Sud u Hagu politički motivisan

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Haški tribunal, prvostepenom presudom generalu Ratku Mladiću, nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Republike Srpske, čime je još jednom pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

Republika Srpska 22.11.2017 | 13:16
Sud u Hagu politički motivisan
- Po utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih veštačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od Haškog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije - istakao je Čubrilović.
 
On je naglasio da je Haški tribunal, kažnjavajući Srbe kojima je izrekao oko 1.200 godina zatvorske kazne, dok je istovremeno oslobađao odgovorne za zločine nad Srbima uprkos brojnim dokazima, svjedočenjima i video snimcima koji dokazuju te zločine, pokazao da donosi političke i pristrasne presude.

- Hrvati, Bošnjaci i Albanci zajedno su osuđeni na trostruko manju kaznu, koja u ukupnom zbiru iznosi oko 360 godina. Pored toga, Haški tribunal nije sudio ni Franji Tuđmanu, ni Aliji Izetbegoviću, niti drugim viskopozicioniranim vojnim i političkim funkcionerima Bošnjaka i Hrvata. A onima kojima je sudio, sudio je na takav način da ih oslobodi krivice. Takvim delovanjem Haški tribunal je naneo ogromnu štetu procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu - navodi Čubrilović.

Dodaje da, bez obzira na rad Haškog tribunala, ustavna pozicija Republike Srpske i zagarantovana prava srpskog naroda u Bosni i Hercegovini nisu i neće biti ugrožena.

Čubrilović je ocijenio da je razočaravajuće to što Haški tribunal nije imao razumevanja za zdravstveno stanje generala Mladića i nije mu omogućio liječenje na adekvatan način.

- Selektivna pravda nikada nije dovela do pozitivnih pomaka u postkonfliktnom društvu. Tako i selektivna haška pravda nije dovela do pomirenja u regionu. I to je krah misije tog suda, ako je pomirenje uopšte bilo cilj njegovog osnivanja - zaključio je Čubrilović.

On je izrazio nadu da će tim odbrane Ratka Mladića, u drugostepenom postupku, uspeti da dokaže da je general svoju dužnost načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske obavljao profesionalno i časno i da je dao značajan doprinos u odbrani srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Aqua

22.11.2017 12:34

Dosta demagogije vise se radujete nego sto vas je zaboljela presuda jer uzivali ste i uzivate u onone zbog cega ce on da dozivi smrt u zatvoru. Zivio Mladic jos puno godina.

ODGOVORITE
Name

BN NAJBOLJI

22.11.2017 13:31

VASI POLITICKI KOMENTARI SU DALEKO OD POMIRENJA ILI UVAZAVANJA DRUGIH SUD NIJE POLITICKI NEGO VI POLITICARI SKUPLJATE POENE KOD BIRACA A VAS ZABOLE<<<<KAKVE JE SAMO DODIK BLJUVOTINE GOVORIO O MLADICU KARADZICU, A STA DANAS PA ZAR SU TO NORMALNE VODZE TREBA SE NAROD UPITATI ZA KOGA GLASATI.

ODGOVORITE
Name

BOBA

22.11.2017 14:06

GLEDALA SAM ČITAV DAN RTRS. BOŽE ALI POJEDINCI KUPE POENE NA KONTO NAŠEG GENERALA MLADIĆA ON SE NIJE BORIO ZA OVAKVU NAKARADNU RS KOJU SMO TREBALI GRADITI A NE PLJAČKATI SLUŠAM I RATNE PROFITERE I ONE KOJI SU PROŠLI KROZ RAT GLEDAJUĆI SVOJ INTERES I ONE U SRBIJI KOJI PAMETUJU .UVIJEK BI ZAPLAKALA ZA RATKOM MLADIĆEM ZATO ŠTO JE BIO ŠKOLOVAN PRAVI VOJNIK I PRIJE SVEGA ČOVIJEK ŽELIM MU MIRAN SAN I JOŠ PUNO DA NAM ŽIVI.

ODGOVORITE