Prava penzionera ugrožena

Udruženje penzionera Srpske još ranije poslalo i pisane analize stanja o penzijsko-invalidskom osiguranju sa akcentom na standard korisnika ovog prava koji je jako ugrožen i najlošiji je u regionu.

Republika Srpska 22.11.2017 | 12:50
Prava penzionera ugrožena
Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj izjavio je danas da će u toku naredne godine u Srpskoj biti još povećanja penzija uz povećanje od dva odsto o kojem je već donosena odluka.

"Osim toga, tražićemo načine i mogućnosti da se penzija linearno povećava da ne dođe do toga da neko tom prilikom dobije 100, a neko 10 KM uvećanje penzije", rekao je Rakulj novinarima nakon sastanka da predstavnicima Vlade Republike Srpske o prednacrtu republičkog budžeta za narednu godinu i prednacrta programa ekonomskih reformi za period 2018-2020. godina.

On je naveo da je Udruženje penzionera Srpske još ranije poslalo i pisane analize stanja o penzijsko-invalidskom osiguranju sa akcentom na standard korisnika ovog prava koji je jako ugrožen i najlošiji je u regionu.

Rakulj je istakao da je s ciljem poboljšanja statusa penzionera Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske poslat prijedlog za povećanjem stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, jer od rata naovamo Srpska ima najnižu stopu penzijskog osiguranja u regonu.

"Nije Vlada baš spremna da stane iza toga, ali nije rekla ni da neće i da ne može, i rečeno nam je da će penzijsko-invalidsko osiguranje uvijek biti predmet Vladine pažnje", dodao je Rakulj.

Izjave za medije nakon sastanka nije dao niko od predstavnika Vlade Srpske.

(Srna)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

B.LUKA

22.11.2017 12:01

Kao on se nešto bori,samo laprda.Primanja su starom 4 milje.

ODGOVORITE
Name

Sms

22.11.2017 13:40

Penzioneri, izlapela služinčad SNSDa. Kontejner je za vas, pa ono otpadaka što SNSD baci u njega vi skupljajte!

Name

DEGOTHIA

23.11.2017 09:04

PRAVA PENZIONERA UGROŽAVA NAJVIŠE RADE RAKULJ KOJI SE ŽESTOKO "PRIKAČIO" NA BUDŽET PIO RS I DOBIJA KO ZNA KAKVE NAKNADE - BIĆE PREDSJEDNIK DO ZADNJEG PENZIONERA... I SIPAĆE MANTRE KAO KAKAV VRAČ DO ZADNJEG DANA SVOG MANDATA...

Name

Rad

22.11.2017 12:03

Gospodine Rakulj, nije dobro panzije povećavati linearno kako vi to tražite. Svako treba da bobije onoliku penziju koliko je radio, odnosno koliko je uplatio na račun fonda. Ako je neko radio 20 godina i dobio za taj rad određen iznos, onda neko ko je radio čitavih 40 godina treba da dobije dvostuko toliko.

ODGOVORITE
Name

mile

22.11.2017 21:24

RE Rad Dobar komentar,neka svako dobije prema visini penzije, ako ovako budu povecavali kako lopov Rakulj predlaze,moze doci do izjednacavanja penzija, sto je veoma nepravedno. Bolje neka se bori,da penzije budu,kao u regionu i da trazi da je vrijednost boda poveca ,kao u Federaciji.

Name

laganje stare populacije

22.11.2017 12:22

Ne seri puno. Stari kako te nije sramota više lagati i pojavljivati se . Pusti mladje da rade . Matoridosta više bježi u pm...

ODGOVORITE
Name

Ams

22.11.2017 12:55

Penzije ne treba povecavati, odmah zatim skupi grijamje i ostalo, pa je vise stete nego koristi.

Name

Semberac

22.11.2017 12:59

Ovaj je zreo ko kruška...

ODGOVORITE
Name

Kiki

22.11.2017 12:59

Jao Rade, pa i oni koji te ne poznaju kažu da si lopov. A oni koji su sa tobom imali bilo kakav kontakt, na spominjanje tebe samo odmahuju rukom. Kani se ćoravog posla i ....ma ništa.

ODGOVORITE
Name

're kiki

22.11.2017 13:59

KIKI ZNAM TE.Sigurno bi ti konkurisao n.a. njegovo mesto.

Name

SRPSKI SOKO

22.11.2017 13:56

DOK JE OVAKVIH BOTOVA SNSD CE VECNO VLADATI,,PENZIJE SU NAJMANJE U EVROPI,DODUSE KAKO KOME RAKULJ IMA PLUS PLATU KAO PREDSEDNIK NVO=UDRUZENJA PENZIONERA,,DA VAS PODSETIM SAMO PO 2 KM CLANARINE MESECNO NA 250 000 PENZIONERA RACUNAJTE KOLIKO SE RAKULJU SLIJE U KASU,,ZALOSNO JE STO VECINA PENZIONERA NE RAZMISLJA SVOJOM GLAVON NEGO GLAVOM VELIKOG VODJE KOME JE POTAMAN,,DOK JE BUDALA BIT CE IZAKVE VLASTI,,ZAHVALJUJUCI BNTV BAR DEO *ISTINE *SAZNAMO*,,DODUSE SZP I SDS UKAZUJU NA LOPOVLUKE REZIMA NA ZALOST NAROD CUTI ,VEROVATNO JE DOBRO POD CRVENIM KMERIMA???

ODGOVORITE
Name

Ilija

22.11.2017 15:40

Vidi ti borca za penzionere , otkrio Ameriku , cuj ugrozena prava penzionera , a hvalis na sva zvona povecanje penzija za citavih 3% , da su povecane za 113% i tada bi bilo malo , sagni se i obrisi bijele cizmice !

ODGOVORITE
Name

Dosta više

22.11.2017 16:49

Penzioneri su SNSD-ov glasački stroj.

ODGOVORITE
Name

mmm

22.11.2017 19:26

Penzije se kod nas mogu samo neznatno povećavati što nije razlog za raskalašno ponašanje penzionera kao potrošača. Privreda je propala, poljoprivreda potcijenjena a gruntovno-katastarska administracija enormno skupa. Posao jedino imaju prodavačice u supermarketima pa pošto nema više ko da uplaćuje doprinose kao prije uvedeno je trezorsko isplaćivanje penzija. O radu na crno u privatnom sektoru je uvijek bilo govora (čast izuzecima) ali sada i zaposleni u državnoj bolnici u Doboju rade na crno. Potrošene i pokradene su i nepovratne strane donacije za obnovu ratom stradale i poplavljene infrastrukture. Sada je temelj dizanje kredita u inostranstvu čije vraćanje ne možemo živi dočekati. Zbog kredita je recimo u Šamcu 2008.godine sletio SDS i pobijedio SNSD a 2016.godine je sletio SNSD i pobijedio NDP.

ODGOVORITE
Name

MILAN

24.11.2017 23:07

Ti si totalno senilan ili "igras"kolo vladajuce strukture!Kakve kontradiktorne price od Rakulja.S jedne strane konstatuje da su penzije najmanje u regionu/sto je istina/,a s druge strane kaze da Vlada vodi brigu o penzionerima!Ne znam ko postavi ovog coveka da predstavlja penzionere.Ovako star,a potkupljiv!To nije normalno!Ustvari,ovde su svi događaji kao jedan šou,ali poguban šou za narod.

ODGOVORITE
Name

Nedeljko

06.03.2018 19:33

Rade Rakulj je čovjek bez karakter i godinama baca prašinu u oči penzionerima.On je desna ruka vlasti koja je pokrala sve fondove.Nesretni penzioneri nemisle svojom glavom i vjeruju ovom beskičmenjaku koji nema ni malo karaktera , a da ima imalo karaktera odavno bi se povukao i javno izvinio. On će otići jedino ako ode na onaj svijet , a takvi bezkarakterni žive kao kornjače. Odlazi.........

Name

Samovolja

20.06.2018 20:10

Penzionerima je cek za majsku penziju manji za jednu marku. Povecana je clanarina sa 2 na 3 KM. Niko me nije ni pitao da li zelim biti clan Udruzenja i davati clanarinu. Vecina penzionera treba da se iskljuci iz ovog Udruzenja, sto cu i ja uciniti. Jer to Udruzenje radi samo za vlast a ne za svoje clanove.

ODGOVORITE