Adios Toni!

Stric Rafaela Nadala zvanično se oprostio od sveta profesionalnog tenisa!

Tenis 22.11.2017 | 22:45
Adios Toni!
Danas se završava jedna od najvećih trenerskih karijera, a ujedno i jedno od najvećih partnerstava u istoriji tenisa. Toni Nadal je rekao zbogom profesionalnom belom sportu kojim će se nadalje baviti, ali samo kroz rad sa mladim igračima u akademiji Rafael Nadalna Majorci.

"Masters kup u Londonu je bio moj poslednji turnir na mestu trenera Rafaela Nadala. To je kraj srećnog perioda mog života koji je trajao 27 godina. Sve je počelo kada je moj brat Sebastijan doveo na trening tada trogodišnjeg Rafu. Sada je kraj, ali se moj put nastavlja pošto ću ostati u tenisu, sportu koji mnogo volim", napisao je Toni u oproštajnom pismu za El Pais.

Španski stručnjak, poznat po tome što je od svog bratanca Rafaela stvorio jednog od najvećih tenisera svih vremena, jedinog čoveka koji je 10. puta osvojio jedan grend slem (Rolan Garos naravno), povlači se iz javnog života i vraća se u rodni kraj.

"Moj odnos sa njim je bio nekarakterisično dobar, posebno za ono čime se bavimo. Zahvaljući njegovom talentu, pasiji i poštovanju doživeo sam nešto što je prevazišlo sve moje snove kao teniskog trenera. Putovao sam širom sveta i upoznao velike ljude. Zahvaljujući Rafaelu osećam se voljeno i poštovano. Sve je to zahvaljujući njemu."

Mnogi ovom 57-godišnjaku zameraju da je u procesu stvaranja mašine za osvajanje teniskih turnira napravio ozbiljne probleme bratancu nateravši ga da pređe na igranje sa levom rukom, što mnogi vide kao glavni okidač za njegovo opsesivno-kompulsivno ponašanje (ređanje bočica, specijalan ritual pri serviranju...). Ipak, Toni će ostati poznat i kao veliki džentlmen, moralan, sveden čovek koji se ne stidi svog porekla i odgoja iako je proveo dve i po decenije sa svetskom eelitom. On je uvek imao lepe reči za Rafine rivale, a posebno za Novaka Đokovića kojeg neobično poštuje.

"Imao sam sreće da živim u generaciji velikih tenisara. Uvek sam se trudio da moji interesi ne utiču na rivale, nikada nisam mogao da shvatim da se sportski rivalitet razlije i van terena. Nikada niti jednog protivnika nisam smatrao neprijateljem, šta više uvek sam ih respektova, što sam uspeo da prenesem i na Rafela".

Karijeru Rafela Nadala ubuduće će voditi legendarni Karlos Moja.

Izvor: mozzartsport

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar