Hojt Ji: SAD žele ostati na Balkanu

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji kaže da su Sjedinjene Američke Države prisutne na Zapadnom Balkanu i imaju namjeru da ostanu posvećene tom regionu.

  • Vijesti
  • Region


“SAD su dugo prisutne na Zapadnom Balkanu i namjeravamo da ostanemo tu ne zbog altruističkog instinkta već zato što nam je važno da Balkan uspije, da postane prosperitetno mjesto”, rekao je Brajan Hojt Ji na konferenciji “Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti”, koju je organizovao Atlantski savjet u Vašingtonu.

Kako je istakao, važno je za Evropu, a važno je i za SAD, da se Zapadni Balkan razvije u prosperitetnije mjesto. Sada će u tome pomoći, dodao je Ji.

Prema njegovim riječima, američka administracija je jasno pokazala ne samo riječima, već i djelima, svoju posvećenost regionu.

“Mi želimo da budemo dobar partner zemaljama regiona, ali i EU”, rekao je Hojt Ji i dodao da SAD ne žele da se nameću.

“Pomoći ćemo gdje smo poželjni, i vjerujemo da postoji uloga za SAD, da možemo da damo pozitivan doprinos i to ćemo raditi”, rekao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Izvor: Tanjug

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

mo-mo

30.11.2017 08:34

Vas cilj jeste iskljucivo vojno prisustvo i jacanje pozicija u hladnom ratu. O ostalim humanitarnim aspektima je suvisno govoriti.

Pogodjeno u " sridu". Bombardovati, tj. ubijati i rusiti nije radnja koja za cilj ima prosperitet vec drugi interes. Nadajmo se da medju srpskim vodjama nece biti onih koji ce prihvatiti ovakav "bratski" inetes SAD. U protivnom, te vodje ce sami sebe deklarisati kao najvece izdajnike srpskog interesa.

Re:

30.11.2017 08:58

Па

30.11.2017 09:02

Овог пута тачно је истину рекао. Му ма му окупаторску. Опет нам спремају неко зло а ми балканци к'о неслане овце тр'к на солило

А замисли да их нема ту како би тек онда поједини уништавали и заваџали народе и друштво. Ко би великом баји ставо на пут јер и овако је веч далеко догуро.

Ре

30.11.2017 10:44

Trba Fon Grba

30.11.2017 09:08

Ćuj “Nadolazeća oluja?" Nece ne dobro.

Igor

30.11.2017 09:55

Sad sam 1600 kilometara od Balkana razmisljam da se pomjerim na 2600 .

Poslednji kineski car

30.11.2017 10:27

A šta ono rekoše naši "bajni političari" za ovog Hojta? da je on iz odlazeće američke administracije? Mi nikad nismo imali gore političare,i nemamo se čemu nadati. To u stvari i nisu političari, jer o politici i međunarodnim odnosima oni pojma nemaju. Samo brukaju i sebe i narod. Čuj, odlazeća administacija a čovjek će biti postavljen za ambasadora...

Slazem se, evo necu reci da nam nije kriva i Amerika, ali domaci sljam....nema ga na svijetu.

Trge

30.11.2017 10:44

Nasi politicari koje biramo se bave svojim licnim interesima a ne interesima naroda.A da su neobrazovani i nekulturni(ima izuzetaka npr.Sarovic,Bosoc),to nista nije novo.Posteno receno,da li smo bolje i zasluzili kad ovaj sljam koji nas vodi ne prepoznajemo.

za kineski car

30.11.2017 10:57

RS Je prolazna

30.11.2017 12:29

Nema napredka dokle god su ideje iste kao u 90im. Dejton je zaustavio rat ali ne i ideju o prekrajanju granica “bez rata” sto je ne moguće .Dokle god ta ideja bude u glavama a bit će još godinama nema napredka. Zagreb i BGd i dalje žive u 90tim. Misle BiH rasturit i podijelit. Ali evo svaki dan imaju zub manje. Dok ne ostanu bez zuba. Ali polako. BiH je prezivila i veće tirane ! Dijeljena i u prošlosti pa evo je opet tu.Kakva god da je postoji ispoštovati će . Sve se čini da se napravi da je nemoguća . Čak i oni najokorjeliji separisti gube strpljenje. Mole da muslimani posustaju i kažu evo vam! Ne kontaju da se ovdje ne radi o muslimanima nego o državi BiH. Država muslimana i onih koji je vole i žele . Spoljasnje granice se neće nikad promjenit. Oni koji to ne prihvaćaju njihov problem.

mrgud33

30.11.2017 17:21

Ahahha ovaj ce da skroji,,gace,,,

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.