Kompjuterskom igricom protiv demencije

Igrica za vježbanje mozga, koja smanjuje rizik od razvoja demencije za 29 odsto, prva je linija odbrane od ovog poremećaja, rezultati su desetogodišnjeg istraživanja. Kod ispitanika koji su završili 15 ciklusa ove kompjuterske igrice u posljednjih deset godina utvrđena je šansa od 5,9 odsto za razvoj demencije.

  • Magazin
  • Zdravlje


Što osoba više igra igricu, rizik postaje sve manji, kažu naučnici, piše "Dejli mejl".

"Vježba brzine obrade podataka rezultovala je smanjenjem rizika od demencije u periodu od deset godina u prosjeku za 29 odsto u odnosu na kontrolne parametre", rekao je autor projekta Džeri Edvards sa Univerziteta Južne Floride.

On je dodao da je potrebno ispitati koliko je potrebno vježbati da bi se dobili najbolji rezultati.

Ova igrica poznata pod nazivom "Dvostruka odluka", a funkcioniše tako što se od igrača traži da fokusira pažnju na centralni predmet, kao što je automobil. Igrač prati ili gleda u ekran sa centralnim predmetom, a tu su i periferne distrakcije kao što je drugi automobil.

Igrač mora da ostane fokusiran na centralni predmet. Kako igra odmiče, predmeti na ekranu se pokreću brže ili postaju manji.

Kasnije se pojavljuju i druga ometajuća vozila kako igra postaje složenija.

Pokazalo se da igra drži mozak "oštrim" i aktivnim, iako nije sasvim jasno kako.

U istraživanju su učestvovale 2.802 zdrave odrasle osobe stare u prosjeku 74 godine na šest mjesta u SAD.

(Agencije) 

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

To je tacno

17.11.2017 22:10

Docim prije 6 godina moj brat je dao ocu PC, modem i sve sto treba. On je to dao za dzaba covjeku koji je zivio iznad njega samo zato sto je Srbijanac. Taj radi, ubija divljac na crno, krojumcari alkohol i cigare. Za mjesec obrne kao stari ludjak za godinu. Dao mu je peglu, dasku za peglanje, sudje itd. U ljutnji sam pitala da li se on to zaljubio.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.