Razmotriće moguću reviziju presude

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović poručili su večeras nakon sastanka u Zagrebu da će biti razmotrena mogućnost revizije haške presude šestorici.

Region 01.12.2017 | 22:01
Razmotriće moguću reviziju presude
Plenković je na konferenciji za novinare rekao da su on i Čović izrazili žaljenje povodom oduzimanja života hrvatskog generala Slobodana Praljka i razmotrili situaciju među Hrvatima u BiH nakon presude.

"Izrazili smo nezadovoljstvo dijelovima presude koji se odnose na, po našem dubokom uvjerenju, nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje određene političke konotacije koju ova presuda ima, osvrćući se na njenu prvostepenu presudu iz 2013. godine, koja govori i aludira na odgovornost tadašnjeg državnog vrha Hrvatske", dodao je Plenković.

On je najavio da će sljedeće sedmice doći u Mostar, gdje će se sastati sa hrvatskim funkcionerima u BiH, Hrvatskim narodnim saborom i udruženjima ratnih veterana, te da će biti upućena poruka smirivanja i čvrste podrške Hrvatske.

Plenković je naglasio da je Hrvatska podržavala BiH u najtežim trenucima, od referenduma o nezavisnosti, pa sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ističući da su te istorijske činjenice najvažnije za Hrvatsku.

On je naveo da su na sastanku razmotrili i mogućnosti eventualnog pravnog osporavanja putem revizije.

"To mora biti u dogovoru sa petorkom. Iduće sedmice se održava posebna sjednica u NJujorku, posvećena kraju rada Haškog tribunala. Predsjednik Republike će vrlo jasno artikulisati na toj sjednici stav Hrvatske, o svemu što smo govorili", rekao je Plenković.

Čović je rekao da "uz sve neprihvatljivosti" u vezi sa presudom žele da stanu iza svakog časnog predstavnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/.

"Oblik uznemirenosti koji može neko poželiti moraćemo nekako zajedno uravnotežiti. Moramo zajedno uravnotežiti i krenuti sa svojim životom dole, da uspostavimo jednakost hrvatskog naroda sa ostala dva naroda. To je proces koji dugo traje", istakao je Čović.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je u srijedu, 29. novembra presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i muslimana bio - međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.

U najvećem broju slučajeva potvrđene su presude da je "šestorka" radila na etničkom čišćenju na teritoriji Herceg-Bosne i njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ general Slobodan Praljak je tokom izricanja presude popio otrov, nakon čega je prevezen u bolnicu, gdje je preminuo.

Presude su potvrđene za premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića 25 godina, zatim po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba HVO-a Slobodana Praljka, načelnika HVO-a Milivoja Petkovića, a za komandanta Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 16 godina i za šefa Odjeljenja za zarobljene Berislava Pušića deset godina zatvora.

(Srna)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

x5

01.12.2017 21:14

Da su oslobodnjeni nosili bi vi europske vrijednosti na krilima. ali ustase napravile pokolj pa valja se cupati lagati kaoni do sada..lisice.

ODGOVORITE
Name

Kiki

02.12.2017 02:16

Morate pozurit jer predmet se ne zove vise mostarska sestorka nego petorka ..a dok se vi nakanite na reviziju Bit ce cetvorka il trojka.

Name

075

02.12.2017 07:25

Presuda je KONAČNA i nema revizije za UZP (agresiju Hrvatske na BiH, jedina država nakon naci Njemačke koja je osuđena)! Čitam hoće Plenković i Kolinda u BiH iduće sedmice, nije ona naivna, najavila je brzi dolazak u Bosnu i Hercegovinu jer treba sada nekako eskivirat moguće tužbe za odštetu, na šta već upozoravaju hrvatski odvjetnici na čelu sa Antom Nobilom. To je sadašnja realnost,a Tuđman i njegova politika,osuđena,prošlost!! I gdje je sada "šef" države Bosne i Hercegovine Dragan Čović, "promicatelj europskih vrijednosti" koji je imao "osobne robove" tokom rata!?

Name

@ Кики

02.12.2017 11:37

Ма није и питању четворка ни тројка већ мораће да повећавају (Готовина, Чермак, Туђман....)

Name

Bordo

01.12.2017 21:17

Jao farse i sramote hrvati , nemozete podnijet istinu pa makar ovako .. a ko ste vi nebitni za Medzunarodni sud.

ODGOVORITE
Name

075

01.12.2017 21:36

Sve su prilike da je Dragan Čović, i ko zna ko još, naveden u presudi "šestorke" kao pripadnik hvo-a kojeg treba procesuirati. Čim se ovoliko uzvrtio. Presuda je konačna, Hrvatska je agresor i BiH treba da traži ratnu odštetu! "Krenulo susjedima pravo": "Agrokor", "šestorka" etc. ali najgori im je šok je to što su kao "promicatelji europskih vrijednosti" izdani od USA!!

ODGOVORITE
Name

srb

02.12.2017 02:30

Kad šuruju sa Rusima. Hoce te tako malo po prstima da dobijes.

Name

Nn

01.12.2017 21:39

Angažujte Nobila Antu!

ODGOVORITE
Name

075

02.12.2017 07:27

Već se ponudio žrtvama hrvatske "politike" u BiH i državi BiH da BiH tuži Hrvatsku i traži odštetu za UZP od 100 milijardi eura!

Name

malo

01.12.2017 21:44

Da su Srbi dobili bi 500 godina.

ODGOVORITE
Name

popara

01.12.2017 21:51

Sramote,treba Hrvatsku tuziti,Ivanic ce biti za,isto i Bakir,a Covic ne moze staviti veto za zastitu nacionalnog interesa.

ODGOVORITE
Name

CRNE MISLI

01.12.2017 22:55

Ovo veliko prijateljstvo ove dvojice cisti plagijat vec vidzeno imitacija Vucica i Dodika,samo da se jos ujedine pa opet rat u BIH,ginu Srbi Hrvati Bosnjaci I ostali a svi Bosanci,valjda tako treba.

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

02.12.2017 01:45

Bas me zanima sta ce DoDick reci na ovo? Digli su dreku na Baketa, kad je rekao da se vec otcijepljeno Kosovo treba priznati, da li ce dignuti dreku sad na Covica???

ODGOVORITE
Name

Aa

02.12.2017 15:39

Baji je covic prijatelj, pa se sigurno nece oglasavati ikomentarisati njegove izjave. tesko bi nam bilo da nas covic stiti.

Name

Bakir

02.12.2017 03:06

Eh sad ce biti za Hrvate palite traktore

ODGOVORITE
Name

Vec vidjeno

02.12.2017 05:57

Ako otvore kisu i daju Amerima kojiko traze bice oslobodjeni Zapad je sve izopacio

ODGOVORITE
Name

AR

02.12.2017 07:40

Samo vi revizirajte I najvaznije drzite se one stare.Nepriznajemo nista nismo nikog ubili niti smo nesto rusil I tako da ispada Svijet server sam ubijao sami sebi rusili I palili itd I td

Name

Ime

02.12.2017 12:23

Razmotrite ostavke ako ste moralni ? Ali čekaj ? To niste !!!

ODGOVORITE
Name

Lesinari

02.12.2017 14:45

Nije vama za sestorkom vec sto je dokazano da je hrvatska izvrsila agresiju na BiH.Nisu samo ova sestorka zlocinci jeli samo hrvat zlocinac je.Nek vas je stid izasli set u javnost u cjelom svijetu kao zlocinacki i genocidna nacija.

ODGOVORITE