F1: Zvanično - Alfa Romeo Zauber!

Italijanski automobilski gigant Alfa Romeo od naredne sezone ponovo će učestvovati u šampionatu Formule 1, pošto je potpisao saradnju sa Zauberom.  Alfa Romeo se vraća Formuli 1 nakon 30 godina! Serđo Markione, izvršni direktor FCA-a, rekao je da sporazum predstavlja "značajan korak u preoblikovanju brenda Alfa Romeo".

Ostali sportovi 30.11.2017 | 16:30
F1: Zvanično - Alfa Romeo Zauber!
Alfa Romeo se posle 33 godine vraća u najbrži trkački cirkus i stvoriće novi tim pod imenom Alfa Romeo Zauber, sa bolidom na kome je logo Alfe i sa motorom Ferarija.

Zauber za sada nije otkrio koji vozači će predstavljati taj tim u 2018. goidni, ali je ojačao vezu sa Ferarijem, pa se pretpostavlja da će izabrati mlade vozače Čarlsa Leklerka i Antonija Đovinacija.

AR bio je dominantan u Formuli 1 kada je počelo takmičenje 1950. godine sa vozačima Đuzepeom Farinom i Huanom Manuelom Fanđom. 

Italijanski proizvođač je nastupao u F1 do 1985. i u tom periodu su njegovi vozači osvojili dve šampionske titule, zabeleživši ukupno deset pobeda i 26 podijuma uz 12 pol pozicija na 110 trka.

Alfa Romeo se pridružio Zauberu čime će se vratiti u Formulu 1 nakon duže od 30 godina.

Zauber je saopštio da je postigao "višegodišnje tehničko i komercijalno partnerstvo" s italijanskim proizvođačem automobila, koji je dio kompanije Fiat Krajsler.

Od 2018. godine tim će nositi naziv Alfa Romeo Zauber. Od naredne godine bolidi Zabuera nosiće logo Alfa Romea s Ferrarijevim motorom.

Serđo Markione, izvršni direktor FCA-a, rekao je da sporazum predstavlja značajan korak u preoblikovanju brenda Alfa Romeo.

Alfa Romeo se posljednji put pojavila u Formuli 1 1985. godine. Najveća dostignuća ostvarila je u prve dvije godine prisustva u Formuli 1 kada su Đuzepe "Nino" Farina i Huan Manuel Fangđo u Alfama 1950. godine, odnosno 1951. osvojili naslov šampiona.

Očekuje se da će Šarl Lekler iz Ferrarijevog juniorskog programa i šampion Formule 2 voziti za Alfa Romeo Zauber, dok bi drugi vozač trebao biti još jedan Ferarrijev "proizvod" Antonio Điovanaci.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar