Jedini u EU podržao zločince

Izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je presuda šestorici Hrvata, lidera takozvane "Herceg-Bosne" u Haškom tribunalu, predstavlja "duboko moralnu nepravdu", prvi je slučaj da neki šef vlade države Evropske unije podržava osuđene ratne zločince, konstatuje "Gardijan".

Region 03.12.2017 | 20:10
Jedini u EU podržao zločince
Taj britanski list nije jedini koji komentariše reakcije hrvatskih državnika povodom tih presuda i samoubistva generala Slobodana Praljka, prenosi portal Indeks.hr.

Austrijski "Standard" objavio je veliku analizu pod naslovom "Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka", u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspešno pokrenula reviziju haške presude.

List ističe da je premijer Plenković "više umeren nego konzervativno-nacionalistički političar", počeo da govori o nepravednoj presudi i najavio "pravne i političke korake", iako i sam zna da ne može ništa učiniti.

To je za "Standard" potvrdio i portparol Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene.

"U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova" oko presude hercegovačkoj šestorki, a među njima su bivši predsednik Ivo Josipović i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list.

Glasniji su, ipak, političari koje su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, poput predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja "već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine", a ona je Praljka hvalila i pre presude i suprotno činjenicama tvrdila da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tome se pridružio i Plenković koji je, suprotno istini, izjavio da Srbija nije osuđena za udruženi zločinački poduhvat u Hagu.

Nemački "Špigel" objavio je na svom portalu veliki članak u kojem se zgražava nad činjenicom da "Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca".

Mediji su se bavili i bezbednosnim propustima u haškoj sudnici, a "Gardijan" navodi da osim što je holandska policija otvorila svoju vlastitu istragu, Sud je angažovao gambijskog sudiju Hasana Jalova kako bi saznali kako je Praljak uopšte došao do bočice cijanida koja ga je ubila.

List navodi i da će istraga siguno započeti s najočitijim sigurnosnim propustom - pitanjem kako je moguće da nijedan čuvar nije bio dovoljno blizu Praljka da mu otme otrov iz ruku.

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

MIRJUB

03.12.2017 19:29

COVJEK JE U PRAVU JA ISTO TAKVO MISLJENJE IMAM

ODGOVORITE
Name

x5

03.12.2017 19:58

Ko tebe pita za tvoje misljenje?

Name

popara

03.12.2017 20:03

Ti si beznacajan isto kao i Hrvatska,koja je nizerazredna clanica EU,niza i od Rumunije.

Name

Lažno Ime

03.12.2017 20:13

Njegovo mišljenje se u svijetu računa kao i tvoje...

Name

Re ,

03.12.2017 20:36

Pustite ih,svi su isti nijednom neverujem.

Name

Ro odgovor

03.12.2017 20:36

Hrvati su beznačajan narod.Zločinci su najveći u Evropi.Jedina država u 2 svjetskom ratu koja je imala logor za dijecu.Treba li komentarisati bolestan narod ? Treba im psihijatrijska pomoć.

Name

Glas Koncila

03.12.2017 21:04

Sto se tice ovih logora za decke,ne,cujte,nije to bas tak,mi smo direkt od Vatikana dobijali naredbe kak da delamo,ne.

Name

#

03.12.2017 21:10

Slazem se da zlocince treba kazniti ali ta petorica nisu jedini, oni su kolateralna steta, sto se tice Hrvata, glavni su bili u Zagrebu, a na terenu in je bilo koliko hoces, i sve njih nije bilo moguce kontrolisati. Kako ces ti kontrolisati nekoga kome je prije toga pobijena familija. Ai za tucu trebaju bar dvojica. Za svo zlo koje su prosli, Srbima je najkrivlji Beograd, Hrvatima Zagreb, a Bosnjacima Sarajevo. A strane sile su sve i zakuvale. Nista nije talo jednostavno.

Name

Tomislav

03.12.2017 20:05

Da nije podržao osuđene ratne zloćince, ustaše bi ga pojele.

ODGOVORITE
Name

plenkovic

03.12.2017 20:11

Džaba sto si podrzo stvaranje haskog suda postarom pravilu ni sebe na postujes i vidi se da nemas svoju rec ida mislis glavom kao kiklop viste najgora tvorevina na svijetu proteraliste narod krajine sadase dokazalo kolikiste zlocin uradili u dvadesetom veku zlocinac ostaje zlocinac

ODGOVORITE
Name

Pedja

03.12.2017 21:27

A, brate dragi, jesi nepismen!

Name

Tesko Nama

03.12.2017 20:40

Znam samo jedno,iz svega ovoga ce se izroditi nesto krupno a lose po Srbe.Kada su ovako nagrdili Hrvate mogu misliti sta ce biti Srbima(narodu kao cjelini).

ODGOVORITE
Name

Xxx

04.12.2017 13:11

Kada su pustili Gotovinu i Markaca tada je Haski sud bio "nosioc europski vrijednosti"...hehe....Hrvatska ce postati prva drzava koja ce biti izbacena iz EU.

ODGOVORITE
Name

Virus

04.12.2017 15:12

Za razliku od nasih politicara sto nase generale prodadose,ovome skidam sapku,ima covek onu stvar.

ODGOVORITE