EK: Partizan lako pao u Litvaniji!

Partizan poražen u Viljnusu, prolaz u teoriji! Ekipa Partizana poražena je od Lijetuvos Ritasa, 93:73, u sedmom kolu Evrokupa i sada ima veoma male šanse za prolaz u narednu rundu takmičenja.  Crno-beli nastupili sa samo jednim plejmejkerom i ubedljivo izgubili od Lijetuvos Ritasa u 7. kolu C grupe Evrokupa.  Ne ide bez Gosa i Novice, Partizanu teorija igra za TOP 16 Evrokupa! Crno-beli poraženi u Litvaniji protiv Lijetuvos Ritasa.

Košarka 05.12.2017 | 20:20
EK: Partizan lako pao u Litvaniji!
Crno-beli imaju samo jednu pobedu u sedam odigranih kola, međutim, Limož koji se nalazi na mestu koje vodi u dalje takmičenje ima samo trijumf više od crno-belih.

Utakmica je otvorena u nešto sporijem ritmu, međutim ekipe su ubrzo pronašle pravi ritam. U prvoj deonici viđena je "rezultatska klackalica", a rezultat posle deset minuta igre bio je 22:19.

Oslabljeni neigranjem Novice Veličkovića i Najdžela Vilijamsa-Gosa, Partizan je dobro krenuo u drugoj četvrtini i došao do prednosti od 27:24.

Ipak, crno-beli su tada krenuli da greše, što su domaći igrači znali da iskoriste. Blistao je Travis Pitereson koji je ubacio čak 16 poena za dve deonice. Na pauzu se otišlo sa rezultatom 47:36.

U nastavku meča, crno-beli su "zategli" odbranu i zaigrali mnogo bolje. Serijom koju su predvodili Miler i Tanasković, Partizan je prišao na samo -3, 58:55. Međutim, tada je Partizan pao u igri i dopustio rivalu da se rezultatski odlepi.

Beogradski klub nije uspeo da se vrati u poslednjoj deonici, a primetan je bio izostanak Nadjžela Vilijamsa-Gosa i Novice Veličkovića. Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Džimi Beron sa 22 poena, dok je Travis Piterson upisao 21.

Kod Partizana, Miler ubacio 20 poena, Šalić 15, dok je Tanasković postigao 11.

Partizan je na gostovanje u Litvaniju otputovao bez povređenog kapitena Novice Veličkovića, a kako je odmicala utakmica, postajalo je jasno da neće igrati ni prvi plejmejker, Najdžel Vilijams-Gos (nezvanično, zbog bolova u leđima).

Bez dvojice igrača koji u idealnim okolnostima čine najbolju petorku crno-belih, uz to sa samo jednim organizatorom igre, Patrikom Milerom, ekipa Miroslava Mute Nikolića bila je "osuđena" na četvrti uzastopni, a ukupno šesti poraz u C grupi Evrokupa.

Lijetuvos Ritas - Partizan 93:75 (22:19, 25:17, 22:20, 24:19)!

Partizan se dobro držao do sredine drugog perioda, kada je Miler morao na klupu da predahne. Čim je on izašao, izgubila se svaka koncepcija igre u napadu, crno-beli su ređali izgubljene lopte i domaćin je sa 29:29 otišao na 45:33.

U drugom poluvremenu slična priča. Jaka petorka, na čelu sa Milerom i raspoloženim Šalićem, vratila je priključak (53:48 - 24. minut), ali je Amerikanac napravio četvrti faul i morao da izađe.

Aranitović je trojkom od tablu smanjio na 58:55 i dao nadu da bi relativno neiskusna postava Partizana mogla da uradi nešto više, ali to je bilo više nego kratkog daha.

Opet su crno-beli svojim greškama omogućili Lijetuvosu da uđe u seriju. Previše lako su puleni Rimasa Kurtinaitisa povećali na 64:55, a zatim i na 69:56 u finišu treće četvrtine, kada je praktično sve bilo rešeno. Poslednjih 10 minuta je proteklo u "ispucavanju" za tri poena, gde je najviše aplauza pobrao bek Ritasa Džimi Beron.

Jedinu dobit sa ovog gostovanja Partizan je izvukao kroz dobru igru Nikole Tanaskovića, momka koji je od početka sezone igrao za Spartak iz Subotice na dvojnu registraciju.

Sledi derbi sa Cedevitom, a u Evrokupu dve vezane utakmice kod kuće (Bilbao, Limož), u kojima ostaje da se vidi da li će domaći teren, uz nešto povoljniji zdravstveni bilten, doneti neki boljitak u igri i rezultatima na evropskoj sceni.

Bila je ovo možda poslednja šansa kojom je Partizan mogao da ostane u ozbiljnoj trci za TOP 16 fazu Evrokupa, ali je poražen na gostovanju Lijetuvos Ritasu s 93:75. Miroslav Muta Nikolić nije mogao da računa na ovom meču na Novicu Veličkovića, kao ni na Vilijams Gosa koji ima problema sa povredom leđa pa je presedeo meč na klupi.

Sa samo Milerom na pleju, sa tankom odbranom, posebno u reketu, i sa mnogo, mnogo grešaka, Partizan nije mogao da uradi ništa više i praktično je s porazom ostao samo sa šansom na nivou teorije da se domogne TOP 16 faze. Posle sedam kola Partizan je poslednji u grupi C sa skorom 1-6. A protivnici tek treba da igraju svoje utakmice večeras.

Kod Lijetuvosa je Beron dao 22 poena, dok se kod Partizana istakao Miler sa 20, dok jeŠalić dao 15 poena.

Kad god bi crno-beli uradili nešto dobro prosuli bi to ubrzo, bili su u trećoj deonici i na tri poena zaostatka, ali to je bilo sve.

Partizan je u prvom poluvremenu uspevao da izdrži nalete Ritasa, ali je u drugoj četvrtini došlo do pada u igri crno-belih. Iz tri razloga.

Prvo - odbrana je bila jako loša, nije bilo dovoljno agresivnosti i branjenja reketa, pa je Lijetuvos u prvom poluvremenu već dao 47 poena. Drugo - Trevis Piterson je bio više nego raspoložen za igru pa je iz reketa, ali i spolja, ubacio 16 poena za 20 minuta. 

I na kraju, a možda i najvažnije, na mestu plejmejkera je igrao samo Patrik Miler, dok jeVilijams Gos meč presedeo na klupi zbog problema sa leđima. Zato je pleja u jednom momentu igrao Čakarević, što je, logično, dovelo da pada u rezultatu.

Sve je to, uz dosta grešaka i nesmotrenosti, dovelo do toga da Ritas ima prednost od 11 poena prednosti. Crno-bele su u životu držali Miler i Šalić.

Upravo je ovaj dvojac sa akcentom na Mileru uspeo da dobrom igrom u trećoj deonici prepolovi prednost domaćina i da novi ukus celoj utakmici. Crno-beli su opet bili u aktivnoj trci s protivnikom.

Mladi Tanasković je imao dobre poteze na evropskom debiju, bio možda i najveći Partizanov dobitak iz ovog meča, a onda je i Aranitović dao poene kojim je doveo Partizan na minus tri, ali je odmah potom Lijetuvos brzo reagovao, iskoristio greške Beograđana i otišao na sigurnu prednost poenima iz reketa.

Nekako, domaćin je samo trebalo da čeka greške Partizana, da ih koristi, i pobeda nije mogla da mu izmakne. Grešaka je bilo baš mnogo. Lijetuvos se plasirao u TOP 16 fazu.

Partizanu sada preostaje da se fokusira na primarno takmičenje - ABA ligu.

LIJETUVOS: Sirvidis, Medžen 7, Normantas 2, Krejmer 12, Lukauskis 2, Mavrokefalidis 8, Ehodas 10, Beron 22, Jomantas, Gidraitis 9, Piterson 21.

PARTIZAN: Miler 20, Vilijams-Gos, Tadić, Aranitović 3, Marinković 7, Tanasković 11, Pecarski, Gavrilović 1, Andrić 5, Čakarević 7, Stevanović 6, Šalić 15.

Evrokup, sedmo kolo:

Lijetuvos Ritas - Partizan 93:73 (22:19, 25:17, 22:20, 24:19)

20:00 Alba – Kubanj
20:00 Limož – Bilbao

Grupa C:
1. Lokomotiva 6-0
2. Alba 5-1
3. Ritas 4-3
4. Limož 2-4
5. Partizan 1-6
6. Bilbao 1-5

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar