Analiza: Praljak pomno režirao smrt

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!”, uzviknuo je Praljak, jedan od optuženika za ratne zločine i udruženi zločinački pothvat iz hercegovačke šestorke, prije nego je pred svima u haškoj sudnici popio nepoznati otrov, od kojega je uskoro preminuo u bolnici.

Region 30.11.2017 | 08:03
Analiza: Praljak pomno režirao smrt
Bio je to očigledno unaprijed smišljen i proračunat čin osuđenog ratnog zločinca, koji je izabrao slobodnu smrt kako bi u svom plemenu ostao zapamćen kao mučenik za "našu stvar", piše hrvatski ''Indeks''.

Da mu je to u dobroj mjeri uspjelo, pokazuju i prve reakcije hrvatske političke klase, kao i u većini hrvatskih i hercegovačkih medija, u kojima se piše o "časnom generalu", "heroju" i "antologijskom činu", dok se u komentarima članaka masovno oplakuje Praljkova samoizabrana smrt te bjesni zbog svjetske zavjere protiv Hrvatske i, naravno, domaćih veleizdajnika.



Stasiti je Praljak sebe oduvijek smatrao figurom većom od života, a to je dokazao i svojim posljednjim riječima - u kojima je o sebi govorio u trećem licu - i odlukom da teatralno u sudnici i uživo u televizijskom prenosu popije dozu otrova iz, kako se čini, male ampule. Iskolačio je oči, nagnuo glavu unazad i energično strusio otrov u širom otvorena usta, kao diplomirani reditelj koji je iza sebe imao i uspješnih predstava i filmova, neupitno svjestan i sposoban inscenirati dramatičan trenutak.

Samoubistvo kao reality show

Na početku nije bilo jasno šta se dogodilo, iako je svakome ko je gledao prenos iz sudnice uživo bilo jasno kako se dogodilo nešto neuobičajeno. Sudac je pozvao sljedećeg optuženog Milivoja Petkovića da ustane i sasluša svoju presudu, koji je to učinio, a onda se u offu moglo čuti kako Praljak govori da je popio otrov i tada je nastala pometnja.



Praljak je svoje samoubistvo zapravo pretvorio u reality show, u kojem se skrivena bočica otrova figurirala kao standardni scenski rekvizit kojim se kod nesofisticirane publike navikle na poetiku Thompsonovih budnica i dramatične preokrete iz sapunica - a to je bila Praljkova ciljna skupina - može lako izazvati šok i probuditi emocije.



Ukratko, Praljak je pomno i uspješno izrežirao svoju javnu smrt, kako bi u drugi plan ili, još bolje potpuni zaborav, gurnuo svoj život. Jer nakon što je osuđeni ratni zločinac popio otrov, odjednom su mnogi odmah zaboravili da je on - osuđeni ratni zločinac. Nema smisla biti sitničav i poricati da je sve to zamislio i izveo zaista maestralno.



Baš kao što je bio efikasan u ratnim zločinima, bio je i u inscenaciji vlastitog mučeništva. Par mililitara otrova trebale su ga pretvoriti u žrtvu.

Želio je da zaborave razaranja i ubistva

Kroz svoju je teatralnu smrt Praljak želio izbrisati zločine za koje je osuđen i od ratnog zločinca postati mitski nacionalni mučenik. Naročito perfidno u tom planu jest što se time hipoteka Praljkovih brojnih ratnih zločina - za koje ni on sam u odbrani nije poricao da su počinjeni, ali je sebe izuzimao od bilo kakve odgovornosti za njih! - prenosi na leđa svih onih koji će ga ubuduće slaviti.



Njegovu individualnu krivicu ispijanje otrova trebalo je pretvoriti u kolektivnu krivnju svih Hrvata. Naime, baš to je direktan rezultat ako se kao nova neupitna istina uzme predzadnja Praljkova rečenica ("Slobodan Praljak nije ratni zločinac!"), ako se pristane na implicitnu emocionalnu ucjenu koja je bila ukalkulisana u Praljkov potez.

