Zašto rane duplo brže zarastaju danju?

Rane koje zadobijemo tokom dana zarastaju 60 procenata brže nego one koje nastanu noću, tvrde naučnici sa Kembridža.

  • Magazin
  • Zdravlje


Ćelije kože obnavljaju se brže od posekotina ili opekotina ukoliko nastaju po danu, kako je pokazala studija, što je direktno povezano sa našim jednodnevnim biološkim satom.

Naš unutrašnji sat ili takozvani cirkadijalni ritam reguliše skoro svaku ćeliju u ljudskom telu, istovremeno regulišući mnoge procese koji se odvijaju tokom 24-sata, između ostalog spavanje, lučenje hormona i metabolizam.

Ovi laboratorijski testovi pokazali su da tokom jednodnevnog biološkog sata, rane na koži zaceljuju dva puta brže nego rane nastale noću. Opekotinama koje se dogode noću, od 20 sati do osam sati ujutru, treba 60 procenata više vremena da zarastu nego one koje su nastale u dnevnom periodu, od osam ujutru do 20 sati uveče.

Takođe, oko 95 procenata rana zaraste posle 28 dana, dok one dnevne rane imaju kraće vreme trajana, u proseku oko 17 dana. Pojačana aktivnost unutar ćelija rezultat je jače aktivnosti proteina aktina i više kolagena, glavnog strukturalnog proteina u koži koji nastavlja da se deponuje na mestu povrede do dve nedelje nako što je rana nastala.

Moguće je da se vreme zarastanja može popraviti resetovanjem jednodnevnog biološkog sata pre operacije, možda primenom lekova koji utiču na biološki sat.

"Brzo zarastanje rana kritično je za preveniranje infekcije i ako zarastanje krene loše, rane mogu da postanu hronične ili će da ostane vrlo ružan ožiljak. Istraživanja bi trebalo da nam pomognu da razvijemo lekove koji preveniraju slabo zarastanje ili čak pomažu u boljem ishodu operacije."

B 92
foto: Internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.