Slušanje muzike štetno za sluh

Preglasna muzika može oštetiti sluh, upozoravaju stručnjaci, a jedan od simptoma koji ukazuje na tu mogućnost je zujanje u uhu, najčešće kod mlađe populacije. Kako pravilno slušati muziku, a da ne dođe do zdravstvenih problema pišemo u narednim minutama.

Zdravlje 24.11.2017 | 12:35
Slušanje muzike štetno za sluh
Skoro je nemoguće da na ulici ne sretnete nekoga ko nema slušalice u ili na ušima. Slušanje muzike, telefonski razgovori postali su način života, posebno mladih.Novi stil života doveo je i nove probleme.Sve je veći broj mladih koji zbog izlaganja visokim nivoima buke imaju zujanje u uhu - zdravstveni problem koji može izazvati otežano spavanje, učenje, a ukoliko dugo traje, čak i depresivno raspoloženje, a na kraju i gubitak sluha.

Ovaj nov medicinski fenomen, predstavlja odbrambeni mehanizam unutrašnjeg uha na izlaganje visokim nivoima buke u koje spade muzika, naročito njeno slušanje preko slušalica.
Iako se na većini uređaja za slušanje muzike nalazi preporučena jačina slušanja zvuka, nažalost skoro niko to ne poštuje. Najizloženija grupa ovom uticaju su tunejdžeri kao i najčešći korisnici bilo slušalice bilo u diskotekama i klubovima.

Stručnjaci predlažu slušanje muzike umjerenog intenziteta, ukoliko koristite slušalice duže od sat da pravite pauze od oko 15 minuta jer na taj način se omogućava da se regenerišu ćelije uha koje su u tom trenutku najizloženije. Koliko je opasno slušati preglasnu muziku pokazuje i podatak da vam je posle boravka u diskoteci potrebno 16 sati da se oporavite od buke koja iznosi oko 100 db.Imajte na umu da je oštećenje sluha trajno i sledeći put kada posegnete za pojačavanjem razmislite.

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Christian Sweden

25.11.2017 21:04

Ja imam tinnitus ili pistanje, chronicni progresivni. Dobio sam ga od lijeka mada je lijevo uho bilo osteceno malo od jednog odlaska u disko klup. Bio sam u vise semalja u EU , Izrael, Indija. Lijeka nema za ovo. Moz zivot je umro nakon sto sam dobio tinnitus, samo ove godine 6 prijatelja mi se ubilo koji imaju ovaj poremecaj koji je preglasan. Kad stanem pored autobusa ja i dalje cujem skripanje kao voza po tracnicama.

ODGOVORITE
Name

korni

26.11.2017 12:38

I ja imam tinitus i na zalost jos uvjek nema lijeka za to.Dobio sam ga od preglasne muzike