ukazuju da se gotovo sve agencije izraelske vlade i parlament Izraela nalaze u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu, gdje se pak nalazi ambasada SAD i ambasade drugih zemalja.

Preseljenje američke ambasade, koje je Tramp obećao tokom predizborne kampanje i na čijem sprovođenju insistira, neće se realizovati odmah, napomenuli su isti zvaničnici, koji su tražili da ostanu neimenovani jer nisu ovlašćeni da javno govore na tu temu prije zvaničnog Trampovog saopštenja.

Međutim, ne sviđa se svima Trampova odluka. Američko priznanje Jerusalima kao prijestonice Izraela ugrozilo bi mirovne napore Bijele kuće na Bliskom istoku, upozorio je juče palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Mogućnost da SAD priznaju Jerusalim kao prijestonicu Izraela komentarisao je juče i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji je upozorio da će, u tom slučaju, Turska biti primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Izraelom.

Istovremeno, francuski predsjednik Emanuel Makron preneo je američkom predsjedniku zabrinutost zbog mogućnosti da bi SAD mogle jednostrano da priznaju Jerusalim kao prijestonicu Izraela, saopšteno je juče iz Makronovog kabineta.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

popara

06.12.2017 08:29

Bolje da je priznao Vasnigton kao glavni grad Izraela.

ODGOVORITE
Name

Zool

06.12.2017 08:54

Ne,Tel Aviv kao glavni grad SAD sto defakto i jeste.

Name

Re Popara

06.12.2017 08:59

lagano se klizi ka uspostavi NWO

Name

Poslednji kineski car

06.12.2017 09:07

Da je Amerika iskreno zainteresovana za uspjeh tih mirovnih pregovora na kojima "Bijela kuća naporno radi", onda nebi donosili ovakve Odluke i gurali nekom prst u oko, te na taj način odmah u početku smanjili bilo kakve šanse za uspjeh mirovne inicijative.

ODGOVORITE
Name

GANDI

06.12.2017 19:58

Zavadi pa vladaj tu je moc Usa i Izraela.A sta ako zavadjeni nekada mada je sansa mala ali postoji,shavate ko je zavadio.Sveima vrhunac a oni su blizu pa da padnu.

ODGOVORITE