Od BiH dobijamo samo obećanje

Od bh. političara očekujemo konkretne rezultate u vezi sa akcizama, usvajanje strategije za ruralni razvoj i strategije u energetskom sektoru i svega ostalog što je već usaglašeno – naglasio je na konferenciji za novinare u Sarajevu komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han.

Bosna i Hercegovina 04.12.2017 | 14:31
Od BiH dobijamo samo obećanje
On je, nakon sastanka sa liderima političkih stranaka, kazao da iz BiH stalno dobija obećanja da će odgovori stići "uskoro" te da je naviknut na kašnjenja kada je BiH u pitanju.

"U 2016. smo vidjeli dosta pozitivnog napretka, aktivnosti oko donošenja Upitnika. Nekih 50-ak pitanja još uvijek su predmet političkih dogovora i na političarima je da pronađu rješenje. Ako ne mogu dostaviti odgovore, onda će i reakcija Evropske komisije kasniti. Moja želja je da imamo što prije pozitivno mišljenje na Upitnik, ali to zavisi od odgovora - kazao je Han.

Naveo je da je od njega traženo da osiguram možda neki povlašteni status kandidata za BiH, ali to nije, kako kaže, moj posao.

"Status kandidata nije besplatan ručak koji se može tek tako dobiti. Morate ostvariti rezultate, izgraditi povjerenje i krajnje je vrijeme da se ispune stvari koje su već usaglašene, inače plaši me da bi ova prilika mogla nestati, a to niko ne želi",- rekao je Han.

Apelovao je na političke lidere u zemlji da se drže svog opredjeljenja i da rade na realizaciji evropskih težnji BiH, što, kako je kazao, zaslužuje i većina građana u BiH.

Na pitanje da prokomentira reakcije političara u regionu koje su uslijedile nakon presude haškoj šestorki, Han je naglasio da se odluke sudova moraju poštovati bez obzira sviđale se nekome ili ne.

"Svako od nas je doživio neku presudu kojom možda nije zadovoljan, ali poštovanje odluka suda spada u evropske vrijednosti. Mislim da bi dobar savjet političarima bio da ne komentarišu presude, mnogo je važnije da se okrenemo budućnosti. Naravno, važno je imati takve presude, ali i gledati unaprijed i vidjeti kako organizovati evropsku perspektivu BIH - rekao je Han.

Han se danas sastao sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH i članovima Predsjedništva BiH, a otvorio je i zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu.

(BN/Faktor)
(Foto: Faktor)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Haris

04.12.2017 13:39

Kad su konji na vlasti udari ih sankcijama vidjećeš kako se rješavaju problemi.

ODGOVORITE
Name

Re. Haris

04.12.2017 14:11

Pola konji pola magarci na kraju svi mulci.

Name

Draganče

04.12.2017 14:21

Han je sa našim političarima u šemi...

Name

Re

04.12.2017 14:36

Samo sankcije pa da vidis kako ce biti slozni. Ako se budu sami dogovarali od te price nema nista. A narod ce da ispasta.

Name

Vagan

04.12.2017 15:14

Da,kao sto je Amerika povukla sredstva visokom sudskom savjetu. Ujutro su napisali i potpisali sve sto je trebalo Sve za basnoslovne plate.

Name

Вукашин

05.12.2017 10:16

Изгледа да вам и даље није јасно да су сви кључни људи на власти у БиХ (и они у политици, и они који сједе на кључним мјестима у тзв. институцијама) доведени на то мјесто јер раде за интерес запада. Можемо их дакле јасно назвати "окупациони намјесници" или "јањичари". Сада се Хан "жали" на њих, а он и они имају истог господара (дакле, запад)! Западу код јањичара не смета што они краду и износе новац у западне банке, уништавају економију и друштво, што производе јефтину радну снагу за запад (како овдје, тако и у западним земљама). Западу смета што су јањичари на првом мјесту заокупљени личним богаћењем (кроз криминалне послове) и што им је тек на другом мјести да одраде оно за шта су доведени (а то је озваничавање окупације: официјелни улазак у НАТО).

Name

BOBA

04.12.2017 13:43

KOMPLET BIH LAŽE NAROD.POZDRAV HANU SRETNO.

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

04.12.2017 13:46

Ako je usvajanje akciza jedini izlaz,treba ih usvojiti. Ja mislim da nije.To je samo otimanje od naroda i ono malo sto je ostalo.Ljudi, sta je REFORMSKA AGENDA. Ja mislim da to ni Zeljka ne zna, ali sigurno nije nesto sto ce pokrenuti napredak i bolji zivot u Bosni.Mi smo izgubili svaku nadu...Volio bih da nisam u pravu.

ODGOVORITE
Name

isto

04.12.2017 13:47

Kakva tek mi obećanja od vas dobijamo dvije decenije, sve se svelo da stwe naredili našim političarima da nam unište privredu kako bi mogli uvozirti zapadnu robu, sad ste prešli na prirodne resurse i završni udarac, da nas zadužite kako bi vam napravili puteve kojim bi mi mogli otići, a vi da protjerate sve nepismene muslimane iz Evrope na prostore BiH, Srbije, KiM i Makedonije. Naravno, ostavićete doktore, inžinjere i ostale stručnjake i to posle dugogodišnje provjere da se slučajno nisu previše primakli vjeri.

ODGOVORITE
Name

Boki

04.12.2017 17:50

Tako je to druze ptprilike kako si napisao.

Name

kfor

04.12.2017 13:53

Bravo, bravo ovom vlasti mora neko pokazati zube.

ODGOVORITE
Name

Oj ha

04.12.2017 15:28

I mi od vas. Zafrkavate nas 20 godina.

ODGOVORITE
Name

MA

04.12.2017 19:45

IMA I GORE TURSKU ZAJ**AVAJU 50 GODINA !

Name

Global zitizen

04.12.2017 16:30

I mi isto godinama pa nista , navikli se na njihove gluposti ali ne i na takav zivot pa se iselili tamo gdje je bolje.

ODGOVORITE
Name

Boki

04.12.2017 17:49

Dobro ti rece,nije ststus besplatan rucak.Treba akcize usvojit da bi vi odakle kamate mogli uzimati za kredite koje cete dati ovoj korumpiranoj bandi.Nista ti nisi od njih bolji,tesko onom kome vi kapu krojite.

ODGOVORITE
Name

Kan

04.12.2017 17:51

Han, visoki komesar MMF i pomalo nesto radi za eu, sa strane. Dabogda ti akcize u kuci bile!

ODGOVORITE