Hoće li sastanak donijeti promjene?

Tročlano Predsjedništvo BiH, na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, putuje u posjetu Srbiji 6. i 7. decembra. Kako je ranije najavljeno, glavna tema razgovora biće rješavanje pitanja utvrđivanja granice između dviju zemalja. I dok iz Srbije i od zvaničnika iz Republike Srpske o ovom pitanju dolaze gotovo identični stavovi, koji uključuju i takozvanu razmjenu teritorija kod opšina Rudo i Štrpci, zvanične, institucionalne reakcije, prije svega iz Savjeta ministara BiH - nema.

Bosna i Hercegovina 04.12.2017 | 19:01
Hoće li sastanak donijeti promjene?
Sporna granica

Granica između BiH i Srbije duga je 335 kilometara, od čega je sporno 40. Granični problemi dviju zemalja odnose se na razgraničenja u donjem toku rijeke Drine, kod hidroelektrana “Zvornik” i “Bajina Bašta”, na dijelu željezničke pruge Beograd - Bar kod Rudog te na području Međurječja. Godinama korist od ovih potencijala ima samo Srbija.



Iz Državne komisije za granice BiH u posljednje vrijeme odašiljane su informacije da pitanje granice između BiH i Srbije ne može biti riješeno za mjesec, odnosno do kraja godine, kako najavljuju neki zvaničnici, kada nije za sve poslijeratne godine, koliko se dvije zemlje suočavaju s ovim problemom. Bilo je najava i da će na nivou dviju zemalja biti formirana zajednička komisija koja će se baviti ovim pitanjem, ali do toga nije došlo.

Kamen spoticanja

Hoće li posjeta Predsjedništva BiH Beogradu donijeti neke pomake u rješavanju utvrđivanja granica, bez čega nema ni napretka u pridruživanju EU, ili će ovo postati novi kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja, znaće se već za nekoliko dana.

Za sada u prilog pozitivnom ishodu predstojećih razgovora ne idu ni evidentno zahlađenje odnosa i razdor između trojice članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića.

Najavljena, a neodržana sjednica

Zanimljivo je da je tokom Vučićeve posjete u septembru ove godine najavljeno da će Savjet ministara BiH i Vlada Srbije u novembru održati zajedničku sjednicu. Na dnevnom redu trebalo se naći i pitanje granice. No, novembar je prošao, sjednica nije održana, a nisu poznati ni razlozi zbog čega.

Načela Badinterove komisije

Prema međunarodnom pravu, sve države bivše Jugoslavije obavezale su se na poštivanje odluke Badinterove arbitražne komisije, ustanovljene 1991. godine. U pogledu granica između bivših republika SFRJ, današnjih država, Komisija je usvojila načelo međunarodnog prava poznato kao “uti possidetis” ili “kako posjedujete”. Prema tom načelu, granice BiH i Srbije biće one koje su postojale prije raspada bivše države.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ro

04.12.2017 18:07

Moj Vučiću samo gubiš vrijeme.Lopov do lopova.Nema tu dogovora NIKAD Jer ga i neće.

ODGOVORITE
Name

Mata

04.12.2017 18:17

Pa ne moze se nesto uzeti od nekoga a tom istom ne dati nista,Srbija zeli uzeti nesto a zauzvrat nista ne dati.

Name

re ro

04.12.2017 18:18

Daj nam savet kako resit ovo pitanje?

Name

Lažno Ime

04.12.2017 18:42

Kao Vučić bolji od njih.

Name

Zalosno

04.12.2017 19:11

Nedaj boze gore al ovako se jos do nekie moze svi su isti lopovi nista dobro za narod nisu pokazali osim glad ne zaposlenost .

Name

mf

04.12.2017 20:57

Tacno tako evo procitaj ove komentare ispod i sve nam mora biti jasno

Name

Sa strane

04.12.2017 20:51

Mislim da će doneti promene. Vučić je, konačno, shvatio da politika "posipanja pepela po glavi" nije razumna, ni potrebna Srbiji. Mislim da će imati neke zanimljive stvari da kaže Bakiru.

ODGOVORITE
Name

Uhljebi balkanski

05.12.2017 02:27

Samo ih sve zgrnuti, jebo ih ti_to koji ih je tako naucio.

ODGOVORITE