Najava - SP za rukometašice: "Orlice" šire krila!

Srbija treći put uzastopno učestvuje na Svetskom prvenstvu za rukometašice, a povratak četiri igračice u nacionalni tim nagoveštava uzbudljiv, a nadamo se i srećan decembar.

Ostali sportovi 01.12.2017 | 00:00
Najava - SP za rukometašice: "Orlice" šire krila!
Nemačka će od 1. do 17. decembra biti domaćin 23. Svetskog prvenstva za rukometašice. Među 24 reprezentacije, koje će se boriti za svetsku titulu, nalazi se i Srbija.

Posle vicešampionske titule osvojene u Beogradu 2013, "orlice" nisu imale puno uspeha na takmičenjima koja su usledila, a samim tim ni na prošlom planetarnom šampionatu u Danskoj.

Svađe i ozkazi najboljih igračica obeležili su prethodni četvorogodišnji ciklus, tako da je Srbija pre dve godine takmičenje završila u osmini finala, gde je ubedljivo poražena od budućeg vicešampiona Holandije.

Odlaskom Saša Boškovića sa selektorskog mesta i dolaskom Ljubomira Obradovića na njegovo mesto, stekli su se uslovi da se u nacionalni tim vrate rukometašice koje su Srbiji donele najveći uspeh - svetsko srebro. Na spisku Obradovića našle su se ponovo Andrea Lekić, Sanja Damnjanović, Katarina Tomašević, Dragana Cvijić...

GOLMANI: Katarina Tomašević, Marija Čolić i Dragica Tatalović;

LEVA KRILA: Sanja Radosavljević i Dijana Radojević;

DESNA KRILA: Katarina Krpež Šlezak i Željka Nikolić;

BEKOVI: Jovana Stoiljković, Sanja Damnjanović, Marija Obradović, Tamara Radojević, Andrea Lekić, Jelena Lavko, Marina Dmitrović, Dijana Števin i Sandra Kuridža;

PIVOTI: Dragana Cvijić i Slađana Pop Lazić.

Srbija će igrati u Grupi D, gde su još Holandja, domaćin Nemačka, Južna Koreja, Kina i Kamerun. Utakmice naše grupe igraće se u Lajpcig Areni, kapaciteta 12.000 mesta.

Prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu Srbija će igrati protiv Kine u subotu od 15.30. Već narednog dana rival će nam biti Kamerun i nakan da dva meča, u kojima su "orlice" veli-ki favoriti,trebalo bi da i plasman u osminu finala bude obezbeđen.

Posle dana pauze, 5. decembra, kreću okršaji sa najjačim rivalima, a prva na spisku je Nemačka. Dan kasnije sledi duel sa Holandijom, pa 8. decembra sa Južnom Korejom, kojim će biti zaključen prvi deo turnira.

RASPORED GRUPE D:

1. kolo:

1.12. (19.00): Nemačka - Kamerun
2.12. (15.30): SRBIJA - Kina
2.12. (18.00): Holandija - Južna Koreja

2. kolo:

3.12. (14.00): Kamerun - SRBIJA
3.12. (18.00): Holandija - Kina
3.12. (20.30): Južna Koreja - Nemačka

3. kolo:

5.12. (12.00): Južna Koreja - Kina
5.12. (15.30): Holandija - Kamerun
5.12. (18.00): Nemačka - SRBIJA

4. kolo:

6.12. (12.00): Južna Koreja - Kamerun
6.12. (15.30): Holandija - SRBIJA
6.12. (18.00): Nemačka - Kina

5. kolo:

8.12. (14.00): Kamerun - Kina
8.12. (18.00): Holandija - Nemačka
8.12. (20.30): Južna Koreja - SRBIJA

Po četiri ekipe iz svake grupe plasiraće se u osminu finala, dok će petoplasirane i šestoplasirane selekcije razigravati za plasman od 17. do 24. pozicije.

Grupa D ukršta sa Grupom C...

SASTAVI GRUPA A, B i C:

Grupa A: Francuska, Rumunija, Španija, Slovenija, Angola, Paragvaj.
Grupa B: Norveška, Švedska, Češka, Mađarska, Argentina, Poljska.
Grupa C: Danska, Rusija, Brazil, Crna Gora, Japan, Tunis.

OD PETKA U NEMAČKOJ

Letom za Berlin u petak rano ujutru, ženska reprezentacija Srbije, otputovaće na Svetsko prvenstvo. Posle devetog mesta na Evropskom prvenstvu u Švedskoj prošle godine, uz povratak četiri kvalitetne igračice - osvajačice medalje na Svetskom prvenstvu u našoj zemlji 2013. godine, očekivanja javnosti su porasla, ali selektor Ljubomir Obradović je čvrsto na zemlji:

"Za ovih desetak dana koji smo imali dosta rovitih igračica. Možemo biti zadovoljni onim što smo uradili. Svetsko prvenstvo je zahtevno takmičenje. Idemo da pružimo sve najbolje. Kada bi se javnost pitala, onda bio to bila medalja, ali ne bi trebalo ići srcem, već gledati šta je realno. Realno je da idemo utakmicu po utakmicu. Svaka utakmica će pokazivati i naše prednosti, i nedostatke. Cilj je prolaz u drugi krug", ocenio je selektor Srbije.

"Osmina finala je najvažnija utakmica na prvenstvu. U jednoj utakmici se sve lomi. Hajmo deco, imamo protivnika, niko nije toliko bolji od nas. Nikoga nećemo preceniti, ali ni potceniti. Kvalitet ove reprezentacije je iskustvo. Ovde su devojke koje su osvajale srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu, imaju dosta iskustva i iz evropskih kupova, a u svojim klubovima kao strankinje uvek moraju da prave razliku u odnosu na domaće igračice", dodao je Obradović.

Kapiten Katarina Krpež Šlezak odigraće svoje osmo veliko takmičenje u nizu od 2008. godine kada je debitovala na Evropskom prvenstvu u Makedoniji. Po tome je rekorder u nacionalnom timu.

"Potrudićemo se da doguramo što dalje. Bitno je da u svaku utakmicu uđemo maksimalno ozbiljno, nebitno da li je Kina ili Holandija. To je najbitnije, pa ćemo posle grupe videti šta dalje. Svi bi voleli medalju, ali daleko je sve to. Važno je da dobro otvorimo turnir, pa ćemo polako. Sviđa mi se što turnir otvaramo sa Kinom i Kamerunom, jer ćemo moći da tempiramo formu za kasnije, kao što rade Skandinavke. Poslužiće nam da vidimo gde grešimo", rekal je iskusna rukometašica Srbije.

Po rečima kapitena, prvi favoriti za titulu su...

"Norveška i Holandija. Ruskinjama fali par igračica, ali biće tu negde u vrhu", podvukla je Krpež Šležak.

Pa, srećno!

Svetski šampioni:

Rusija 4, Norveška, SSSR i Istočna Nemačka po 3 i po jednom Mađarska, Jugoslavija, Francuksa, Danska, Rumunija, Češka, Nemačka, Južna Koreja i Brazil.

Aktuelni svetski prvak je Norveška, koja je u prošlom finalu pobedila Holandiju 31:23.

Šampionat u Nemačkoj održaće se u pet gradova: Bitighajm-Bisingenu, Magdeburgu, Oldenburgu, Lajpcigu, Triru i Hamburgu, gde će se održati završnica turnira.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar