Izrael zadovoljan promjenom mape Đira

Izrealski zvaničnici zadvoljni su nakon što su organizatori naredne trke Điro d'Italija ispravili mapu trke i izbacili svaku referencu na "Zapadni Jerusalim".

Ostali sportovi 02.12.2017 | 16:30
Izrael zadovoljan promjenom mape Đira
Ministar sporta Miri Regev i ministar turizma Jariv Levinizjavili su u četvrtak da je nakon žalbe taj naziv uklonjen i zamenjen Jerusalimom.

Izraelski zvaničnici su bili uznemireni prvobitnim terminom kada je etapa otkrivena i pretili da će napustiti ako ne bude ispravljena. Orgnizatori Đira insistiraju na tome da je originalni naziv bio "bez bilo koje političke vrednosti".

Naredni Điro d'Italija trebalo bi da startuje u Izraelu, ali neće proći kroz bilo koju teritoriju za koju međunarodna zajednica smatra okupiranom, tako da će zaobići Zapadnu obalu i istočni Jerusalim, teritorije okupirane u Šestodnevnom ratu 1967. godine, koju Palestinci smatraju delom svoje buduće države.

Tokom Šestodnevnog rata, poznatog i kao Arapsko-izraeslokog, 1967. godine Izrael je preuzeo i delove istočnog Jerusalima. Pripajanje istočnog Jerusalema kao i ostatka Zapadne obale nikad nije prihvaćena od strane međunarodne zajednice. Zbog ovoga pravni status Jerusalima još uvek nije rešen.

Ako počne u Izraelu, kao što je planirano, biće to prvi put da neka od najvećih svetskih biciklističkih trka počne van Evrope, kako su ranije saopštili organizatori.

Sledeća trka Điro d'Italija će biti 101. u istoriji, a do sada je trka 11 puta startovala van Italije, ali nikada van evropskog kontinenta.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar