ABA: Zvezda dobila Igokeu samo ''sa plus 5''!

Odlična rola Davidovca, Zvezda savladala Igokeu! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su ekipu Igokee sa 85:80 (22:19, 26:19, 16:20, 21:22) u poslednjem meču 10. kola ABA lige.  Zvezda drži korak, aplauzi za Davidovca! Crveno-beli ostvarili peti "vezani" trijumf u ABA ligi. Šampiona ka pobedi protiv Igokee 85:80 pogurali Dejan Davidovac i čvrsta odbrana.  Kad je pao Real u Madridu, morala je i Igokea u Beogradu! Neka se spremi Efes, crveno-beli su u dobrom ritmu.

Košarka 05.12.2017 | 09:30
ABA: Zvezda dobila Igokeu samo ''sa plus 5''!
Izabranici Dušana Alimpijevića ostvarili su osmi trijumf u regionalnom takmičenju, dok su "Igosi" doživeli i šesti poraz.

Ponovo odličan meč za Zvezdu odigrao je Dejan Davidovac, koji je pokrenuo seriju i na neki način "slomio" Igose u četvrtoj deonici. Meč je završio sa osam poena, pet asistencija, tri skoka, jednom blokadom i ukradenom loptom - indeks 17.

U prvoj četvrtini Matijas Lesor je nezgodno pao, ali ispostavilo se ništa ozbiljno. 

Utakmica je otvorena nešto sporije, međutim brzo su obe ekipe uhvatile dobar ritam. Zvezda se muča sa procentom van linije 6,75, pošto je u prvoj deonici pogodila samo jednu trojku iz osam pokušaja. 

Posle prvih 10 minuta igre Zvezda je vodila sa 22:19, a onda je u drugoj deonici prednost samo rasla.

Sve zahvaljujući sjajnom Tejloru Ročestiju koji je ubacio 15 poena i podelio četiri asistencije. Zvezdin Amerikanac pogađao je iz svih pozicija i prednost crveno-belih iznosila je +15, 45:30.

U prvom periodu trebalo bi istaći sjajnu timsku igru, pošto je svaki igrač dao solidan doprinos. Aktuelni šampion Srbije i regiona na poluvremenu je imao +10, 48:38.

U trećoj deonici došlo je do opuštenja Crvene zvezde. Igokea je to znala da iskoristi i da dođe na samo -2. Ipak, da se pred poslednjih deset minuta ne uđe sa samo +3, pobrinuo se Lesor koji je pogodio uz faul na kraju deonice, 64:58.

Kao što je rečeno, u poslednjoj deonici Davidovac je igrao odlično na oba kraja terena i tako je osigurao pobedu Zvezdi. Na kraju 85:80. Odličan meč za Igokeu odigrao je Robert Rikić koji postigao 23 poena. Kod Zvezde najefikasniji bio je Ročesti sa 20.

Zvezda će u sledećem kolu ABA lige igrati protiv Cibone u Zagrebu, a Igokea će dočekati Megu.



Igokea je kao i uvek bila "žilav" protivnik u Pioniru, ali je Crvena zvezda mts znala da mirno ostvari osmu "jadransku" pobedu ove sezone.

Branilac titule dočekan je aplauzima posle pobede na gostovanju Real Madridu a isto tako je i ispraćen, posle trijumfa izborenog sredinom drugog dela utakmice.

Iako su domaći u drugoj četvrtini stekli i osetniji "plus" (45:30), Igokea se u trećoj deonici vratila u igru i imala nekoliko napada za izjednačenje i vođstvo. Ipak, ostala je bez odgovora za odlučujuću ofanzivu crveno-belih, koju je predvodio Dejan Davidovac.

Visoki plejmejker Zvezde postigao je osam poena, uz pet asistencija i uz čvrstu timsku odbranu bio je faktor odluke. Kada je u poslednjoj deonici zatražio izmenu i predah, pozdravljen je aplauzima navijača, kao i saigrača i stručnog štaba, koji su ga dočekali na nogama.

ZVEZDA - IGOKEA 85:80 (22:19, 26:19, 16:20, 21:22)

Crveno-beli su zadržali korak i pobedu zaostatka za Budućnošću, razmišljajući i o odmoru, pa je najviše vremena na parketu proveo Milko Bjelica (27 minuta, devet poena), a samo Nikola Radičević nije istrčavao na parket, kao i u Madridu, gde je posao drugog plejmejkera takođe odlično uradio mladi Davidovac.

S obzirom na veoma dobro napadačko veče Tejlora Ročestija (20 poena), može se reći da su plejmejkeri Zvezde večeras bili u prvom planu, bez obzira na činjenicu da Amerikanac, kao ni ostatak tima, nije bio ni približno inspirisan u šutevima za tri poena kao u Španiji u petak (timski 5/23).

Ipak, i pored takvog šuta sa distance, Zvezda je bez nervoze nalazila ritam kada je bilo važno i obuzdavala nalete borbenog gosta. Centar Igokee Robert Rikić odigrao je meč sezone i skoro bez promašaja postigao čak 23 poena (10/11 za dva, sedam skokova), a važan impuls ekipi Dragana Bajića u drugom delu dao je i plejmejker Marko Ljubičić, postigavši 12 poena, uz šest asistencija.

