Počinje SP - analiza: Šansa za Srpkinje iz prikrajka!

Danas počinje Svetsko prvenstvo za rukometašice u Nemačkoj, a Srbija pojačana Draganom Cvijić od subote i meča s Kinom kreće sa bitkama u Grupi D. Cilj - osmina finala!

Ostali sportovi 01.12.2017 | 16:30
Počinje SP - analiza: Šansa za Srpkinje iz prikrajka!
U Nemačkoj se od danas do 17 decembra igra 23. izdanje Svetskog prvenstva za rukometašice na kojem učestvuje i reprezentacija Srbije. 

Naravno, naše devojke su daleko od favorita, ali definitivno poseduju i snagu i kvalitet, zašto ne reći i mentalitet potreban za dobar rezultat. A to znači da su devojke koje s klupe predvodi Ljubomir Obradović potencijalno prijatno iznenađenje ovog planetarnog takmičenja.

Dobra vest je da se u reprezentaciju vratila Dragana Cvijić. Jedan od nadominantnijih pivota u svetu rukometa, inače članica podgoričke Budućnosti, je pre koju godinu odbila „udvaranje“ RS Crne Gore i odlučila da igra za tim rodne zemlje i pored mnogo nesporazuma s našim savezom. A loše vesti su te da nam gol gotovo sigurno neće branitiKatarina Tomašević, koja ima privatnih problema, pa je umesto nje selektor pozvao Marinu Pantić. Takođe, tu je i povreda naše najbolje igračice Andree Lekić, koja je većinu priprema provela na terapiji u Holandiji. Problemi sa zdravljem muče i Jovanu Stojiljkovići Slađanu Pop Lazić.

Raduje odlična igra u pripremnom periodu upravo Dragane Cvijić, koja nam daje pojavom i autoritetom snagu u centru, dok je na pripremama najraposloženija, uz Jelenu Lavko, bila neverovatna Sanja Damnjanović koja je pritom nedavno operisala koleno. Ona je u drugoj pripremnoj utakmici sa Crnom Gorom u Baru koje su naše devojke dobile, postigla čak osam golova i tako pokazala da je spremna za vrhunske partije na svetskoj smotri.

"Ne idemo na neko lokalno takmičenje, već na planetarni šampionat! Uradićemo sve da ostvarimo što bolji plasman u grupi, da probamo da izbegnemo Rusiju u osmini finala. I onda da kažemo, ne ide nam se kući, još malo bismo da ostanemo", izjavio je selektor Obradović.

Kako je sam selektor naveo, cilj našeg tima je prolazak iz grupe, to jest plasaman u osminu finala što bi realno trebalo očekivati.

"Potrudićemo se da doguramo što dalje", obećava kapiten Katarina Krpež Šlezak kojoj je ovo čak osmo veliko takmičenje sa reprezentacijom,"Bitno je da u svaku utakmicu uđemo maksimalno ozbiljno, nebitno da li je Kina ili Holandija. To je najbitnije, pa ćemo posle grupe videti šta dalje. Svi bi voleli medalju, ali daleko je sve to. Važno je da dobro otvorimo turnir, pa ćemo polako. Sviđa mi se što turnir otvaramo sa Kinom i Kamerunom, jer ćemo moći da tempiramo formu za kasnije, kao što rade Skandinavke. Poslužiće nam da vidimo gde grešimo."

Što se tiče glavnih favorita, u ženskom rukometu praktično se sve unapred zna. A to su Skandinavke, pre svih Norvežanke i Dankinje, ali i šampionke iz 2012. Brazilke, te Holanđanke, Rumunke, Poljakinje, Ruskinje... Vrlo moguće i domaćice, nošene podrškom s tribina.

Najveći uspeh naše reprezentacije na svetskim prvenstvima otkad je Srbija samostalna je srebro iz Beograda iz 2012. godine. Na prošlom SP, pre dve godine u Danskoj, stiglo se do osmine finala, gde je naš tim izbacila Holandija koja se potom probila do srebra. Ona „stara“ Jugoslavija je bila rukometna sila i na svetskim prvenstvima se okitila jednim zlatom, s čak tri srebra i dve bronze.

OD LAJPCIGA DVA PUTIĆA

Najbolje srpske rukometašice nalaze se u Grupi D u Lajpcigu, a prvi meč izabranice selektora Ljubomira Obradovića odigraće sa selekcijom Kine u subotu 2. decembra od 15.30. Dan kasnije, Srpkinje će odmeriti snage s Kamerunom (14.00), a za 5. decembar je zakazan duel s domaćinom Nemačkom (18.00).

Poslednja dva meča u preliminarnoj fazi Srbija će odigrati u terminu od 20.30. Šestog decembra protivnik će biti selekcija Holandije, a dva dana kasnije Južna Koreja. Četiri najbolje selekcije iz grupe izboriće plasman u osminu finala, koja će se od 10. decembra igrati u Magdeburgu (Grupe C i D), odnosno Lajpcigu (Grupe A i B), sve do finalnog vikenda u Hamburgu (od 15. do 17. decembra).

GRUPA A: Francuska, Rumunija, Španija, Slovenija, Angola, Paragvaj

GRUPA B: Norveška, Češka R, Švedska, Mađarska, Argentina, Poljska

GRUPA C: Danska, Rusija, Brazil, Crna Gora, Japan, Tunis

GRUPA D: Holandija, Nemačka, SRBIJA, J. Koreja, Kina, Kamerun

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar