Amerika se vraća na Balkan

Ako bude prihvaćen novi američki projekat strategije na Balkanu, to će značiti povratak SAD u region i pokušaj da se ne dozvoli jačanje Rusije, piše Komersant.

Region 04.12.2017 | 12:58
Amerika se vraća na Balkan
List podseća da je projekat nove balkanske strategije razradio Atlantski savet, blizak administraciji SAD, te da nema zvaničan karakter, ali da bi mogao da postane platforma za američku politiku na Balkanu već u skorije vreme. Dnevnik navodi da su na Balkanu na objavljeni dokument reagovali "veoma ozbiljno i zainteresovano".

"Povećani interes, naravno, pokazala je Srbija, koja u dokumentu zauzima posebno mesto. Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da je reč o 'važnoj temi'. A izvor blizak vlastima u Srbiji rekao je za Komersant da je dokument veoma pozitivan po Beograd jer priznaje značaj Srbije u regionu i odgovara naporima Beograda da ima strateške odnose sa SAD", piše moskovski list. 

Komersant dodaje da na takvo stremljenje Beograda i računaju autori dokumenta. 

List piše da moguće namere Vašingtona da se aktivnije pozabavi makedonskim pitanjem potvrđuje i informacija o tome da će novi američki ambasador u Skoplju biti Hojt Brajan Li, koji je aktivno učestvovao u pripremi dokumenta o novoj balkanskoj strategiji.

(B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Joker

04.12.2017 12:09

Za dvadeset godina ne vidjeh nijednu njihovu investiciju, samo neke donacije. Sta ce kad nemaju sta prati. A legalne pare ovdje niko ne ulaze.

ODGOVORITE
Name

re

04.12.2017 13:47

Zasto bi Amerika ulagala nek ulaze Rusija kao u rafineriju Brod i slicno...

Name

srbin

04.12.2017 13:54

Jel se vrača sa novom ili starom administracijom?????????

ODGOVORITE
Name

zavisi

04.12.2017 14:39

To zavisi od Dodika. On će odlučiti koja administracija mu više odgovara.

Name

Global zitizen

04.12.2017 16:33

Bolje da nikad nisu ni isli dosad bi bili sredjena zemja u EU.

ODGOVORITE