Posljednji put o Haškom tribunalu

Danas je sjednica SB UN na kojoj se razmatra 24. Izvještaj o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je posljednji izvještaj o radu tog tribunala.

Svijet 06.12.2017 | 08:00
Posljednji put o Haškom tribunalu
Srbiju će, pred Savjetom bezbjednosti UN, predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović.

Na sjednici, sazvanoj uoči zatvaranja Haškog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, biće predsjednik tribunala Karmel Ađijus, glavni tužilac Serž Bramerc, kao i Teodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji nastavlja rad Haškog tribunala.

Uoči sjednice, ministarka Kuburović sastala se u utorak sa glavnim tužiocem Bramercom, koji je pozdravio stav Srbije i izjave srpskih zvaničnika povodom prvostepene presude generalu Ratku Mladiću.

Kuburovićeva je istakla da je Srbija od početka rada Tribunala bila posvećena procesuiranju ratnih zločina, kako pred samim Haškim tribunalom, tako i pred domaćim pravosudnim organima.

Ona je istakla da Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji vodi postupke protiv počinilaca najtežih djela protiv čovječnosti bez obzira na njihovu nacionalnost i etničku pripadnost, što nije slučaj kod ostalih država bivše SFRJ.

Bramerc je naveo da reakcije koje su došle iz Hrvatske povodom izrečene presude u “slučaju Prlić”, nisu naišle na pozitivnu reakciju, kako Haškog tribunala, tako i Evropske unije.

Za hrvatski državni vrh je, naime, neprihvatljiva optužujuća haška presuda bivšim liderima takozvane “hrvatske republike Herceg-Bosne”, kao i utvrđivanje postojanja udruženog zločinačkog poduhvata, zbog čega su najavili i njeno osporavanje pred Savjetom bezbednosti UN.

U skladu sa time, na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN Hrvatsku će predstavljati njena predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

055

06.12.2017 08:44

Šok,očekivali oslobađajuću kao za zločine nad srpskim narodom u Hrvatskoj i BiH,jer to su Srbi bože moj!

ODGOVORITE
Name

pesimista

06.12.2017 10:48

Nije ni trebao nikako raditi Tribunal u Hagu. Dosta je dugo i radio. Bošnjaci, mudžahedini i Šiptari nisu nikako krivi za rat??? Hrvati su krivi samo za sukob protiv Bošnjaka ali ne i protiv Srba??? Srbi su krivi za sav rat??? Kakva selektivna pravda!

ODGOVORITE
Name

Tanjugaj

06.12.2017 11:01

Da nija izvijestio Tanjug još bih možda i povjerovao da je ovako kako kaže ministrica i tužilac.Tanjug ne postoji .On je kao državna agencija ukinut,a čemu služi vidjeli smo ili ćemo možda vidjeti.

ODGOVORITE
Name

ZLO

06.12.2017 12:17

Nestalo para ? ? ? Pa ukidaju nepravdu ! Tu su pojedine drzave sa Zapada vukle konce i na kraju nema zdogovora kod njih sami. Tvorevina ZLA ! Dodje kraj. Svi mi to dobro znamo, da je tu nepravda i smece od zakona ! Za koju godinu mozda i osteta za pojedine ? Vrijrme ce pokazat sve. Jer ce se VLAST - u pjedinim drzavama promijeniti. Kad krene LAVINA - ko je bio za ti ? ko je finacirao ? ko je sprovodio? Nece bit MEDIJA da lazu za njih i njihovo zlo. Pozdrav svima koji su za MIR i NORmalni.

ODGOVORITE
Name

Kolinda

06.12.2017 18:21

fantastično izgleda na Savjetu bezbjednosti..

ODGOVORITE