Zvizdić i Han o reformama u BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je nakon susreta s komesarom za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom izjavio novinarima da je informisao Hana o nekoliko bitnih procesa koji se nalaze u različitim fazama realizacije, prije svega o Upitniku Evropske komisije i o dosadašnjem stepenu realizacije odgovora iz Upitnika.

Bosna i Hercegovina 04.12.2017 | 10:39
Zvizdić i Han o reformama u BiH
- Najvjerovatnije ćemo, ako ne dođe do bilo kakvih bezrazložnih političkih blokada taj posao završiti do kraja ove godine, plus-minus sedam ili deset dana - naveo je Zvizdić.
 
Po njegovim riječima, otprilike 85 posto odgovora iz Upitnika je već prevedeno, preko 96 posto odgovora je dogovoreno na domaćim jezicima i ide u prevod i otpilike jedan ili dva posto odgovora ćemo završiti u drugim nivoima tijela Mehanizma koordinacije.
 
Zvizdić je informiso komesara Hana i o trenutnoj situaciju u vezi sa setom zakona koji su vezani za akcize.
 
Komesar Hahn je kazao da se približava kraj godine a njegova želja je bila da dođe u posjetu BiH i još jednom podsjeti na evropske perspektive ove zemlje.
 
- Meni je zadovoljstvo čuti da cijeli niz vrlo važnih mjera koje su preostale, ne samo da su pripremljene, nego su pred njihovim okončanjem. Najvažnija od njih trenutno je dostavljanje odgovora na Upitnik - naveo je komesar Han.
 
Dodao je da je važno, u tom kontekstu, adekvatne odgovore dostaviti što je prije moguće, „iako bi vi mogli sa svoje strane pokrenuti određene interne procese, odnosno zadržati dinamiku rada i sa naše strane".  
 
Tokom posjete komesara Hana BiH planirani su susresti s državnim i entitetskim zvaničnicima s kojima će evropski komesar razgovarati o reformama i procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

(Fena)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Posavski gonic

04.12.2017 09:59

Pozitivna vijest za BiH. Hajmo sad Dodo kontra. Bakir narucio 9.000 krila za svoje specijalce da lete ko Avatar.

ODGOVORITE
Name

Han

04.12.2017 10:07

Ohani nas se vise Johanese,uslovljavate nas koje kakvim uslvima a ustavari samo nam gurate kredite...Ohani nas se Jahansene

ODGOVORITE
Name

Brale

04.12.2017 10:16

Kako je dobar život na kamatu, a? A još ni svoju lovu ne moraju da ulože.

ODGOVORITE
Name

popara

04.12.2017 10:21

Ovaj Zvizdic je pravi gospodin,bez govora mrznje i ponizavanja drugih,moguci kandidat za Predsjednistvo.

ODGOVORITE
Name

Novomaticov komesar

04.12.2017 10:25

Novomaticovom komesaru Hanu i odgovara ovakva BiH,nikakva i van EU,jer samo u ovakvoj BiH Novomatic može da pere novac koliko hoće i bez ikakve kontrole.

ODGOVORITE
Name

Republika Srpska

04.12.2017 10:47

Mora čovjek razgovarati sa entitetskim vlastima Republike Srpske o poslovanju NOVO RS doo i RSA GAMING Doo,da mu prezentuju kako se odvija pranje novca.

ODGOVORITE
Name

Banja luka

04.12.2017 10:51

Pozivamo komesara Hana da dođu u Banjaluku u bivši hotel Firenca gdje su smještene firme njegovog gazde i da se sam uvjeri da posluju nesmetano i pod punom zaštitom institucija Republike Srpske.

ODGOVORITE