"Srbi očekuju pomoć od Rusa"

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju sa vladikama i sveštenstvom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Moskvi, podvorju Srpske pravoslavne crkve /SPC/, a u besjedi je istakao da su Srbi pomoć uvijek očekivali od bratskog ruskog naroda.

Srbija 03.12.2017 | 18:30
"Srbi očekuju pomoć od Rusa"
"Nas danas prisiljavaju da se udaljimo od naše majke Rusije. Nama je to nemoguće. Udaljavanje od Rusije, ruskog naroda, Ruske crkve za nas je udaljavanje samih od sebe, i mi to nikada nećemo prihvatiti, niti ćemo moći da razumemo takve želje i takva očekivanja", naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je dodao da su Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih, javio je Sputnjik.

"Radujemo se što je Rusija stala na svoje noge, radujmo se što je u Rusiji procvetalo hrišćanstvo, onako kao što je uvek bilo u Rusiji, i otuda su Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih", naglasio je patrijarh srpski.

On je istakao da Srbija računa na pomoć Rusije u odbrani svete srpske zemlje — Kosova i Metohije.

"Tamo se nalaze 1.300 srpskih crkava i manastira, zemlja koja je zalivena krvlju onih koji su je branili od drugih, tamo je rezidencija srpskih arhiepiskopa i patrijaraha. Danas hoće da nam to uzmu. Borimo se! Naša nada je pre svega u Gospoda i u Rusiju i očekujemo punu pomoć u odbrani te svete zemlje — Kosova i Metohije", rekao je patrijarh Irinej.

Starješina Podvorja Srpske patrijaršije u Moskvi, vikarni episkop moravički Antonije podsjetio je da je delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju predvodi patrijarh Irinej, doputovala u Moskvu na poziv patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, povodom obilježavanja 100 godina od uspostavljanja Patrijaršije u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i ustoličenja prvog patrijarha moskovskog i sve Rusije - Svetog Tihona.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, smještenom u istorijskom centru Moskve, okupili su se predstavnici srpske dijaspore i Rusi koji vole srpski narod i kulturu i koji redovno dolaze u srpsko Podvorje, koje je danas duhovni i kulturni rusko-srpski centar.

Osim brojnih vjernika, službi su prisustvovali i ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić, zamjenik predsjednika Odjeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene poslove protojerej Nikolaj Balašov, zamjenik gubernatora Jevrejske autonomne oblasti Aleksej Kurenkov, zamjenik gradonačelnika Zvenigoroda Jevgenij Rižov i drugi.

(Agencije)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

aziz

03.12.2017 17:28

E Srbi.Na 2 stolice ne može.Rusi da Vas brane a na Zapadu da radite.Još godinu dvije i ili u NATO ili štap preko ramena i kud koji.Da se ima svoja država ---ne znate je imati.Sami sebe pokradoste.

ODGOVORITE
Name

Ре.

03.12.2017 18:06

Држи се ти свог фесића и добро прати шта ти се дешава у Сирији,чуо сам да вам понестаје мишијих рупа за сакривање,брини о својој муци

Name

popara

03.12.2017 18:18

Azize,oni koji budu imali dva prosacka stapa,smatrace se bogatim.Kao nekad Hrvati,iz one knjige "Sinovi i prosjaci"

Name

Re Pe.

03.12.2017 18:22

Predpostavljam da si se ti 90-tih zdušno borio za opstanak jugoslavije, to se lijepo vidi iz tvog komentara. Što se tiče fesića, pa Vuk karadžić ti je nosio fesić.

Name

Re re

03.12.2017 18:22

Ne znaš ti ništa.Vidiš da te tvoji pokradoše.Ostaćeš bez gaća.Dolazite u Federaciju da radite.Bliže je nego Njemačka.Jad i propast.

Name

C

03.12.2017 19:19

Odkud tolika potreba stavljanja nosa u tuđi lonac!?Dali to ide genetskim kodom ili se za to vrši dresura?Kome normalnog razmišljanja bi posjeta pape Rusiji išla na živac a kamoli nekog pravoslavca koji posjećuje svoju maticu.Briga o sebi i svojima je vrlina ako to neće nauditi drugima

Name

Re.re.re.muslici

03.12.2017 21:47

Da je toliko dobro u federaciji,nebi toliki folazili u Republiku Srpsku da zive,a sto se Vuka Karadzica tice,lijepo je da znate ko vam je torac maternjeg jezika.

