Sberbanka može da uzme Merkator

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost "leks Agrokora" za Sloveniju, čime će ova ruska banka moći da zatraži "Merkator" u zamjenu za dug koncerna "Agrokor".

  • Vijesti
  • Region


"Leks Agrokor", kojim su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna "Agrokor", prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana povjerilaca.

Hrvatska je izabrala takozvanu materijalnu konsolidaciju kao način restrukturisanja "Agrokora", čime se izjednačavaju povjerioci koji su u različitim položajima.

Prema "Leks Agrokoru", povjerioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim dijelovima koncerna "Agrokor" bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Okružni sud u Ljubljani je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, koja je "Agrokorov" povjerilac i traži da dobije dionice "Merkatora", koji je dijelovima ovog koncerna koji rade bolje, prenose hrvatski mediji.

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53 odsto dionica u vlasništvu "Agrokorove" holandske kompanije.

Ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek rekao je da je Ljubljana ovom odlukom suda postigla cilj koji su postavila.

"Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju `Merkatora` na brži i efikasniji način", rekao je Počivalšek.

On nije mogao da govori o budućim potezima Sberbanke, ali je priznao da će sada povjerioci "Agrokora" moći da zahtijevaju plaćanja iz "Agrokorovog" udjela u "Merkatoru".

Žalbu protiv "leks Agrokora" u Sloveniji uložila je ranije i slovenačka Vlada, ali je sud odbio zbog nedostatka pravnog interesa.

Slovenačka Vlada je tvrdila da bi "leks Agrokor" imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije.

(Agencije)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Draganče

17.11.2017 11:37

Bravo za Slovence! Dobri su Hrvati...maznu preko Agrokora 7 milijardi € (banke, dobavljači, subvencije, porezi...itd) i onda bi da Zakonom izbrišu dug, a ovi koji su ostali kratkih rukava da se slikaju sa presudom...

Nažalost, to im je skoro i pošlo za rukom u BiH zahvaljujući hrvatskom trojanskom konju koji se zove HDZ BiH i glupom Fadilu Novaliću. Zato pamet u glavu, ni Konzum ni Merkator, nego domaći trgovinski lanci a pogotovo domaći BiH proizvodi, samo se tako možemo oduprijeti ekonomskom porobljavanju.

neutralni

17.11.2017 12:38

Uh -

17.11.2017 12:14

Kada procitah naslov, pomislih da Srebrenka preuzima Merkator - mada kako su ovi sektasi krenuli, ne bi ni to zacudilo.

Sberbanka će vjetovatni preuzeti Agrokorovu imovinu(fabrike i trgovine) u Sloveniji,Srbiji i BiH i sa tim preuzimanjem neće uspjeti da naplati svoje potraživanje.Te fabrike će lako prodati kao i Merkator i poljoprivredno zemljište u Vojvodini.Trgovine Idea u Srbiji i Konzum u BIH teže jer su u iznamljenim prostorima i te radnje su neprofitabilne tako da im je vjerovatno neizbježno gašenje.

Naravno

17.11.2017 14:17

volim prodavačice

17.11.2017 12:23

Nek rade trgovačke firme i banke šta hoće, samo nek bude dobro prodavačicama koje tamo rade.

Ja

17.11.2017 14:12

Sta je, sta se bunite?

Antifa

18.11.2017 08:02

Hrvatska je mala klero-nacistička tvorevina koja pqačka svoje građane za račun svetske Plutokratije. Oni su poverovali da pljačku mogu da prošire i na ex-yu republike, ali Slovenija i Srbija su ipak ozbiljnje države. Poverovali su i da mogu da preveslaju Ruse verujući da im u prilog ide fašistička antiruska histerija, ali to je ludost. Bravo Slovenija.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.