Kako je nekada govorio Dodik?!

Mišljenja srpskih političara o Ratku Mladiću mijenjala su se od izbora do izbora. Jedinstven stav nikad nije imao ni prvi čovjek Republike Srpske.

Republika Srpska 23.11.2017 | 21:33
Kako je nekada govorio Dodik?!
Od kukavice do heroja

Od kukavice do heroja. Tako je, otprilike, u očima srpskih političara izgledao Ratko Mladić. O liku i djelu nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske – mijenjala su se mišljenja u zavisnosti od toga kako je kome i kada odgovaralo.



Retoriku je posebno mijenjao predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik, od izbora do izbora. Nekoliko godina nakon rata Ratko Mladić je za Milorada Dodika bio kukavica zbog kojeg ispašta narod u Republici Srpkoj i Srbiji.



U jednom od intervjua, Dodik je na pitanje o stavu njegove političke stranke prema Haškom tribunalu odgovorio da sve njihove odnose prema međunarodnim institucijama izvlače iz sporazuma koji je postignut u Dejtonu.



"Samim tim, mislimo da je neophodna saradnja s Haškim tribunalom. Potrebno je da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin izvedu pred sud", rekao je Dodik 1996. godine.



Drugo mišljenje dvije decenije kasnije

Dvije decenije poslije, predsjednik RS poručuje da general Mladić ostaje heroj srpskog naroda i da je presudom mit o njemu kao heroju samo ojačan. Danas kaže da je Haški tribunal dijelio selektivnu pravdu.



Dodik je izricanje presude gledao u svom kabinetu. Nosio je značku sa istim simbolom kao i general Mladić. Cvijet feniks koji voda može da oživi čak i kada se potpuno osuši, kao što je iz pepela vaskrsla i srska vojska u Prvom svjetskom ratu.



Nije bilo institucionalne pomoći

Mijenjala su se mišljenja, ali se nije promijenila činjenica da se odbrani Ratka Mladića  institucionalno nije pomoglo onoliko - koliko je trebalo. To nije bio problem da vladajuća stranka u Republici Srpskoj i na predizborne skupove izlazi sa generalovim sinom Darkom Mladićem.

Na Ratka Mladića različito su gledali i lideri u Srbiji.



Vojislav Koštunica upkos zahtjevima Sjedinjenih američkih država 2011. godine nikada nije javno pozvao na Mladićevo hapšenje, već samo privođenje – dok je srpsko rukovodstvo predvođeno Borisom Tadićem bilo daleko spremnije da pomogne u potrazi za odbjeglim generalom Ratkom Mladićem od svojih prethodnika.



BN televizija

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Кастро

23.11.2017 20:40

Radic sijedi i neviđeno!Nece mirnoj spavat i imati kraj san zbog izdaje srpskog junaka ,viteza ,vojvode!

ODGOVORITE
Name

055

23.11.2017 20:45

Milim da je ponizavajuce u istu ravan stavljati profitera-dezertera i heroja naroda Srpskog! Ako nista ne mogu da ucinim apelujem da povedete racuna o tome!

ODGOVORITE
Name

Re 055

23.11.2017 20:57

Naravno.

Name

Analiza zapada

23.11.2017 21:20

U ocima Dodika antipatikum prema borcima ( mrznja) nemojte stavlati u isti kadar heroje i idezertere mnogo ruzno vidjeti.

ODGOVORITE
Name

Malena_BL

24.11.2017 07:13

Za mene je Dodik veoma hrabar kada se suprostavio Americi. To je jedini politicar koji je imao petlju za tako nesto, a Vi mozete pricati sta hocete. Zivio nama nas predsjednik!

Name

Zoki

23.11.2017 21:56

Ja neznam zbog cega mi osudjujemo haski trubunal.Pa mi smo isporucili covijeka kojeg danas oslovljavamo herojom.Pa zar se heroji izdaju i prodaju.Pa kako Vas nije sramota,pa mi smo najvece zlo,sve svoje vodje i vladare smo u proslosti radi sice izdavali ili ubijali.Dokle sa ovakvom glumom,da je nekom bilo stalo do Mladica ili Karadzica nikad ih haski sud nebi vidio.Pa samo Srbi svoje vodje prodaju za sitan novac i krunu na glavi,pa nema od nas niko gori.Boli Dodika ona stvar za Mladicem nije bio njegov Komadant vec moj.

ODGOVORITE
Name

#

23.11.2017 22:57

Sve tačno druže. Septička smo puna do vrha.

Name

vida

24.11.2017 02:03

Svaka ti cast na komentaru sve je tacno sto si naveo,dosta je bilo da nas svi smatraju gradjanima drugog reda.

Name

Don Kihot

23.11.2017 22:17

Njegov kum Tadić i on su uvijek bili ljubavi...

ODGOVORITE
Name

I ne samo to!

24.11.2017 07:08

Vec se u Laktasima odvijala priprema hapsenja i Milosevica, naravno sve u reziji ovog sibicara i nesrece!

Name

Borac

23.11.2017 22:24

Dodik je oduvijek politički kameleon. On nikad nije u svojim izjavama bio doslijedan. Njegova se politika svodi na dodvoravanje jačem. Nije ovo prvi slučaj njegove nedoslijednosti. Šta je svojevremeno govorio za Vučića a šta sad. Okružio se najvećim šljamom ovog naroda i manipulišu ovim krdom. On je dsebi izabrao društvo kome i sam pripada. Narodna izreka kaže, sa kim si takav si. Za ovih proteklih 11 godina udpio je sav šljam društva privući sebi. Ali ovaj narod voli da ga takvi jašu i vidite da još uvijek ima bolesnika koji ga uvažavaju. Za sve pripadnike ove sekte potrebno je psihička rehabilitacija.

ODGOVORITE
Name

Malena_BL

24.11.2017 07:22

Narod koji toliko blati vlastitog predsjednika je osudjen na propast. A sta ste vi to uradili za RS, dzabalebarosi? Hocete li jos kredita, dozivotno?

Name

Re MalenaBL

24.11.2017 10:04

I mozak ti je ocito malen i premalen.

Name

galeb

23.11.2017 22:28

Heroji neidu na sud.

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

23.11.2017 22:30

Ja nemogu da vjerujem da stavljate ovog dezertera pored srpskog heroja na portal, pa samo pogledajte kako glumi fol on tužnom facom prati presudu a oko njega ga snimaju novinari da narod vidi kako je on sjeban u toj tužnoj situaciji fuj....čovjek bi svoju familiju prodao za fotelju a ne generala, pa zna se da je vojna policija u ratu zaplijenila Milov šleper cigara i trebo po naređenju generala Mladića da bude podjeljen vojsci a onda se upleo njegov današnji pajtos Momčilo Kraišnik pa mu ga vratio, pa sad Milo u svakom smislu pomaže obrvanu da mu se oduži...

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

24.11.2017 00:31

Nije isto kad te neki tamo preko Drine, za koje si mislio da su ti prijatelji, izdaju i isporuce neprijatelju, pa te neprijatelj osudi na dozivotnu, i kad te u sopstvenoj zemlji uhapse i optuze za veleizdaju.

ODGOVORITE
Name

Lazovrov

24.11.2017 01:28

Zato vas niko nemoze ozbiljno shvatiti. Pricate nesta i onda promjenite sasvim drugu pricu i krivicu svalite na druge. Vazno je da ste vi uvijek i u svemu u pravu a druge samo lazu. Ovaj Dodikov slucaj je najbolji primjer.

ODGOVORITE
Name

Cba

24.11.2017 06:12

Da kaze covjek da je politika ogavna to je jasno odavno, ali eto vidite i generalov sin hoda sa ovim sto mu je oca nazivao svakako, znaci nema dostojanstva nigdje izgleda, da je za mog oca tako pricao ja bi ga pljunuo odavno. Sta onda reci MD-u na njegovo ponasanje kad ovi sto ih je prozivao i slao u Hag danas sa njim druguju.

ODGOVORITE
Name

Tag

24.11.2017 10:06

To je grozno tacno. Nikad mi nece biti jssno ponasanje Darka Mladica i Sonje Karadzic.

Name

re tag

24.11.2017 21:19

Biraju najmanje zlo