Dejton garancija opstanka Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Dejtonski sporazum, od potpisivanja do danas, za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH garancija njihove jednakosti, ravnopravnosti i opstanka, kao trajna kategorija u koju je Srpska unijela svoju državnost.

Republika Srpska 21.11.2017 | 11:25
Dejton garancija opstanka Srpske
Čubrilović je naglasio da upravo zbog toga Republika Srpska dan kada je potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u Dejtonu obilježava kao svoj republički praznik, praznik mira, ali i jednakosti svih naroda i građana.

Prema njegovim riječima, Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, potpisanim prije 22 godine, nije samo okončan četvorogodišnji građanski rat, nego je on sve ove godine temelj BiH, koja počiva na Aneksu četiri, koji garantuje potpunu ravnopravnost Republike Srpske i Federacije, kao i sva tri konstitutivna naroda.

"Svjedoci smo kako su u prošlosti visoki predstavnici nasilnim intervencijama često mijenjali Dejtonski mirovni sporazum, pokušavajući da na taj način promijene i ustrojstvo BiH ovjereno Mirovnim ugovorom", naveo je Čubrilović u čestitki povodom Dana potpisivanja okvirnog mirovnog sporazuma za BiH.

On je istakao da taj proces mora zauvijek prestati, a narodima i građanima u Republici Srpskoj i BiH prepustiti da se vlastitim političkim, nacionalnim, privrednim, kulturnim, obrazovnim i drugim aspektima života usaglašavaju i nalaze prihvatljiva rješenja zajedničkog života i razvoja.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Srpske u godinama koje dolaze učiniće sve da zaštiti nadležnosti Republike Srpske definisane Dejtonskim mirovnim sporazumom putem zakonskih i demokratskih metoda.

"Republici Srpskoj nije potrebna nikakva nadogradnja Dejtona, koju mnogi godinama prizivaju, niti bilo kakva ustavna reforma u BiH za koju se zalažu oni koji u Dejtonu nisu ostvarili svoje maksimalističke ciljeve", naveo je Čubrilović.

Imajući u vidu da je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat i dao temelj suživota i saradnje tri naroda i dva ravnopravna entiteta u BiH, Čubrilović smatra da je vrijeme da neodgovorne politike koje u Dejtonu nisu ispunile svoje maksimalističke ciljeve prestanu sa delegiranjem takvih zahtjeva čiji cilj je samo jedan - oduzimanje nadležnosti Republike Srpske.

"Dejtonski mirovni sporazum i Aneks četiri, koji je Ustav BiH, dovoljan su okvir i ne predstavljaju nikakvu smetnju da se odreknemo dnevnog politikantstva, kakvi jesu i zahtjevi za reviziju Dejtona", poručio je Čubrilović.

On je dodao da je neophodno da se podizanjem privrednih kapaciteta, oživljavanjem industrije i izvoza, dovođenjem investitora, učini sve da građani žive što bolje, a da se mladim ljudima da šansa i pruži nada da će snove uspjeti da realizuju u svojoj zemlji.

Čubrilović je svim građanima Republike Srpske čestitao republički praznik.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor postignut u američkoj vazduhoplovnoj bazi Rajt Peterson kojim je prekinut građanski rat u BiH.

Prema tom sporazumu, BiH je podijeljena na Republiku Srpsku i muslimansko-hrvatsku Federaciju.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a glavni učesnici su bili tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

Skupština SRJ je sporazum ratifikovala 21. novembra 2002. godine.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

U Dejton se kuni, po Dejtonu pljuj

21.11.2017 10:34

A kad ti šef crta mape i izdvaja RS iz BiH, pa time i Dejtona, kako bi onda nazvao to ponašanje?

ODGOVORITE
Name

re

21.11.2017 11:04

Srbska posla...

Name

Q

21.11.2017 11:10

PA MAJMUNE VEC SI JEDNOM NOGOM U SNSD PRESAO.SRAM TE BILO NEDO KRAVATA.

Name

prodajem kompletan original Dejtonski sporazum

21.11.2017 11:52

Valjda Zeljkica nadjeni sporazum prevela, sad im je malo jasnije sta pise u njemu.

Name

Na tri miliona ljudi..

21.11.2017 11:12

Dejton je garancija: Da će te vi biti na vlasti. Da ako nema dejtona nema te ni radnog mjesta a ni krave da je muzete ( mada je ova krava pred izdisaju zahvaljujući ne vama nego dejtonu) Jer Dejton je omogućio : Tri parlamenta ! Tri vlade. Tri predsjednika predsjedništva ! 180 Ministara ! I hiljadama uhljeba koji koristite za svoje svrhe T.J. kao glasačku mašinu . Dejton je omogućio : Svije policije. Dva sudstva. Dva ustavna suda. Dejton je omogućio da imate vlastitu policiju i sudsvo . Jebe se vama za RS . Nego da nema dejtona ne bi bilo ni RS . Nema RS morali bi ste sadit krompir a ne pljačkati na milione .Da nema RS ne bi ste imali vlastitu policiju i sudstvo koje radi za vas a nikako protiv vas. RS je dobra vama a ne narodu . Vi se krijete iza RS za svoje potrebe. Šta da se ukine RS kao entitet? Kuda bi vi? Gdje bi? Šta bi? To vas najviše muci a ne RS i narod u njoj . Brinete se za svoju guzicu . Zato vam je i stalo do dejtona . Nema dejtona . Nema nigdje ni vas.

ODGOVORITE
Name

MILAN

21.11.2017 11:15

Prespavao "Dejtonski sporazum"22 god negde u bosanskim brdima!Pronađen nedavno u kuci nekog vozaca!A,oni sprovodili svoj sporazum!Cudo neviđeno na brdovitom Balkanu!Sada i predsednik Parlamenta se javlja i komentarise.Trebaju politicki poeni i njemu i njegovom sefu!Opozicija "potucena"u poslednjem "ratu"u Parlamentu,sada on pametuje.RS,cestitamo ti praznik!!!

ODGOVORITE
Name

CCC

21.11.2017 11:40

Ako sam dobro svatio Čubrilovića, na silu NAMETNUTI dejtonski Ustav odgovara (i to je ok što je nametnut), ali sad za njegove izmjene nema nametanja, treba tražit saglasnost triju strana za izmjene ! Zar stvarno misliš da oni koji su nam nametnuli taj Ustav 21. nov. 1995. po svojoj želji ne mogu i izmjeniti taj ustav?? Nisi valjda toliko naivan ? ili možda ipak jesi ?

ODGOVORITE
Name

Za CCC

21.11.2017 13:39

ČUBRILOVIC NEZNA JE LI POSAO ILI DOSAO.

Name

Delta

21.11.2017 15:50

Da, Dejton je garancija teritorije na kojoj su on i Dodik sou napravili. Jos da popiju i vodu iz Vrbasa, i to bi bilo to.

ODGOVORITE