Danas usvojen Akcioni plan

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Savjet ministara BiH danas je usvojio Akcioni plan za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini za period 2016 – 2018, čime je Bosna i Hercegovina ispunila preuzetu obavezu iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kao značajan segment reformskog procesa u oblasti energetske efikasnosti.

Bosna i Hercegovina 04.12.2017 | 16:15
Danas usvojen Akcioni plan
Usvajanjem ovog akcionog plana, stekli su se uslovi da se zatvori spor koga je Energetska zajednica 2014. pokrenula protiv BiH zbog neispunjavanja preuzetih direktiva za energetsku efikasnost, a posebno zbog kašnjenja u donošenju Nacionalnog plana za obnovljive izvore energije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ocijenio je veoma značajnim što je BiH prvi put dobila plan energetske efikasnosti, posebno zbog toga što će planiranim mjerama doći do uštede električne energije a time i smanjenja misije stakleničkih gasova.

U Akcioni plan su uključene nove mjere za povećanje energetske efikasnosti u oblastima proizvodnje električne i energije za grijanje i hlađenje, uključujući daljinsko grijanje, kao i nove mjere u oblasti prijenosa i distribucije električne energije i plina.

Takođe, provođenje mjera i programa energetske efikasnosti stvoriće uslove za nove investicije u ovoj oblasti, što će pomoći da se Bosna i Hercegovina bolje pozicionira na energetskoj karti Evrope.

Plan sadrži mjere i programe čija je realizacija u nadležnosti BiH i Brčko Distrikta, a sastavni dijelovi su Akcioni plan za energijsku efikasnost u Federaciji Bosne i Hercegovine od 2016. do 2018. godine i Izmjene i dopune Akcionog plana za energetsku efikasnost u Republici Srpskoj do 2018. godine u kojima su detaljno obrađene i planirane mjere i programi čija je realizacija u nadležnosti entiteta.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

NEDELJKO

04.12.2017 15:33

Sarovicu, kralj si! Da mi je tvoja energija!

ODGOVORITE