Najbolji su domaći čajevi

Iako su popularni čajevi sa dalekih meridijana, našem organizmu najviše gode čajevi podneblja u kojem živimo: kamilica, nana, šipurak, majčina dušica, lipa. . .

Zdravlje 04.12.2017 | 14:35
Najbolji su domaći čajevi
ORGANIZMU najviše prijaju čajevi podneblja u kojem živimo uprkos uvreženom mišljenju da su delotvorniji oni sa dalekih meridijana. Naše reprezentativne biljke sa specifičnim delovanjem su kamilica, nana, šipurak, majčina dušica i lipa, ističu fitoterapeuti.

* Kamilica izuzetno blagotvorno deluje na upalu grla, desni, kože i sluzokože. Lekovitom je čine flavonoidi i etarsko ulje. Čaj može da se grgolja kod upala grla i desni, ispira upaljena koža i sluzokoža, pije topao ako postoji upala gornjih disajnih puteva.

* Nana utiče na bolje varenje, smanjuje nadutost i pojačava lučenje žuči iz žučne kese. Izuzetno je zahvalna kada nas muči želudac. U biljnom svetu nana je jedinstvena jer sadrži mentol u etarskom ulju koji ima široku i raznovrsnu primenu. U sadejstvu sa drugim važnim sastojcima čaj od nane deluje opuštajuće i umirujuće na ceo organizam.

* Šipurak krepi organizam u svim stanjima smanjene otpornosti, kod infekcije ili umora organizma. Čaj je najbolji od nedozrelih osušenih plodova. Zbog obilja vitamina C, pije se preventivno kod gripa i prehlade.

* Majčina dušica je delotvorna kod upala gornjih disajnih puteva sa nadražajem na kašalj. U sebi sadrže etarsko ulje sa karakterističnim sastojcima uz koje se lakše izbacuje stvorena sluz i opuštaju glatki mišići bronhija.

* Lipa je najzahvalnija kod povišene temperature i lomnosti organizma, koji su karakteristični za nazeb, prehladu i grip. Tada najviše prija topao čaj, jer njeni sastojci prave zaštitni film na sluznici gornjih disajnih puteva i podstiču organizam na stvaranje znoja, čime se eliminiše temperatura. Čaj od lipe predstavlja i dobar diuretik, podstiče bolje varenje, a tradicionalno se pije kao prijatan napitak.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar