Preminula legendarna teniserka Jana Novotna!

Legendarna češka teniserka Jana Novotna preminula je u 50. godini posle duge teške i bolesti.

Tenis 20.11.2017 | 14:30
Preminula legendarna teniserka Jana Novotna!
Bivša špampionka u dublu godinama se borila sa rakom, a u nedelju je izgubila bitku sa ovom opakom bolešću.

„Jana je bila inspiracija, kako na terenu, tako i van njega, svima koji su imali priliku da je upoznaju. Njena zvezda će zauvek sijati u istoriji WTA“, rekao je Stiv Sajmon, izvršni direktor WTA

Novotna je 1998. godine osvojila Vimbldon pobedivšu Natali Toziju u finalu i to je bio njen najveći uspeh u karijeri.

U dublu je osvojila 16 Gren slem titula (četiri na Vimbldonu, tri Rolan Garosu i US Openu, dve na Australijan Openu).

Češka teniserka je tokom karijere osvojila 24 WTA titule, 76 trofeja u dubl konkurenciji. Sa reprezentacijom Čehoslovačke je 1988, kao i dva olimpijska srebra i dublu i jednu bronzu u singlu.

U singlu je bila druga na WTA listi, dok je u dublu bila na prvom mestu svetske liste.

U pojedinačnoj konkurenciji osvojila je 24 titule, od čega je najveći uspeh ostvarila 1998. godine kada je pobedila na grend slemu u Londonu.

U dublu je imala mnogo više uspeha. Osvojila je 76 pehara, od čega 16 na grend slemovima, uključujući i miks, i to više puta na svakom od četiri najveća turnira.

Takođe, bila je pobednik završnog turnira 1995. i 1997. godine. Ona je osvajala titule i u Fed kupu i Hopman kupu, ali i medalje na Olimpijskim igrama.

U Seulu 1988. okitila se srebrom u dublu, baš kao i u Atlanti 1996, gde je osvojila i bronzano odličje u pojedinačnoj konkurenciji.

Novotna je završila karijeru 1999. godine, nakon 14 godina profesionalnog bavljena tenisom, a 2005. porimljena je tenisku "Kuću slavnih".

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar