Hrvatski sabor: Srbija je agresor

Hrvatski Sabor usvojio je za Srbiju sporni Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čiji je prvobitni tekst prije samo dva mjeseca izazvao burna reagovanja političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj, ali i zvaničnika u Srbiji zbog formulacije da su "agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj".

Region 04.12.2017 | 22:30
Hrvatski sabor: Srbija je agresor
Zakon je usvojen sa nešto korigovanim tekstom, jer su iz njega izbačene „paravojne jedinice iz BiH", a formulacija „veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj" zamijenjena sa „dijelom srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj".

Ali, mimo te razlike, tekst Zakona praktično je usaglašen sa Deklaracijom o domovinskom ratu, kojom se, pored ostalih, Srbija označava kao agresor.

U Deklaraciji, donijetoj 2000. godine, piše da su na „Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršile Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj. "

Zakon o braniteljima je usvojen samo dan nakon izricanja presude "Prliću i drugima", kada je general Slobodan Praljak popio otrov, pa je to, vjerovatno, razlog što je nekako neprimjetno u javnosti prošlo - da među petnaest glasova protiv usvajanja ovog zakona nije bilo glasova predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke (SSDS) .

Trojica saborskih zastupnika iz redova ove stranke, koja podržava vladu Andreja Plenkovća - Milorad Pupovac, Borislav Milošević i Dragana Jeckov su, naime, bili uzdrzani, a iz njihove zastupničke grupe, nije upućen nijedan amandman na tekst Zakona, što je Tanjugu potvrdio Borislav Milošević.

"Nismo podnijeli nijedan amandman, a zakon je usvojen sa 93 glasa", rekao je Milošević, ne željeći da komentariše kako je došlo do toga da se SSDS ne usprotivi i da praktično prečuti donošenje zakona, na koji su, samo prije dva mjeseca, imali oštre zamjerke i oko njega digli priličnu buru.

Milorad Pupovac, lider SSDS i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća je tada ocijenio da je tekst zakona sporan iz više razloga i da se uvode elementi ratne retorike, što je, kako je rekao, loše za međudržavne odnose Hrvatske i Srbije.

"Taj zakon stigmatizuje veći dio Srba u Hrvatskoj, ima negativne političke i pravne konsekvence i dodatno otvara sukobe između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pošto ponovo otvara pitanje o uzrocima i posljedicama rata”, objašnjavao je Pupovac.

A zašto nisu bili protiv, kada je zakon bio na glasanju, Pupovac je objasnio za RTS riječima da i biti uzdržan može značiti - biti protiv:

"Narušava se ionako teško stečeno i krhko povjerenje nastalo nakon ratnog raspada zajedničke države. I, s druge strane, ograničava se mogućnost da se nesmetano i slobodno raspravlja o tome šta se događalo. Mi smo u tim okolnostima odlučili da ne podržimo taj zakon tako što ćemo biti suzdržani - zato što i suzdržan može značiti protiv", rekao je Pupovac iz SDSS-a.

Na tekst Zakona o braniteljima, čiji jedan član govori o agresiji Srbije i dijela srpskih stanovnika u Hrvatskoj, reagovao je i predsjednik Srbije Aleksandra Vučic upozoravajući da on ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Srbije.

„Takva definicija i unošenje u zakone. . . to je za Srbe veoma teško, to je za nas izuzetno teško. Zamoliću i predstavnike EU da razgovaraju sa njima, ako uopšte budu želeli bilo koga da čuju. U svakom slučaju, s naše strane postoji dobra volja da stvari rešavamo na najbolji mogući način, dobrosusedskim odnosima“, rekao je ranije Vučić.

Zakon je, međutim, usvojen, i to u atmosferi kada Stranka Nova ljevica i Inicijativa mladih Hrvatske traže od hrvatskih vlasti da povuku Deklaraciju o Domovinskom ratu.

Oni to, doduše, traže zbog presuda rukovodstvu Herceg Bosne koja, kako smatraju, baca drugačije svetlo na "službene istine o djelovanju Tuđmanove politike u BiH", ali, u svakom slučaju u atmosferi u kojoj se preispituju i karakter rata u Hrvatskoj i uloga Hrvatske.

