“Nove sankcije unazađuju BiH“

Ukoliko BiH ne želi nove sankcije Energetske zajednice za deset dana moraju biti usvojeni zakoni iz oblasti energetike, a državni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović poručuje da će eventualne sankcije dodatno unazaditi BiH.

Bosna i Hercegovina 05.12.2017 | 20:30
“Nove sankcije unazađuju BiH“
Upravo je Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn zamjerio našim vlastima na neusvajanju bitnih strategija, a predsjedavajući Savjeta ministara BiH obećao je njihovo usvajanje u narednih nekoliko dana. Iz državnog ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa kažu da je dobro što je Hahn dao podršku ovim staregijama i ukazao na njihov značaj.

"Komesar Hahn je tokom jučerašnje posjete na sastancima u Savjetu ministara i liderima stranaka govorio o potrebi usvajanja strateških dokumenata koji mogu da donesu samo korist cijeloj zemlji, posebno apostrofirajući ruralni razvoj i energetiku. To je ponovio i na konferenciji za medije direktno potvrđujući ono o čemu sam govorio proteklih dana", kazao je Šarović.

U Prištini će 14. decembra biti održana ministarska konferencija o energetici kojoj će prisustvovati državni ministar trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Osim sankcija koje prijete BiH, a mogle bi biti iskazane na ministarskoj konferenciji, te zakone potrebno je donijeti kako bi se zakonodavstvo BiH uskladilo sa zakonodavstvom Evropske unije, ali i kako BiH ne bi ostala bez značajnih sredstava koja su joj namijenjena kroz inicijativu za zapadni Balkan i kroz IPA fondove.

Ukoliko žele novac iz IPA fondova Vlade RS i FBiH i nadležna ministarstva moraju biti složni, jer bez jedinstvenog stava nema ni strategije. Energetska zajednica je najavila da će neusvajanje Zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH "zaboljeti entitete" te da će zbog nepoštovanja obaveza koje proizilaze iz Ugovora o energetskoj zajednici direktno koštati građane i energetski sektor koji gubi nekoliko desetina miliona evra grant sredstava i povoljnih kredita.

"Nove sankcije značile bi korak unazad", kazao je Šarović.

Inače BiH je prva zemlja kojoj su prije tri godine uvedene prve sankcije jer nema nikakve zakonske regulative o gasu.

Izvor: Klix

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

.

05.12.2017 20:06

Za predsjednika RS

ODGOVORITE
Name

svejedno za sankcije

05.12.2017 21:56

Ma BiH ide vec odavno niz vodu. Ove nove sankcije ne mijenjaju nista, cak su dobro dosle za dnevnu politiku. O cemu bi inace citali novosti onako uz kahvu?

Name

Aqua

05.12.2017 22:10

Za presednika DRŽAVE. Ja bi ovom covjeku dao sve ovlasti. Sposobiji je on sam vise nego cijela Vlada RS i Federacije.

Name

Hm

05.12.2017 20:21

Ma koga to zanima moj Sarovicu! Nece te sankcije politicari iz svoji dzepova osjetiti vec mi koji glasamo za njih! Koga briga za sankcije kad smo mi vec kao drustvo i gradjani bankrotiralali! Dodik kaze da jos nismo bankrotirali al javno kazem dasmo bakrotirali i spasa osim humanitarne pomoci nasoj drzavi nema!

ODGOVORITE
Name

popara

05.12.2017 20:31

Zna da je kriva RS,ali nece da kaze,svi su isti.

ODGOVORITE
Name

Istocno S

05.12.2017 21:37

Da je bar vise ovako razumnih ljudi kao sto je Sarovic!

ODGOVORITE
Name

Re

05.12.2017 23:08

Nedaj boze

Name

istina

05.12.2017 21:50

Dok je ovaca bice i torova

ODGOVORITE
Name

Tacno

06.12.2017 06:18

Tako je Pujdo!

Name

harmonija

06.12.2017 06:31

A bogami bice i cobana. Imamo mi velike cuvare stada: Bakija, Dodu i ostale..