Da se snijeg ne lijepi za lopatu

Stigao je snijeg, zato ne čekajte "da vas zatrpa" pa da onda počnete tražiti lopatu, već je potražite sada i stavite negdje na dohvat ruke, tako da samo otvorite vrata kuće i počnete čistiti nanose snijega.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


Postoji trik kojim ćete spriječiti da vam se snijeg lijepi na lopatu. Vrlo je jednostavno - pošpricajte lopatu s prednje i stražnje strane jestivim uljem - snijeg će samo sklizati s nje.

Kada pomislite na posipanje puta kako se ne bi zaledio, imajte na umu da se kamena sol ne koristi na betonskim površinama jer može pogoršati stanje pukotina ili doprinijeti mrvljenju površine. Bolji izbor za posipanje betona je kalcijev hlorid.

Birajte plastičnu lopatu za snijeg na ciglama i pločicama jer ih metalne oštrice mogu oštetiti. Također, držite lopatu pola centimetra od tla dok čistite snijeg kako ne bi oštetili površinu puta ili dvorišta.

Kada čistite snijeg, držite lopatu bliže tijelu - biće vam lakše, a i smanjićete pritisak, a time i rizik od povrede ruku, ramena ili leđa. Takođe, lakše je očistiti snijeg zabacivanjem sa strane nego guranjem sve veće hrpe ispred sebe.

I još jedan koristan savjet, prije čišćenja dvorišta i prilaza od snijega, očistite svoj automobil kako kasnije ne bi zatrpali snijegom ono što ste već očistili, otkriva portal msn.com.

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Smoki

03.12.2017 15:14

A posto je litra zeitina..Pa radije cu svaki puta tresnuti lopatu od asfalt,,jeftinije je..

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.