Name

re aziz

04.12.2017 11:59

Moj Azize svi tvoji preci pa i ti uvijek ste se priklanjali osvajačima. Ljubili im skute i ruke prema tome nema smisla da se ti obraćaš Srbima sa nekakvim savjetima.

Name

Dzoo.

03.12.2017 17:34

A jesu nam i pomogli auu.Izdali su sve sto je srbsko.Krjna, CG,KM,jos malo pa ce reci onu staru Svi Srbi u jednu drzavu i to Srbija, a mi cemo i dalje biti ovce za sisanj.Ovi u ovim odoram su zlo svijeta.

ODGOVORITE
Name

Corleone

03.12.2017 17:45

Politika svih Srba i Srpskih zemalja glasi odprilike danas ovako : " Rusiju hvali, a u Njemačku se svali". Srbi se ubiše hvaleći Ruse i Rusiju, a kad treba djecu slati u inostranstvo, svi ih šalju na taj mrski zapad. Niko čak i ne pomišlja da svoje dijete šalje u Rusiju.

ODGOVORITE
Name

Re

03.12.2017 18:45

Ne samo Srba vec svi naroda sa ovog podrucja a nemas pojma koliko je rusa u Njemackoj! A a Patrijahu bi porucijo evo neka on ode na Kosovo i nek se brine o svetinjama! On u BG kao brine o Kosovu i svetinjama! Tamo nekakve jadne starice monahije cuvaju Srpske svetinje a Srbina ni u blizini!

Name

doboj

03.12.2017 20:17

Bravo slusao sam ja popove cetiri godine a oni se sada nemole za mene vec za svercere i desertere..Odoh ja sa svojim neprijateljem i njegovom firmom raditi u htvatsku i njemacku

Name

Ilija iz Zvornika

03.12.2017 18:27

Samo Rusia spasava Srbe od Satane Klintona Busa Blera

ODGOVORITE
Name

Milojko

03.12.2017 18:55

Gdje je bila majka Rusija kad je NATO bombardovao Srbiju?

ODGOVORITE
Name

popara

03.12.2017 19:58

Pravo pitanje glasi----kako bi Rusi pomogli kod novog bombardovanja....odgovor...nikako.

Name

peavoslavci

03.12.2017 20:19

Ne trebaju ocekivati pomoc nego se treba udruziti sa njima i da postuju jedan drugog pravoslavna rusija pravoslavna srbija i srbska republika treba da prave savez pravoslavnih zemalja na celu sa velikom rusijom carskom drzavom

ODGOVORITE
Name

Re Ssvima

03.12.2017 23:24

Pa vi narode tacno niste normalni,kakve veze ima rusija sa srbijom i rs, mi smo osudjeni na propast nestat cemo kao narod i bice kao da nismo ni postojali.

ODGOVORITE
Name

Re

04.12.2017 09:10

Drugi to ne žele čuti a kamo li povjerovat. Bježe od istine. Hrane se lažima i prevarama . Svakom kurcenju dodje kraj pa i Srbskom ! Bog je Srbe već kaznio. Zatrovao ih mržnjom prema svima i svemu. Ne mogu nikad biti sretni . Posvadjali se sa svakim. Svi su im okrenuli ledja . Stiglo ih prokletstvo. Bijela kuga! Za sve zločine koje su uradili .A još se kurče pred Bogom i kažu da nisu radili zločine . Umjesto da se pokaju i priznaju. Još veća kazna vam slijedi .

Name

Cule

04.12.2017 08:37

Pa zar nas nisu vec dosta pomogli, oko Rafinerije, Biraca, RAOPa, itd. Treba ipak imati mjeru i ne dosadjivati stalno.

ODGOVORITE
Name

bsk

05.12.2017 18:24

mi srbi smo takav narod samo ako imamo nekoga u srodstvu prijateljstvu nekoga zamisljamo da su oni duzni da nam pomognu a da su oni malo mocni to sam zaboravijo reci mi treba da se odvadimo od te navike i da se malo sami latimo Rada da bi nesto ostvarili a ne smo prosimo nije namo Niko duzan da daje ali ispadne uvek neka zrtva

ODGOVORITE