Postporođajna depresija kod očeva

Postporođajna depresija javlja se dok majke u prvim nedeljama nakon porođaja. Međutim, malo je poznato da se ona javlja i kod očeva. Kako dolazi do postporođajne depresije, koji su simptomi i kako se leči za "B92" objašnjava doktorka Maja Milosavljević.

Zdravlje 28.11.2017 | 12:34
Postporođajna depresija kod očeva
Prisustvo porođaju kao okidač?

Iako danas postoje brojne školice roditeljstva koje se preporučuju parovima koji će se uskoro ostvariti u novim ulogama, veliki je broj supruga koji se sa ulogom oca prvi put susreću na samom porođaju. Prisustvovanje porođaju smatra pozitivnim iskustvom u životu muškarca, ali može da ostavi određene posledice, objašnjava šefica Kabineta za perinatalnu i reproduktivnu psihijatriju Instituta za mentalno zdravlje doktorka Maja Milosavljević.

“Muškarac može satima nakon porođaja da bude značajno uzbuđen sa živim slikama porođaja (majke i bebe) koje mu se nameću. Roditeljstvo podrazumeva period intenzivne promene i prilagođavanja i ima pozitivan uticaj na muškarčev razvoj u ličnom i društvenom smislu, ali neretko se doživljava i kao period ‘pada’ u pogledu partnerskih odnosa”

Najveću traumu za muškarca, tokom porođaja, predstavlja prisustvovanje bolovima koje trpi partnerka, nemogućnost da joj on u tome pomogne, ali i razne medicinske procedure tokom porođaja, pa čak i samo prisustvo krvi, dodaje doktorka.

"Prema podacima iz literature oko 5% muškaraca može imati neke od simptoma postporođajnog PTSP-a (nametanje slika porođaja, sanjanje istog, izbegavanje tema, razgovora, situacija koje podsećaju na porođaj, ali i izraženu napetost ili uznemirenost)."

Kako dolazi do postporođajne depresije kod očeva?

Osim što ovakvo stanje može da izazove sam porođaj, nastanak postporođajne depresije dovodi se u vezu i sa načinom odrastanja roditelja, njihovom ličnošću, sposobnošću adaptacije na novonastalu situaciju, karakteristikama partnera, ali i samog doživljavanja deteta.

Simptomi

Postporođajna depresija kod očeva se ne razlikuje umnogome od postporođajne depresije kod žena.

“Kliničke karakteristike ovog poremećaja su neraspoloženje, gubitak interesovanja za uobičajene svakodnevne aktivnosti, bezvoljnost, naglašene promene u telesnom težini, poremećaji spavanja, psihomotrna uznemirenost, osećanje bespomoćnosti i sl. Sama činjenica da su postali očevi, njihova očekivanja od te promene, nedostatak zadovoljavajuće socijalne ili partnerske podrške, kao i doživaljaj isključenosti iz odnosa majka-beba mogu biti percipitirajući faktori za nastanak ovog poremećaja”, dodaje ona.

Osim što ovo stanje može da se odrazi na psihičko zdravlje oca, može znatno da utiče i na roditeljsku ulogu, kao i na odnos sa partnerom, zbog čega nastaju konflikti, ali se remeti i funkcionalnost cele porodice.

Kako se leči?

Pored edukativnih programa i adekvatne partnerske podrške, doktorka Maja Milosavljević ističe značaj i podrške porodiljskom odsustvu očeva, finansijske nezavisnosti koja je značajna muškarcima u ovom emotivno zahtevnom periodu i pomaže im da se razviju u zdrave i adekvatne roditelje. U najtežim slučajevima zahteva psihološko psihijatrijsko zbrinjavanje.

“Smanjenje, odnosno, ukidanje stigme i povećanje svesnosti celokupne javnosti o ovom problemu postojanja postporođajne depresije kod očeva u prvoj godini po dobijanju deteta je nešto što će olakšati pristup psihološkoj podršci i po potrebi obezbediti pomoć u psihijatrijskim službama. Zahvaljujući pionirskom angažovanju akademika Dušice Lečić Toševski Institut za mentalno zdravlje je ustanova koja je blagovremeno prepoznala ovaj problem i angažovala se u pružanju podrške i pomoći, osnivanjem Kabineta za perinatalnu i reproduktivnu psihijatriju“, zaključuje doktorka Maja Milosavljević u razgovoru za "B92".

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

coki

28.11.2017 18:24

Znaci novi svetski poredak doso do toga otkrica da ljude mogo imati posle porodjajne trauma stacemo sada sa zenama znaci doslo doba vencalase dva cojeka cojek uzo cojeka za zenu samo imali i kolikije standard u natalitetu jesuli to proracunali eu iamerika.

ODGOVORITE
Name

Kiki

29.11.2017 07:36

Aha,nema seksa,pa su zato u depresiji....

ODGOVORITE
Name

re kiki

29.11.2017 19:35

Očevi su ljubomorni na svoju djecu, odn. na odnos majke i djece. To je planetarni problem i on traje od momenta kad se prvo dijete rodi pa dok otac ne crkne.