Nole se vratio tamo gdje je sve počelo, kod Pjatija!

Štepanek i Agasi upoznali su Đokovićevog učitelja tenisa. I to nije slučajno. . .

Tenis 05.12.2017 | 22:15
Nole se vratio tamo gdje je sve počelo, kod Pjatija!
Novak Đoković nije odigrao teniski meč 146 dana, a proći će još 25 pre nego ga u Abu Dabiju, doduše u egzibiciji, budemo naredni put videli s reketom u ruci i protivnikom s druge strane mreže.

Ali, to što je posle predaje Tomašu Berdihu u četvrtfinalu Vimbldona 12. jula ove godine odlučio da se povuče do kraja sezone i mirovanjem i odmorom zaleči potencijalno hroničnu povredu lakta desne ruke, nije jedini razlog zbog kojeg ga u 2018. godini očekuje novi početak...

...prvi takav od kada je 2006. stupio među profesionalce i počeo uspon ka vrhu u eri dvojice najdominantnijih tenisera u istoriji protiv kojih je vremenom, malo po malo, došao do pozitivnog skora i čiju je dominaciju prekinuo ličnom i nikad viđenom pre toga.

Na tom putu nakupilo se svega, od sitnih i potencijalno veoma opasnih povreda, do zasićenja, psihičkog umora i gubitka motiva, potrošnje emocija i prkosa…

Da pauza od 170 i "kusur" dana neće biti samo pauza i prilika da se vreme posveti porodici, Đoković je nagovestio nedavno kada je letos raspušteni stručni štab upotpunio angažovanjem svojevremeno velikog rivala, ali uvek dobrog prijatelja, Radeka Štepaneka, koji "tik" po završetku profi karijere postati "full time" trener osvajača 12 gren slem titula.

Dogovor između Srbina i Čeha konačno je i odredio ulogu legendarnog Andrea Agasija u Novakovom timu - on će biti prisutan na najvećim turnirima u toku godine, a prvi takav počinje 15. januara u Melburnu koji je Đoković šest puta osvajao i na kojem je, pre skoro godinu dana, počeo njegov pad na aktuelno 12. mesto ATP liste sa svega 2.585 bodova.

Ipak, nakon što su se u Monte Karlu okupili prvi put u punom sastavu, Andre, Radek i Novak nisu se tu dugo zadržali - produžili su 30 kilometara istočno u Bordigeru, prvi gradić na koji ćete naići kada francusku Azurnu obalu zamenite italijanskom.

To nije slučajno.

U Bordigeri živi i radi čuveni učitelj tenisa, Rikardo Pjati, čovek s kojim je Novak radio kada je imao 17 i 18 godina i koji je morao da odbije ponudu porodice Đoković da se posveti samo srpskom "vunderkindu" jer je želeo da se posvetio akademiji u kojoj je ovih dana ugostio svog nekadašnjeg učenika, a dugo već teniskog majstora, tri puta najboljeg sportistu sveta…

Novak verovatno nije slučajno odlučio da vidi Rikarda, popriča sa njim i odradi trening baš na njegovim terenima (makar samo jedan). Njihovim rastankom 2006. godine nije se zaustavio njegov uspon - naprotiv. Kraj je bio samo početak saradnje sa Marjanom Vajdom, sa kojim je Beograđanin stigao do prvog gren slema, prvog mesta na svetu, prvih velikih pobeda nad Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, prvih zima na mestu "Broj 1", itd.

"Još 2006. sam znao da Novak može da postane najbolji na svetu i da igra na Nadalovom i Federerovom nivou, jer je uvek naporno trenirao kao klinac, još kada je radio sa svojom porodicom. Uvek je bio veoma fokusiran i odlučan da postane 'Broj 1'", rekao je Pjati 2011. godine kada je Đoković priredio jednu od najdominantnijih serija na ATP turu i popeo se na čelo ATP liste.

Pjati je pre Novaka pronašao Ivana Ljubičića na 594. mestu ATP liste i odveo ga na treću poziciju. U decembru 2013, zajedno sa bivšim učenikom Ljubičićem, Pjati je preuzeo brigu o karijeri Miloša Raonića i za kratko vreme ga sa 11. odveo na treće mesto na svetu…

Sada mu je u goste došao najveći talenat koji je ikada udarao lopticu u Bordigeri gde će početi pripreme za tenisku 2018. godinu i potencijalno jedan od najvećih "kambekova" u istoriji ovog sporta (o čemu bi Novak mogao svakog dana da sluša i sluša upravo od Agasija).

Gde će Novak biti naredne godine u ovo vreme? Teško je i pretpostaviti, ali u ovom trenutku deluje kao da je najbolji srpski sportista svih vremena uradio sve što je trebalo nakon najtežih odluka u karijeri - da se rastane sa Borisom Bekerom, pa Marjanom Vajdom i ostatkom stručnog štaba, a onda i na šest meseci prekine sa bavljenjem tenisom.

Gledaćemo ga 29. decembra u Abu Dabiju, posle čega će se Novak preseliti u Dohu i počev od 1. januara krenuti sa odbranom i sakupljanjem ATP bodova.

Doha je bila (i ostala) mesto na kojem je počinjao svaku sezonu od 2014. i gde je u prethodne dve godine pobeđivao Nadala i Endija Mareja u finalima, a onda ide ono pravo - Australijan open na kojem će najtrofejniji teniser u istoriji biti 12. nosilac (uz mogućnost pomeranja za poziciju ili dve do žreba).

U Dohi će braniti 250, u Melburnu 45, u Akapulku (za koji se "ad hok" prijavio prošle sezone) 90, u Indijan Velsu 90, u Majamiju ništa od bodova... što znači da do početka sezone na šljaci u aprilu Đoković brani 475 bodova od 4.500 dostupnih na nabrojanim turnirima, a treba reći da među njima nema nijednog koji se odigrava u februaru (Roterdam 500, Rio 500, Dubai 500).

ATP je takav da sezona za zaborav otvara, između ostalog, i priliku za sezonu za pamćenje!

Nadamo se da je upravo takva započeta Novakovim povratkom na mesto gde je 2005. sve i počelo...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sekovici W

11.12.2017 15:21

Idemo kralju, tamo gdje ti je mjesto, na pobjednicka postolja!!!!!

ODGOVORITE