Zakon o braniteljima bi, ovakav kako je usvojen, mogao poslužiti kao osnov Hrvatskoj da traži od Srbije, koju u zakonu identifikuje kao agresora, isplatu ratne odštete.

Naime, na to upućuje činjenica da su, upravo nakon reakcije predsjednika Aleksandra Vučića na tekst zakona, u kome se Srbija optužuje za agresiju, tri najjače hrvatske stranke - HDZ, SDP i Most - su zaprijetile da će blokirati ulazak Srbije u Evropsku uniju sve dok im naša država ne isplati čak 40 milijardi evra ratne odštete.

Izvor: Tanjug

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Lazo

04.12.2017 21:34

Ja ne bih da kritikujemo Hrvate, ionako se radi o nasoj braci, ali pokatolicenom dijelu pucanstva. Jedino mi je krivo zbog FT sto je bio dezerter JNA, a u Hrvatskoj ga junace bez razloga. Ali istorija ce pokazati svoje.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

05.12.2017 07:18

SAD SE JEDU IZMEĐU SE!? SAMO TAKO, STIŽE VAS JASENOVAČKA KLETVA.

Name

Bolesni

04.12.2017 21:43

Političari u Hr. su bolesni. Njima su srbi dežurmi krivci. Kole se okreće, doće mica na kolica...

ODGOVORITE
Name

Izraelac

04.12.2017 21:43

Najzesci su te neke povelje i zakoni koji generalizuju problem i puni su predrasuda, sovinizma i mrznje ! ovaj materijal je odlican dokaz diskriminacije nacionalnih manjina tj srbi su bili konstitutivni narod kome je to pravo oduzeto u hrvatskoj pocetkom rata! Normalno da maticna drzava Srba ima uticaj na srbe van matice, to dokazuje Dejtonski sporazum dje ima vise trana kao garant mira i stablinosti u regionu. ova glupost sto su trenutno potpisali ima samo podrsku sovinista rvata...

ODGOVORITE
Name

Stvarno,

05.12.2017 00:31

Jedini narod u evropi,koji boluje i umire sa neiulecivom bolescu ,pomret ce te u zabludi :svugde ste zasrali"niko vas u evropi nemoze ni pomisliti "ufuf;kada bi ove budale znale koliko stete nanose mladom narastaju " nemore vam niko pomovi vise ,zalostno izgubleni ste ni bog vam nemoze vise pomoci ;upamtite.

Name

Soko

04.12.2017 22:29

Sud u hagu ste uvijek hvalisali kako j nstitucija koja radi posteno svoj poso i aplaudirali na presude srbskim vodjama i vojskovodjama pa i ovu presudu BI trebali rihvatit SA ist im zarom a ona je da ste agresori dok srbija nije osudjena kao agresor a i bili ste budite realni.

ODGOVORITE
Name

milica

04.12.2017 22:35

Nema u Evropu, dok se ne plati razna odšteta i dok se ne prizna Kosovo!!!

ODGOVORITE
Name

Ro

05.12.2017 06:49

Pa mi i nećemo u Evropu.Mi smo u njoj.EU nas zove jer se boje Rusije znaju kakvi su nam odnosi i ko koga podržava i vojno i u UN.Sve ostalo je igranka.

Name

Goga

04.12.2017 22:39

Plati, pa klati.

ODGOVORITE
Name

Maja

04.12.2017 22:44

I ode Srbija u bankrot, kao i Grčka, jer nema 43 milijarde Evra!

ODGOVORITE
Name

Гаврило Принцип

04.12.2017 23:40

Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.

ODGOVORITE
Name

Гаврило Принцип

04.12.2017 23:42

„Римокатолички злочиначки пројекат вештачке хрватске нације“.

ODGOVORITE
Name

Ro

05.12.2017 06:36

Pisao sam 100 puta da imaju veliki problem kad pomenete riječ Srbin ili Srbija. Ustvari bolestan narod.Imaju velikih psihičkih problema.To se vidi kroz istoriju prema Srbima.To im je u genima.A vidite da sve što nekoga mrzite bez razloga ustvari imate psihičke smetnje.Da li su možda ometeni u razvoju,ne znam ? Vjerovatno.

ODGOVORITE