Upravo je iskusni "plej" pokrenuo Igokeu u seriju kojom je prišla na dva poena "minusa" (55:53), koju je Davidovac definitivno odbio poenima posle prodora za 66:58.

Crvena zvezda mts se posle trijumfa vraća evroligaškim obavezama i priprema za meč protiv Efesa u petak na istom mestu, dok će Igokea sa skorom 4-6 stati na deobu ekipa smeštenih od sedme do 10. pozicije tabele, zajedno sa Cibonom, Zadrom i Mornarom.

Kada pobedite Real Madrid usred Španije, teško je očekivati da će vam na domaćem terenu problem napraviti Igokea. Crvena zvezda nije baš počistila uvek neugodnog protivnika, ali je uspela da ostvari važnu pobedu u 10. kolu ABA lige i slavi s 85:80 (22:19, 26:19, 16:20, 21:22). Vezala je drugi trijumf u svim takmičenjima posle reprezentativne pauze i napravila lepu najavu evroligaškog obračuna s Efesom u petak.

Samopouzdanje se videlo na licima igrača Dušana Alimpijevića, ali je i pre početka meča bilo jasno da su crveno-belima utakmice na Jadranu prioritetnije nego  one u Evroligi. Zato su morali da materijalizuju veliki skalp iz Madrida, a to im je i pošlo za rukom.

Zvezdu je predvodio Tejlor Ročesti sa 20 poena i pet asistencija, Nemanja Dangubić je imao 12, a Džejms Feldin 11 poena. Kod Igokee Robert Rikić je ubacio 23, a Malkolm Li 13 poena. 

Pred 3.500 gledaoca Zvezda je odigrala težak duel, dugo lomila otpor gostiju i konačno uspela da ga slomi u poslednjoj četvrtini. Igokea je došla i na dva poena zaostatka u trećoj deonici, ali se domaćin na vreme probudio.

Zvezda je i na ovom meču počela s šuutevima s distance, a u reketu je imala problema i da napadne i da brani 219 centimetara visokog Rikića sa Lesorom na petici. Njegova visina je terala Zvezdu da šutira s udaljenosti, a prilikom pik en rola Igokee odbrana domaćina nije reagovala najbolje.

Saigrače i publiku je potom podigao upravo Lesor kada je fenomenalno zakucao, obruč je bio na ivici da se odvali, ali se Francuz potom i ugruvao pri padu, napustio na kratko teren, otišao u svlačionicu, ali se ubrzo vratio na klupu i dobio aplauz publike. Sve se dobro završilo kako je moglo.

Bilo je i razmene dobrih šuteva, na jednoj strani trojku je dao Milko Bjelica, na drugoj strani je motivisan i precizan van linije 6,75 bio Danilo Šibalić sa dve trojke.

Crveno-beli su u drugoj deonici malo podigli nivo agresivnosti  u odbrani, Ročesti je bio raspoložen za igru pa je imao nekoliko pogodaka s poludistance, kao i prodora, i to u trenucima kada se ostali saigrači nisu kretali na pravi način. Jako važni poeni su to bili.

Pomagao mu je i Janković šutem za tri i blokadama, Feldin napadački, kao i Jovanović  ofanzivnim skokom, pa je Zvezda na poluvreme otišla s prednošću od 10 poena (48:38). Bilo bi i 13 da Radivojević  nije dao trojku u poslednjem sekundu prvog dela.

Ipak, u trećoj deonici došlo je do pada u Zvezdinoj igri pa je Igokea  uspela totalno da se vrati  u igru i priđe na dva poena  zaostatka, ali je tada Dejan Davidovac dao važne poene i održao domaće u prednosti pred ulazak u poslednju četvrtinu.

Davidovac je nastavio s dobrim igrama i u poslednjoj deonici, razigrao Lesora i Bjelicu, postigao važne poene, izašao uz ovacije s tribina, a Zvezda je otišla na 10 razlike.

To je bilo odlučujuće.

ABA LIGA, 10. KOLO: Crvena zvezda - Igokea 85:80
/22:19, 26:19, 16:20, 21:22/

Dvorana Pionir
Poseta: 3.574
Sudije: Siniša Hercog, Igor Dragojević, Sašo Petek

CRVENA ZVEZDA: Radičević -, Dangubić 12, Davidovac 8 (5as), Lazić 3, Antić 3, Dobrić -, Feldin 10, Janković 7, Ročesti 20 (5as), Lesor 11, Jovanović 2, Bjelica 9.

IGOKEA: Ponjavić -, Li 13, Gajić -, Glogovac -, Milošević 10, Jevtović 2, Radivojević 10, Ljubičić 12, Šibalić 10, Rikić 23.

ABA liga, deseto kolo:
Olimpija – FMP Železnik 73:64
Mornar – Cibona 78:82

Subota:
Budućnost – Partizan 86:79
Cedevita – MZT 77:65

Ponedeljak:
Mega Bemaks – Zadar 71:73
Crvena zvezda – Igokea 85:80 (22:19, 26:19, 16:20, 21:22)

Tabela:

1. Budućnost 9/1
2. Crvena zvezda 8/2
3. Cedevita 7/3
4. FMP 5/5
5. Partizan 5/5
6. Olimpija 5/5
7.Cibona 4/6
8. Mornar 4/6
9. Zadar 4/6
10. Igokea 4/6
11. Mega 3/7
12. MZT 2/8

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar