Zagreb: Zatražili opoziv Kolinde

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske zatražila je da Sabor pokrene opoziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zbog pritiska na rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

  • Vijesti
  • Region


Inicijativa ocjenjuje da je Kolinda Grabar Kitarović svojim izjavama, a naročito onom povodom predstavljanja knjige "General Praljak", izvršila neprihvatljiv pritisak na rad Haškog suda.

"Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je nizom izjava, a naročito izjavom upućenom povodom predstavljanja knjige 'General Praljak' 24. novembra, izvršila nedopustiv javni politički pritisak na rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), uoči izricanja presude u predmetu Prlić i drugi, koje je najavljeno za 29. novembar", navodi se u saopštenju, prenela je Hina.

Promocija knjige "General Praljak", održana je u Zagrebu 21. novembra i na njoj je pročitana poruka predsjednice koja je ocijenila da je doprinos Praljka "odbrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te odbrani opstanka hrvatskog naroda na njegovim istorijskim prostorima tokom domovinskog rata, od velike važnosti". 

Inače, generalu Praljku se sudi u okviru procesa "Prlić i ostali", koju i Hrvatska i BiH iščekuju sa velikom pažnjom.

"Ovih dana, kada se nadamo pravednoj sudskoj presudi i njegovom oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih boraca, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom istorijskom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine istrajno branio svojom rečju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod", navela je Grabar Kitarović, prenela jeFena.

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske smatra da je takvo djelovanje predsednice, "kojim se ostvaruje pritisak na tijelo međunarodnog suda i to u smeru zaštite počinitelja najtežih zločina protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava - neprihvatljivo".

Ta organizacija dodaje u pismu i da predstavnici Sabora imaju političku i moralnu odgovornost da tako postupe, jer je "u nizu pravosnažno presuđenih predmeta pred MKSJ utvrđeno da je Hrvatska učestvovala u ratu na području BiH, kao i da su brojne zločine počinili pripadnici snaga Hrvatske ili onih snaga koje su djelovale u ime Hrvatske, za šta Hrvatska još nije preuzela odgovornost.

"Predsjednica Republike nastavlja politiku agresije prema BiH stajući u odbranu počinitelja zločina i u potpunosti zanemarujući perspektivu žrtava", navodi se u saopštenju.

I hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta pozvao je nedavno Grabar Kitarović za neodgovornost zbog poruke organizatorima promocije knjige "Slobodan Praljak", ocjenjujući da je time demonstrirala nedopustiv pritisak na rad Haškog suda.

Žalbeno vijeće Haškoga suda, naime, za srijedu je najavilo čitanje pravosnažne presude u predmetu "Prlić i drugi".

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u maju 2013. nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Praljak je tada nepravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Izvor: RTS

KOMENTARI15
POŠALJITE PORUKU

Aqua

26.11.2017 21:01

Nije vrijeda komentara. Glupaca umisljena.

Sto pre je izbaciti,i postaviti je za sporet da nauci rucak pripraviri.

Kole,

26.11.2017 22:17

Kod njih ima i junaka, uglavnom dezertera iz JNA u kojoj su dobili visoka priznanja i odlikovanja. Mislim bravo za JNA jakako, junacinama kapa dole..

Bravo

26.11.2017 22:34

Uspinjuša, koja si je umislila da je neko i nešto. Nju niko ne uzima za ozbiljno. Biče šokirana kada bude pročitana presuda U šestorki.

re Aqua

27.11.2017 07:09

Bakir

26.11.2017 21:09

Samo da dobiju stosu zasluzili a puno su zasluzili

dogra

Uh

26.11.2017 21:54

stop ustastvu, Jasenovac, DONJA GRADINA, JADOVNO I OSTALE JAME, bljesak, oluja divljanje Tompsona. uzas prokleta joj pokoljenja.

Curka

26.11.2017 22:04

Sta se moglo i ocekivati cega se pametan stidi ta sotona tim se ponosi.

Dokle

26.11.2017 22:07

Run-Ban-Son

26.11.2017 22:01

Sta ocekivati od banana-drzavnika osim medjususjedskih svadja i zadjevica oko medje i ostalog.

Tabanana drzavica je daleko od Srbije i RS koja ce nestati jer su je srbi unistili. Krivite srbende koji su oborili pakt sa njemackom danas bi srba bilo duplo vise.

Christian Sweden

27.11.2017 02:20

Koka...

26.11.2017 22:15

Purgeri ti gladni koka...,sramota ih što gladni žive u državi koja ima table na kojima piše " dobrodošli u EU ",ostalo samo malo jeda koji još uvijek "hrane" Venecijanci, ali za sopstven interes kao i prije nekoliko vijekova...

Gospodin Praljak

27.11.2017 01:16

On je istoricar svog kriminala u ratu. Njemu treba odati pocast i Banja Luka, a i Beograd

cik cak

27.11.2017 02:02

Kolinda je jedna velika parazitska hobotnica koja mrzi sve sto pocinje sa slovom s jerje potsjeca na srbe moglabi se kanbidovat u jasenovac jertje ona raspisala konkurs za k....e da brade protiv srba daih tamo tamane alije zaboravila da nije 41ni 45 sadasu srbi znali zacine ona zudi i zali pa nije mogla zelju ostvariti.

Alo alo

27.11.2017 02:24

Ne dirajte cokolindu.

STD

27.11.2017 07:24

Hrvati i ova plavojka ne vrše pritisak na Haški tribunal, već svoje zločince otkupe. Čista trgovina. Gotovina ih koštao 9 miliona evra...

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.