Kada je riječ o RS nema podjela

Svi politički lideri u Republici Srpskoj treba da naprave korak unazad i ponude kompromis. Kad su u pitanju RS i njen interes tu razlika ne smije da bude i toga su svi svjesni, rekao je u intervjuu za „Politiku” Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Republika Srpska 22.11.2017 | 10:31
Kada je riječ o RS nema podjela
Na pitanje da kao inicijator pojedinačnih pregovora s političkim liderima koji su prethodili susretu lidera dva bloka procijeni mogućnost smirivanja političkih tenzija, Čubrilović je odgovorio da vjeruje u tu mogućnost i napomenuo da bi takav razvoj događaja bio veoma važan za stabilizaciju političkih prilika u Srpskoj.

“Smatram da će u narednim danima komisija doći do usaglašenog teksta sporazuma koji će biti temelj boljih odnosa političkih partija, uprkos njihovim političkim razlikama“, rekao je on.

Čubrilović kaže da je sastanak protekao u veoma korektnoj atmosferi.

"Dogovorili smo se da u toku ove nedelje formiramo komisiju koju će činiti predstavnici vladajućih i opozicionih partija i koja bi trebala da usaglasi tekst sporazuma o političkoj saradnji. Svi su se saglasili da je naš zajednički cilj da institucije Republike Srpske funkcionišu na najbolji način. Jasna poruka razgovora jeste da kada je reč o interesu nema pozicije i opozicije. Na samom sastanku je pomenuto nekoliko tema, odnosi između vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, funkcionisanje pojedinih sistema i u Srpskoj i u BiH, ukupni odnosi unutar BiH, rad javnih medija u RS, kao i posljednja dešavanja kada je opozicija bojkotovala rad parlamenta", kazao je Čubrilović.

On kaže da je parlament  dovoljno širok okvir za iznošenje političkih stavova, sugestija i zakonskih prijedloga i nada se da su svi shvatili da je bojkot parlamenta bio nepotreban i na štetu interesa Republike.

Naglašava da u trenutcima kada su napadi na Srpsku konstanta, kada su zahtjevi za revizijom Dejtona konstanta, kada su aršini kojima se mjeri zločin i kazna po običaju na štetu RS .... svi lideri su svjesni da institucije Republike Srpske moraju biti stabilne i jake da bi odgovorili izazovima i zaštitili interese srpskog naroda u BiH.

Na pitanje kako 22 godine posle Dejtona vidite odnose u BiH, teme koje dominiraju kreću se od dilema da li će BiH opstati do onih u kojima se RS vidi kao prepreka za napredak, Čubrilović jodgovara da bi BiH opstala udari poput nasilnih intervencija kojima se menjao Dejtonski sporazum moraju zauvjek prestati.

"A narodima i građanima u RS i BiH prepustiti da se kroz vlastite političke, nacionalne, privredne, kulturne, obrazovne i druge aspekte života usaglašavaju i nalaze prihvatljiva rešenja zajedničkog života i razvoja. Srpskoj nije potrebna nikakva nadogradnja Dejtona, koju mnogi godinama prizivaju, niti bilo kakva ustavna reforma u BiH za koju se zalažu oni koji u Dejtonu nisu ostvarili svoje maksimalističke ciljeve. Vrijeme je da te neodgovorne politike prestanu sa delegiranjem takvih zahtjeva. Ako se svi na taj način budemo odnosili, onda ćemo se zasigurno složiti da niti je Srpska prepreka za napredak države stvorene u Dejtonu, nego njen ravnopravni deo, niti će BiH ustrojena u Dejtonu nestati", kazao je Čubrilović.

Što se tiče odnosa u regionu, on kaže da Srbija nije samo garant Dejtonskog sporazuma, ona je i najjači faktor stabilnosti Zapadnog Balkana.

"Nijednog trenutka Srbija nije isporučila BiH bilo kakav nerealan zahtev, niti je na bilo koji način dovela u pitanje dejtonske granice i uređenje. Bakir Izetbegović u svom biračkom telu ima velike probleme, a i u svojoj partiji. Postoji, nažalost, stara praksa da se tenzije podižu kada su u pitanju odnosi dvije zemlje, posebno kako se približavaju izbori, a cilj je jedan: da se homogenizuje biračko telo oko starih nesporazuma i starih strahova", kazao je Čubrilović i naveo da to mora prestati, ako želimo napredak. 

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Borac rs

22.11.2017 10:50

PRAVITI INTERVIU SA CUBRILOVICEM DJOKICEM , PAVICEM I OSTALIM PAPCOMA JE BESMISLENO JER ONI NISTA NESMIJU RECI DA NE PITAJU KRIMINALCA DODIKA.

ODGOVORITE
Name

podjele

22.11.2017 11:11

Samo u dns.

ODGOVORITE
Name

dijaspora

22.11.2017 11:28

Nadama se da ce Srbi u RS razumjeti poruke "mira iz medjunarodne zajednice" i da je decenijama u na snazi unistenje srpskog naroda. Samo ujedinjeni kroz znanje, rad i disciplinu mozemo opstati.

ODGOVORITE
Name

dijaspora_A

22.11.2017 11:50

Gradjanima RS treba da bude na umu da se na zapadu za vrijeme rata na Balkanu vodila strasna neprijateljska kampanja protiv Srba. Vec tada su Srbi pretenciozno vidjeni kao neprijatelji dok im se s druge strane sa agresijom Nata oduzimalo Kosovo kao kolijevka Srpske istorije i zaostavstina Cara Lazara.

Name

je li jasno

22.11.2017 11:39

Kad god su izbori u bošnjaka se homogenizuje biračko tijelo plus izborni rezultati pojedinih stranaka.

ODGOVORITE