Njegovi ratni zločini i beskrupuloznost trebaju postati naši. Na to ne da ne treba pristati, nego se treba odlučno suprotstaviti takvom narativu i uzdizanju jednog ratnog zločinca u status nacionalnog heroja i mučenika.

Praljkove žrtve nisu imale luksuz slobodno odlučiti o svojoj smrti
 
Već sada se mogu čuti fantazije o "nevinosti generala" i o tome "ko ga je natjerao na taj čin", no zašto Praljku oduzeti slobodnu volju? Kao što se odlučio počiniti ratne zločine za koje je osuđen, tako se odlučio i na dramatično i javno okončanje vlastitog života. Odlučio je i da ne može preuzeti odgovornost za svoje zločine i presudu koja je iz njih proizašla. To je bilo njegovo pravo.

Dapače, s obzirom koliko je već proveo u pritvoru, Praljak bi i s potvrđenom kaznom bio na slobodi za dvije-tri godine. Izabrao je pokušati postati simbolom ili kuriozitetnom fusnotom kako ne bi morao izdržati živjeti kao čovjek osuđen za ratne zločine.
 
Prilično je jeftina manipulacija, u kakvu se upustio i premijer Andrej Plenković, Praljkov potez proglašavati moralnim činom, jer to je suštinski bio jedan kukavički čin. Praljkove žrtve nisu imale taj luksuz da slobodno biraju hoće li živjeti ili oduzeti život, to su za njih učinile vojne snage pod Praljkovim zapovjedništom.

Nije tu bila riječ o sokratovskom stoicizmu u kojem se staloženo ispija otrov zbog nepravedne optužbe i presude nego o čovjeku koji je za sobom ostavio ratni trag leševa, silovanja, sakaćenja i uništenja.
 
Uprkos tvrdnji da "Slobodan Praljak nije ratni zločinac", zastrašujuća je činjenica da je posljednja žrtva ratnog zločinca Slobodana Praljka bio on sam.

Ista nacionalistička "logika" koja ga je podstakla da nanosi zlo drugim ljudima, navodnim neprijateljima hrvatstva, navela ga je da ubije i sebe u ime hrvatstva.

Njegova porodica zaslužuje saučešće, a svi ostali konačno oslobođenje od nasleđa tih brojnih ratnih zločinaca devedesetih”, zaključuje “Indeks”.



Izvor: Index.hr

Komentari / 53

Ostavite komentar
Name

075

30.11.2017 07:12

Korektan tekst! Kako je mogao postati 1991. "general" a nikada prije nije imao, osim služenja u JNA, veze sa vojskom pitam se! Mislim da u ex YU imamo više "generala i boraca(branitelja)" nego Kina koja ima milijardu ljudi! BTW "Nekome rat a nekome brat", advokat Ante Nobilo se nudi BiH da BiH tuži Hrvatsku za ratnu štetu od preko 100 milijardi eura.

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2017 08:10

Baš je korektan tekst! Čovjek se nije ni ohladio, a već je neki analitičar uzeo sebi za pravo da sve izanalizira! Praljku svaka čast, jer je uzdrmao ovaj idiotski Tribunal, a porodici saučešće!

Name

neutralni

30.11.2017 08:31

A za porodice žrtava nema saučešća? Zašto niko ne govori da su žrtve ove šestorke bili i Srbi, masovno zatvarani u Dretelju i Stocu, ubijani, ponižavani? Šta je sa zločinima HV i HVO-a u Mrkonjić Gradu? Zašto srpski mediji o tome šute?

Name

Bosan@c

30.11.2017 08:32

Nikog Praljak nije uzdrmao sem njegovih neduznih zrtava. Zlocinci ne zasluzuju ni pomen. Pakao vjecni, SVAKAKO. Bojim se ipak da je mnogo krupniji scenarij na djelu i da je Zlocinac vec negdje na ostrvu u Dalmaciji. Zasto niko ne pokaze les zlocinacki? Fašista odlazi u zaborav.

Name

RE RE

30.11.2017 08:33

Ohladi malo ,ovdje se ne radi o običnom čovjeku već o ratnom zločincu !

Name

Lijevcanin

30.11.2017 08:43

Prije svega bizarnosti ovom svijetu ne manjka,a nazalost bice je sve vise. Generalno se mogu potvrditi rijeci generala Mladica u HT kada je rekao tzv.sudijama "vi niste sud", i shvatiti objasnjenje V.Seselja o HT-u a o tome ima video na yt kada im on objasnjava zasto ne ustaje kada pocinje sjednica! HT cak nije ni politicka institucija,on je instrument tzv.Medjunarodne zajednice koja da je htjela mogla sprijeciti krvavi raspad SFRJ,ali to se tada kosilo sa interesima centara moci i sljedbenicima Novog svjetskog poretka

Name

@ re

30.11.2017 08:50

Je li ti slušao ili čitao presudu o zločinima koje je ovaj tvoj neohlađeni počinio? Govno će možda gorjeti u paklu, ako ga ima, ali će zasigurno biti upisan u svjetsku historiju skupa sa najvećim ratnim zločincima!

Name

Re re re

30.11.2017 09:30

Neću da ohladim! Čovjek je uzdrmao ovaj cirkus od haškog tribunala, na način na koji je junački i vojnički! Hajd da razmislimo! Ako je nevin, čin je visoko moralan! Ako je kriv, on je svoje odležao i mogao je sutra ići kući! Teorije o UZP, kada se ne može naći direktna krivica su odvratne! Bar mi Srbi bi trebali to da znamo! Još jednom svaka čast generalu, koji nam je u ratu bio neprijatelj, ali se sada ponio vojnički! Porodici saučešće!

Name

re 075

30.11.2017 09:34

Ništa nije korektno,jedino je korektno da se ovo zlo od političkog suda zatvara i da nas više ne mrcvari 20 godina.Rezultat njihovog rada je još više nacionalno zavađen narod.Vodio se vjerski rat za vlasništvo nad teritorijama.

Name

@Re re re

30.11.2017 10:05

Ukratko! Ovako rade samo picke! Bog ti nije dao za pravo da dizes ruku na sebe, nego da patis za svoja djela! Ovo hrabri ljudi ne rade!

Name

Mirela_BL

30.11.2017 10:27

Respekt za njegovo obrazovanje i visestruke talente. Tako se objasnjava to da mu nije ni trebala vojna akademija. Ovo sa trovanjem spada u njegovu privatnost i njegovu odluku. Zato imam respekt i postovanje za ovakav njegov korak. Haski sud nije u stanju da razotkrije sve aspekte sukoba na Balkanu. Jedan od tih aspekata je ratno potpirivanje sukoba, prerano priznavanje Hrvatske i podsticanje ostalih grupa na odvajanje. Nedobronamjerna stvar je bila proglasenje JNA kao okupaciona sila, umjesto da se shvati da je jedino ona mogla zaustaviti sukob. Neprijatelji JNA su bili neprijatelji SFRJ, a takvi su svi sadasnji nacionalisti na vlasti.

Name

re

30.11.2017 10:56

sasvim korektan i realan tekst, svaka čast autoru

Name

re neutralni

30.11.2017 11:00

To je odlično pitanje, po svemu sudeći sporazum karadzić-boban je i dalje živ, srpski političare ne zanimaju zločini nad srpskim narodom koje počini tzv.HVO sa tuđmanom na čelu, neshvatljiva politika, užas

Name

Mirela_BL

30.11.2017 07:31

Ne ulazim u sustinu ovog clanka, ili u krivicu ovog generala.. Za mene sve ovo govorio u prilog tragedije koju je zadesila narode ex-yu, i besmislenost svake polemike. Ovaj nacin prekrajanja vlastite sudbine ce nas kostati jos mnogo, mnogo truda u veoma malim pomacima u vlastitom razvoju na polju privrede, kulture, bilo cega..

ODGOVORITE
Name

075

30.11.2017 07:56

Čitam komentare po brojnim portalima i ne mogu da vjerujem u šta se pretvorio "ljudski" rod. Likuje se, poziva na nova klanja, ubijanja...

Name

Masoni

30.11.2017 08:23

To je dio rituala

Name

ETZ

30.11.2017 07:40

Na zalost izreke o Hrvatima da su G...... i da se ne stide nicega potvrdzuju njihovi komentari sirom portala zasebice u Hercegovini. No, ti isti Hrvati su u svim svojim gradovima spremili "zurke i dobrodoslice" onda kada je taj isti Haag oslobodio Gotovinu i Markaca dok smo mi Srbi gledali ponavljanje Oluje i Bljeska. Muslimani ma kakvi god da bili znamo gdje ih imamo i divim im se za odlucnost i odabir svoga pravca u kom su krenuli. Na zalost sa Hrvatima se mora dobro razmisliti kako i sta, jer po ne znam koji put rade sve suprotno i ne moralno kada nije kako bi oni to zeleli.

ODGOVORITE
Name

Bosan@c

30.11.2017 08:36

Bosnjaci idu vlastitim putem odrzanja i postivanja svih razlicitosti i svih ljudi u jedinoj nam Domovini /Otadzbini Bosni i Hercegovini. I svi su dobrodosli da gradimo bolju buducnost od skore proslosti. Zar to nismo radili vec 1000 godina slizno i zajedno? Braco Srbi, Braco Hrvati i sva ostala Braco.

Name

re ETZ

30.11.2017 11:10

Bošnjaci imaju jasan cilj a to je pravna borba za ogromno zlo koje su pretrpili. U svijetu ne postoji apsolutna pravda, to je iluzija, ali malo pravde postoji, e to malo pravde bošnjaki narod traži i tražit će. Što se tiče ove presude, tuđman je dolazio u Hercegovinu i javno postrojavao vojsku, jedno vrijeme je i fabrike uzimao kao da mu je to ćaćevina, svi mi znamo da je Hrvatska vojska bila u Hercegovini i da su imali velikih gubitaka. Dobro znam da su HVO i HV imali doslovno sve a naspram sebe su imali vojsku u dronjcima ali sa velikim srcem. Najveća sramota je što se srpski političari ne oglašavaju povodom ove presude a u okviru UZP-a stradalo je na stotine Srba, nešto tu dobro smrdi

Name

Aha

30.11.2017 11:53

boze sacuvaj doslo djavoljsko vrijeme

Name

Re etz

30.11.2017 12:11

Srbi se boje da kopaju dublje jer će i njihovo govno da zasmrdi. Oni imaju dogovor sa HR . Nemoj ti mene neću ja tebe. Imaju istu omču oko vrata ! Samo sto je kod HR stolica pukla a kod Srba još nije . Pa sad ne žele da neko tu stolicu izmakne a HR to može jer ima dokaze .Zato ne smiju da talasaju. Kontas?

Name

ZASTO

30.11.2017 07:40

SUDJE. U. HAGU. JEDNA. TVOREVINA. DASE. SUDI. SAMO. SRBIMA. I. HRVATIMA. I. OVOJE. POLITICKI. SUD. ZAPADA. OSTACE. OVO. SVE. ZAPANCENO. NAZALOST. NA. OVO. SVE. STOSE. ODIGRAVA. I. NA. ZRTVE. NASVE. STRANE. KOLIKO. JA. VIDIM. NEDAJ. BOZE. DASE. OPET. ZARATI. SAMO. JEDNOJE. U. PITANJU. ZASTOSE. NESUDI. MUSLIMANSKIM. ZLOCINCIMA.

ODGOVORITE
Name

Zato

30.11.2017 08:19

Sto nije bilo udruzenog zlocinackog poduhvata

Name

Re

30.11.2017 08:26

Zašto se ti ne obrazuješ..?

Name

re ZASTO

30.11.2017 11:11

Koliko imaš škole i zubi u glavi, hvala.?

Name

Dragec

30.11.2017 07:42

na ovoj slici djeluje kao za ludnice,pa epilog ne zacudjuje...Pravda je stigla,umjesto boravka u hotelu ,svjetskih prdekana.

ODGOVORITE
Name

Haris

30.11.2017 07:50

Kukavica suoči se sa svojim djelima

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

30.11.2017 07:59

Izvinite Srbi što nas Hrvati iskoristiše kao štit da očiste Hrvatsku. Meni je mnogo žao što moj narod to nije vidio. najsretniji bih bio da se napravi jedna država od BiH i Srbije, jer smo po mentalitetu isti. Isti smo po svemu osim vjeri. Osjećam se nekako, nikako, kad vidim da se još uvijek vrijeđate.

ODGOVORITE
Name

JASO JASAN

30.11.2017 08:26

Nabijem te Tuzlak sa tvojom željom.

Name

Па

30.11.2017 08:38

Код нас срба обично се каже: касно Марко на Косово стиже. 100% си у праву

Name

IGOR

30.11.2017 08:55

Niste htjeli sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom 1991. godine, iako se Aliji nudilo da bude predsjednik te nove države!

Name

Tuzlak

30.11.2017 08:56

Koji je tvoj problem, momak?

Name

Jaaa

30.11.2017 10:19

Igore, ne zelimo ni 2017., niti ikada, ovaj tuzlak je izrod. Tebi i svim Srbima, kao i cijelom covjecanstvu zelim sve najbolje, ali nit je vama sa nama, nit je nama sa vama. A tuzlak, ti izgleda zaboravljas cija nas je ruka najvise pokosila i koji komsija nam je najdublje zavukao.

Name

re IGOR

30.11.2017 11:14

Ma jebo te Alija, neće alija živit 1000 godina, neka si ti htjeo

Name

IZ NOVINA

30.11.2017 08:01

se može pročitati da je mogao biti u kontaktu samo sa nekoliko bliskih prijatelja ili članova uže porodice a vjerovatno su mu oni i donijeli otrov i željeli da ratni zločinac Praljak bude mrtav ! Ko li će naslediti njegovo bogastvo ?

ODGOVORITE
Name

Đorđe

30.11.2017 08:09

Oćigledno je da jeste imao namjeru da izvrši samoubistvo. Zato što je i ponijo otrov. To bi bilo dovoljno i da se smrt nekometariše. Ali da je to neka režija, ja bih ovo bar ćutio poslije smrti. Jer o pokojniku se barem nepriča, a naročito nešto loše. Tako nas uči naša vjera i normalno vaspitanje. Ovj čin su razmatrali veliki psihijatri, Carl Gustav Jung i Sigmund Freud, pa nisu našli ogovor. Sad bi mi obični smrtnici trebali raspredati teorije i tako da na internetu, sakriveni iza pseudonima, možemo birati i postati normalni i lijepo razmišljati. Mi najčešće izaberemo da budemo Mamlazi. Pozdrav dobrim ljudima bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje....

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

30.11.2017 09:36

Ne slažem se s tobom da bi se trbalo suzdržati od komentara. Da je on to uradio kao Milan Babić u svojoj ćeliji onda uredu ali pošto je odlučio da to uradi javno pred kamerama pred javnošću onda ta javnost ima pravo da komentariše taj njegov čin kako god ona hoće.

Name

Kralj

30.11.2017 08:19

Dzaba, nemogu se zlocini i krivica obrisati ni popijenim otrovom ni pucanjem sebi u celo niti nekako drugacije. Put u pakao ti je trasiran.

ODGOVORITE
Name

Mmmmm

30.11.2017 20:55

ti nisi ni kuton a kamoli kralj mamlaze trasiras ti sebi buducnost nedaj boze u novom sukobu.

Name

Hitler

30.11.2017 08:40

Tako je i HITLER pobjegao da ga ne stignu oni kojima je zlo cinio i radio . Ne podrzavam i ne mislim da je ovo castan cin Praljka . Plenkovic je u sluzbi fasisticke HDZ Organizacije ..i on bi isto radio i naredjivao da se ponovi rat. NEDAJ BOZE !

ODGOVORITE
Name

Dragutin

30.11.2017 08:54

Zamislite vi samo dokle idu Hrvatske vlasti i Hrvatski sabor kada su za danas najavili prije pocetka sjednice sabora minutu cutanja u cast pokojnog generala Praljka osudjenog ratnog zlocinca.Ako se tako nesto dogodi to ce biti nevidjen skandal...

ODGOVORITE
Name

ana

30.11.2017 08:58

sa ovim je dokazano da je Hag jedna obična lakrdija.....

ODGOVORITE
Name

re ana

30.11.2017 09:44

Lakrdija sto je osudio ratnog zlocinca,prije bi se reklo da si ti lakrdija od covjeka.

Name

Da

30.11.2017 09:08

Sada ce iz ovoga nastati neka nova "Tompsonova bludnica".

ODGOVORITE
Name

Pajdaši

30.11.2017 09:20

Može li mi ko reći gdje je Dodik da nešto komentariše.Bez njegovog komentara nemože ni vještačka oplodnja da prođe,a evo nema ga.Da nije slučajno šta bolan ili da nije zbrisao u Rusiji,a možda mu Čović nije napisao sta da kaže.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

30.11.2017 09:27

Bas je neko dobro napisao svaka cast !

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

30.11.2017 09:28

Ne slažem se sa opštom ocjenom da je Praljak već ranije odlučio da se BEZUSLOVNO ubije. On kao velika kukavica je imao uslov za taj čin, prvo je sačekao da vidi konačnu presudu. Recimo, da ga je sud oslobodio ili mu samo smanjio kaznu za tri godine, on bi faktički bio slobodan čovjek i sigurno se ne bi ubio već bi otišao kući i slavio sa jedući i pijući sve uz Tompsona na bini.

ODGOVORITE
Name

Mmm

30.11.2017 20:59

Boy glupson.

Name

Dragutin

30.11.2017 09:45

Vecih licemjera od Hrvata i Bosnjaka jos nisam vidio.Kada se osude njihovi ljudi koji su ucestvovali u teskim zlocinima nad srpskim stanovnistvom u Hrvatskoj i BIH onda je Haski sud politicki sud uperen protiv Hrvatskih interesa a kada se optuzuju srbi onda je to pravi sud.Pa ko poubija 30000 hiljada srba u BIH i ko protjera 300 000 hiljada srba iz Krajine.Budite bar malo realni i pravedni...

ODGOVORITE
Name

kiklop

30.11.2017 09:47

Desnica se povampirila,kolac pocinje da zulja vampire.

ODGOVORITE
Name

Mmm

30.11.2017 21:00

Popusi ti ljevici kad ti desnica nevalja.

Name

petko

02.12.2017 16:18

Hrvati iz hrvatske nisu ratovali nigdje gdje ne žive hrvati i gdje nije hrvatdki teritorij, ni u srbiji ni u vojvodini ni na kosovu ni u crnoj gori itd.

Name

kako

01.12.2017 13:42

Autor ovog teksta je vrlo vidovit čivjek. Iz dvije rečenice koje je izgovorio Praljak on je saznao sve pa i to na šta je ciljao kada je popio otrov. Ima ljudi koji znaju sve na ovom svijetu.

ODGOVORITE